Wat is April op Stil?

Net als vorig jaar organiseert de opleiding sociaal werk van ROC Friese Poort vanaf 31 maart tot en met 16 april een smartphoneloze periode voor studenten, docenten en iedereen die maar wil aanhaken onder de noemer ‘April op stil’. "We rekenen op dit moment op zo’n 120 deelnemers, zowel binnen als buiten de school’’, vertelt initiatiefnemer en docent Jeroen de Jong. ROC Friese Poort-baas Remco Meijerink is een van hen. De Jong gaat de digitale detox ook introduceren op de andere vestigingen van het ROC.

16 dagen digitale detox 

Zorgwekkend veel mbo-studenten staren dagelijks zeker vier uur naar hun smartphone. Dat blijkt uit een enquête van ROC Friese Poort. Onze docent Jeroen de Jong vroeg vijftig van de tweehonderd studenten van de opleiding sociaal werk over hun smartphonegebruik. Hij is zich rot geschrokken van de uitkomsten.

Van de ondervraagden komt 63 procent op gemiddeld meer dan 240 minuten schermtijd per dag. Bijna de helft geeft aan dat het zelfs meer dan 300 minuten is. "Dat is echt heel, heel veel."

Ze kijken niet alleen lang op hun mobiel, ze pakken het ding er ook opvallend vaak bij. Twee op de vijf ondervraagde studenten stellen dit meer dan honderd keer per dag te doen. ,,Als je uitgaat van twaalf beschikbare uren per dag, kom je op gemiddeld acht keer per uur. En als je ervan uitgaat dat ze die gemiddeld zes uur op school niet kijken – en dat doen ze natuurlijk wel – dan is dat bijna om de drie minuten. Holy Moly. Die kinderen komen nooit in de rust.’’

Tijdens ‘April op stil’ gaan we de deelnemers ondervragen om de effecten van het smartphonegebruik te onderzoeken. Ze leggen voor en na de actieperiode hun schermtijd vast, hoe vaak ze het apparaat oppakken, wanneer het toestel binnen handbereik is, de klachten die ze lichamelijk en/of geestelijk ervaren, wat ze zelf vinden van hun smartphonegebruik en wat voor hen bepalend is om mee te doen. In de klas gaan docenten in gesprek met de studenten.