Header zorg
Volwassenen

Psychiatrie

Maatwerktraject voor organisaties

Wil je meer inzicht krijgen in de specifieke begeleidingsbehoefte van de cliënt met psychiatrische problematiek? Dan is deze cursus echt iets voor jou.

Je verruimt je kennis en vaardigheden ten aanzien van psychiatrie in het algemeen en de communicatie met mensen met psychiatrische problematiek in het bijzonder. Je signaleert en je maakt kennis met een aantal nuttige observatie instrumenten. Je weet wanneer het nodig is om een andere professie in te schakelen. Je oefent actief gespreksvaardigheden die je inzet bij de ondersteuning van een cliënt met psychiatrische problematiek. De volgende competenties zijn het uitgangspunt: observeren, signaleren, begeleiden, informeren, adviseren en intercollegiaal- en multidisciplinair samenwerken.

Duur
4 dagdelen
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Incompany
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten maatwerk
Eerstvolgende startdatum
Incompany incompany (in overleg)

Vakken

  • introductie psychiatrische stoornissen
  • kennismaking met zorg- en behandelaanbod
  • algemene begeleidings- en gespreksvaardigheden
  • stemmings- en angststoornissen
  • specifieke begeleidings- en gespreksvaardigheden
  • psychotische stoornissen
  • specifieke begeleidings- en gespreksvaardigheden
  • persoonlijksheidsstoornissen, waaronder borderline problematiek
  • specifieke begeleidings- en gespreksvaardigheden

Studielast

Studieduur4 dagdelen
Leeruren12 lesuren (3 dagen)
Lesmomentin overleg met de organisatie

Toelating

Je werkt in de zorg en/of welzijn en je functioneert minimaal op mbo niveau 3 of een daarmee vergelijkbaar functioneringsniveau. Individuele instroom is helaas niet mogelijk.

Examen

Er is geen afsluitend examen.

Diploma

Je ontvangt een bewijs van deelname van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen.

Startdata

Incompany
incompany (in overleg) Inschrijven

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 2 is een jaar en niveau 3 is twee jaar. De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 4 is drie jaar. Op individuele basis is versnellen op basis van vooropleiding en/of werkervaring mogelijk. Dit komt aan de orde tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek.

Over het algemeen worden alle opleidingen Zorg en Welzijn overdag gegeven. Incidenteel kan het voorkomen dat een opleiding in de Zorg en Welzijn deels in de avonduren wordt gegeven.

Er is geen leeftijdsgrens aan werken in de zorg. Voor een baan in de zorg ben je nooit te oud. Veel zorgvragers vinden een ‘ervaren’ medewerker juist prettig. Wel moet je lichamelijke gezondheid het toelaten om te werken in de zorg.