Zorg

Verzorgende IG MBO 3

Voor volwassenen
Verzorgende IG MBO 3
Crebo 25491

Lijkt het je leuk om patiënten te verzorgen en te ondersteunen bij de dingen die ze zelf niet (meer) kunnen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
2 jaar
Niveau
3
Locatie(s)
Drachten Emmeloord Leeuwarden Sneek
Lesmoment
ochtend middag
Kosten
Scholingskosten € 995,00
Startdata
Drachten januari 2020

Verzorgende IG staat voor verzorgende voor de Individuele Gezondheidszorg. Je ondersteunt in de huishouding en zorgt voor een fijne woon- en leefomgeving. Je geeft voorlichting en advies over een gezonde leefstijl, veiligheid en het gebruik van bepaalde hulpmiddelen. Ook geef je bijvoorbeeld injecties en dient medicijnen toe. Je houdt bij je werkzaamheden rekening met de mogelijkheden, wensen en gewoonten van je zorgvrager en andere betrokkenen. Je probeert daarbij de zelfredzaamheid zo mogelijk te vergroten. Je stemt de persoonlijke verzorging en begeleiding af met de zorgvrager en voert dit volgens plan vraaggericht uit. Je overlegt met collega’s en met anderen (bijvoorbeeld verpleegkundigen of mantelzorgers ) over een goede werkverdeling.

Stages

Zorg

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je onder meer zorgvragen te onderkennen en een zorgplan op te stellen. Je leert persoonlijke verzorging te geven en te ondersteunen bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden. Je geeft begeleiding aan een zorgvrager en je leert verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Daarnaast leer je te reageren bij crisissituaties en onvoorziene situaties. Na het basisdeel volg je het profieldeel Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). Bij in-company trajecten zijn ook de andere profieldelen te volgen.

Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT)

Gehandicaptenzorg (GHZ) (alleen in-company mogelijk)

Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) (alleen in-company mogelijk)

Kraamzorg (KZ) (alleen in-company mogelijk)

Je krijgt de volgende Vakken

 • basiszorg
 • communicatie en interactie
 • EHBO
 • verpleegtechnische vaardigheden
 • kennis over de diverse doelgroepen
 • anatomie/fysiologie/pathologie
 • til- en verplaatsingstechnieken
 • intervisie
 • methodisch werken
 • reflectie vaardigheden
 • Nederlands
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

 mbo werken-leren (BBL-A) of stage-leren (BBL-S)
Studieduur2 jaar
Leeruren6-8 lesuren (1 dag) en circa 4-6 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 16 uur per week (610 uur per jaar)
Lesmomentafhankelijk van het startmoment, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg (BBL-A en BBL-S).

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname en kan worden samengevoegd met een andere vestiging.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.

Zorg

Stage / werkplek

Je hebt een erkende stage of werkplek nodig om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Je kiest voor werken met een betaalde arbeidsovereenkomst (BBL-A) of voor stagelopen met een (onbetaalde) stageovereenkomst (BBL-S). ROC Friese Poort zorgt voor een (onbetaalde) stageplaats. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Verzorgende IG op niveau 3.

Werken

Je kunt bij diverse instellingen aan het werk, bijvoorbeeld in de thuiszorg, verzorgings- of verpleeghuis, kleinschalig wonen, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) of in een woonvorm voor gehandicapten. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 995,00
Lesmateriaalexclusief
Examenkosteninclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 995,00
BTWvrijgesteld
Bijkomende kostencirca € 420,00, € 100,00 en € 200,00
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen kosten voor het lesmateriaal, zoals lesmateriaal zoals boeken, licentiekosten en het Hepatitis B Vaccinatieprogramma. Dit dien je zelf te regelen. Soms kom je in aanmerking voor een vergoeding van deze kosten.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL Drachten januari 2020
BBL Emmeloord januari 2020
BBL Leeuwarden januari 2020
BBL Sneek januari 2020

Vergelijkbare opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon
058-233 99 66