Scholingsmogelijkheden werknemers op een rij
Jouw gesprekspartner
Als organisatie kun je met je scholingsvraagstuk terecht bij onze opleidingsadviseurs. Wij ondersteunen je graag bij het:
- inventariseren van de scholingsvraag
- scholen van medewerkers
- effectief inzetten van scholingssubsidies
- opzetten van een scholingsbeleid
- ontzorgen in de BPV
met de flexibiliteit die jouw organisatie nodig heeft.
Startcollege
Ben je betrokken bij of aanspreekpunt voor inburgeraars, anderstaligen of laaggeletterden? Bekijk dan in deze video hoe je de juiste personen in contact kunt brengen met het Startcollege.

Voorlichtingsavond voor volwassenen
Doorgaan op oude voet, of een nieuwe stap zetten? Ben jij je aan het oriënteren op een opleiding of cursus of bied je als...Infodag 7 juni
Neem een kijkje op jouw toekomstige school op 7 juni. Tot dan!Veelgestelde vragen bedrijven
BPV staat voor beroepspraktijkvorming. Tijdens een mbo-opleiding doe je praktijk- en werkervaring op bij een erkend leerbedrijf (stage of werken en leren) en op een geaccrediteerde werkplek, dit wordt beroepspraktijkvorming genoemd. Een geaccrediteerde werkplek voldoet aan de volgende voorwaarden: student krijgt een goede en veilige werkplek, er wordt een praktijkopleider binnen het bedrijf aangesteld die in staat is om de student op de werkvloer te begeleiden en te coachen, het bedrijf werkt samen met de school en er komt een vermelding van het bedrijf op stagemarkt.nl.
Het fenomeen ‘leren en werken', oftewel Beroepsbegeleidende leerweg (BBL), is een bekend begrip bij scholen en bedrijven. De BBL-opleiding bestaat uit theorie en Beroepspraktijkvorming (BPV), ook wel stage genoemd. De opleiding wordt gezamenlijk verzorgd door de school (theorie) en het leerbedrijf (BPV). De BPV bestaat uit praktijkervaring (stageopdrachten etc.) en uit werkervaring die bij het leerbedrijf wordt opgedaan.
Wat is een Bedrijfsschool?
In de Bedrijfsschool wordt de theorie door de school verzorgt, maar de praktijkervaring, die normaliter door het leerbedrijf wordt verzorgd, wordt nu uitgevoerd op de Bedrijfsschool. Praktijkopdrachten die vanuit de opleiding uitgevoerd moeten worden, vinden dus niet plaats in het leerbedrijf, maar in de Bedrijfsschool. Instructie, begeleiding, examinering en andere verplichtingen met betrekking tot de Beroepspraktijkvorming worden verzorgd door de Bedrijfsschool. Het leerbedrijf hier geen omkijken naar en wordt hierdoor volledig ontzorgd. De werknemer kan zich daardoor volledig richten op de werkzaamheden die het leerbedrijf van hem/haar verlangt.
Het concept Bedrijfsschool is ontstaan vanuit het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven heeft belang bij een goede vakopleiding voor (potentiële) werknemers die werkzaam zijn in hun branche. ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen heeft daarom in samenwerking met het bedrijfsleven diverse Bedrijfsscholen opgericht om de innovatie binnen het onderwijs en in het bedrijfsleven te bevorderen. In nauwe samenwerking met het reguliere onderwijs wordt de werknemer volgens de wensen van de klant opgeleid. Dit resulteert in een erkend mbo-diploma en werkervaring.
We kennen twee soorten bedrijfsscholen:
- Collectieve bedrijfsschool
In een collectieve bedrijfsschool sluiten meerdere bedrijven aan. De collectieve bedrijfsschool kan voor elk bedrijf interessant zijn, ongeacht de grootte of het aantal op te leiden werknemers.
- Bedrijfsschool op maat
In een bedrijfsschool op maat verzorgen we reguliere mbo-opleidingen (BBL-traject) met specifieke wensen op maat voor meerdere medewerkers van het leerbedrijf. Zo kunnen wij bijvoorbeeld theorie en/of praktijk incompany of op een van onze opleidingslocaties verzorgen.
Meer weten over jouw mogelijkheden binnen een bedrijfsschool of een dagje meelopen?
Wilt u advies over de mogelijkheden om uw bedrijf te ontzorgen met een bedrijfsschool?
Iedere student krijgt in het eerste jaar van de mbo-opleiding een bindend studieadvies. Tijdens dat gesprek wordt de voortgang besproken, wat gaat er goed, is dit de juiste opleiding, is er extra begeleiding nodig, enzovoort. De uitkomst van dit gesprek is het zogenaamde bindend studieadvies. Dit kan een bindend positief of een negatief studieadvies zijn en dit advies bepaalt het verdere verloop van de opleiding.
Bij een eenjarige mbo-opleiding ontvang je tussen de derde en vierde maand van je opleiding een bindend studieadviesgesprek. Bij een meerjarige opleiding ontvang je na negen maanden, maar voor het einde van je eerste studiejaar een bindend studieadviesgesprek.
Meer informatie over het bindend studieadvies
Ben je 21 jaar of ouder en wil je weer een opleiding volgen maar je hebt nog geen idee wat je wilt studeren of welk beroep bij jou past? Maak dan vrijblijvend een interessetest, dan weet je daarna welke opleidingsrichting bij jou past.
Capaciteitentest
Misschien komen je interesses niet helemaal overeen met je capaciteiten / niveau. Je interesses kunnen bijvoorbeeld liggen bij verkopen of techniek, terwijl je denkt dat je er eigenlijk helemaal niet zo goed in bent. De keuze voor een opleiding of beroep kun je daarom niet enkel op je interesses baseren. Ook je capaciteiten zijn belangrijk bij het maken van een opleidingskeuze. Een capaciteitentest is dan ook een goede aanvulling op je interessetest bij het kiezen van een opleiding of beroep.
Kunnen we je helpen?

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:
Nieuws
Duurzaam ziekenhuis en school ineen: uniek project in Drachten
Verbouwing duurzaam ziekenhuis en schoolgebouw op Nij Smellinghe
Techtalk op Nij Smellinghe
De technologie in de zorg is groeiende en constant in ontwikkeling. Daarom organiseert ROC Friese Poort, locatie Nij Smellin...
Gezocht studenten voor fotografie Firda
Lijkt het je leuk om als student uit het volwassenenonderwijs mee te werken aan een nieuwe fotografiecampagne voor Firda? Da...