Psychiatrie

Maatwerktraject voor organisaties
Psychiatrie

Wil je meer inzicht krijgen in de specifieke begeleidingsbehoefte van de cliënt met psychiatrische problematiek? Dan is deze cursus echt iets voor jou.

Duur
4 dagdelen
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Incompany
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten maatwerk
Eerstvolgende startdatum
incompany (in overleg) Incompany

Naast lichamelijke en/of psychosociale problemen kunnen cliënten ook lijden aan psychiatrische problemen zoals angst-, stemmings- en psychotische stoornissen. Om steeds de juiste zorg en begeleiding te kunnen bieden leer je de bijbehorende symptomen herkennen.

Stages

Inhoud

Je verruimt je kennis en vaardigheden ten aanzien van psychiatrie in het algemeen en de communicatie met mensen met psychiatrische problematiek in het bijzonder. Je signaleert en je maakt kennis met een aantal nuttige observatie instrumenten. Je weet wanneer het nodig is om een andere professie in te schakelen. Je oefent actief gespreksvaardigheden die je inzet bij de ondersteuning van een cliënt met psychiatrische problematiek. De volgende competenties zijn het uitgangspunt: observeren, signaleren, begeleiden, informeren, adviseren en intercollegiaal- en multidisciplinair samenwerken.

Je krijgt de volgende Vakken

 • introductie psychiatrische stoornissen
 • kennismaking met zorg- en behandelaanbod
 • algemene begeleidings- en gespreksvaardigheden
 • stemmings- en angststoornissen
 • specifieke begeleidings- en gespreksvaardigheden
 • psychotische stoornissen
 • specifieke begeleidings- en gespreksvaardigheden
 • persoonlijksheidsstoornissen, waaronder borderline problematiek
 • specifieke begeleidings- en gespreksvaardigheden

Studielast

Studieduur4 dagdelen
Leeruren12 lesuren (3 dagen)
Lesmomentin overleg met de organisatie

Toelating

Je werkt in de zorg en/of welzijn en je functioneert minimaal op mbo niveau 3 of een daarmee vergelijkbaar functioneringsniveau. Individuele instroom is helaas niet mogelijk.

Examen

Er is geen afsluitend examen.

Diploma

Je ontvangt een bewijs van deelname van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen.

Kosten

Scholingskostenmaatwerk
Prijs (bij betaling 1x)maatwerk
BTWvrijgesteld

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en intake. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

 • De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 2 is een jaar en niveau 3 is twee jaar. De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 4 is drie jaar. Op individuele basis is versnellen op basis van vooropleiding en/of werkervaring mogelijk. Dit komt aan de orde tijdens het vrijblijvende intakegesprek.

 • Er is geen leeftijdsgrens aan werken in de zorg. Voor een baan in de zorg ben je nooit te oud. Veel zorgvragers vinden een ‘ervaren’ medewerker juist prettig. Wel moet je lichamelijke gezondheid het toelaten om te werken in de zorg.

 • Over het algemeen worden alle opleidingen Zorg en Welzijn overdag gegeven. Incidenteel kan het voorkomen dat een opleiding in de Zorg en Welzijn deels in de avonduren wordt gegeven.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.