MIG/MAG lassen

Kansberoep
Voor volwassenen

MIG/MAG-lassen is mede door de processnelheid een van de meest gebruikte lasmethodes. Het MIG/MAG lassen kan zowel handmatig, semi-automatisch als volledig door een lasrobot worden uitgevoerd. MIG/MAG lassen niveau 1 is een basisopleiding voor de beginnende lassers die met MIG/MAG lassen een plaat tot 10 mm moeten verwerken. Met niveau 2 leer je lassen in horizontale, horizontale/verticale, verticale positie en lassen boven het hoofd. Tijdens de cursus niveau 3 leer je lassen in alle posities. Wil je je nog meer verdiepen in plaatlassen of plaat- en pijplassen in alle lasposities, dit leer je tijdens niveau 4 plaat of plaat/pijp.

Stages

Inhoud

MIG/MAG lassen niveau 1:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je staande en liggende hoeklassen met een a-hoogte van 3 mm te lassen, grotere a-hoogte in meerdere lagen uit te voeren en onder de hand tweezijdig een I-las te maken.

MIG/MAG lassen niveau 2:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je hoeklassen in verschillende posities en met verschillende a-hoogten in ongelegeerd stalen plaat van 10 mm. Ook wordt de V-las in horizontale en verticale positie van 4 en 12 mm gelast.

MIG/MAG lassen niveau 3:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je hoeklassen in verschillende posities en met verschillende a-hoogten in ongelegeerd stalen plaat en verschillende diktes. Ook wordt de V-las in horizontale en verticale positie van 4 en 12 mm gelast.

MIG/MAG lassen niveau 4 Plaat:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je hoeklassen en plaatlassen in de wanddiktes 5, 6, 6.3 en 10 mm bij een pijpdiameter van 101,6 en 114,23 mm. Ook omvat de cursus hoek-, V- en K-lassen in plaatdiktes 10, 12 en 20 mm.

MIG/MAG lassen niveau 4 Plaat/Pijp:
Tijdens het praktijkgedeelte leer je hoeklassen en plaat-/pijplassen in de wanddiktes 5, 6, 6.3 en 10 mm bij een pijpdiameter van 101,6 en 114,23 mm. Ook omvat de cursus hoek-, V- en K-lassen in plaatdiktes 10, 12 en 20 mm.

Ben je beginnende lasser en/of heb je nog geen diploma? Meld je dan aan voor het eerste niveau. Heb je enige ervaring of zelfs al één of meerdere lasdiploma’s? Kies hieronder het niveau dat bij je past! Twijfel je over het niveau? Maak dan een afspraak voor een proeflas door dit in het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier te vermelden.

Studielast

Studieduur20 avonden
Leeruren3 lesuren (1 dag)
LesmomentDrachten: maandag en woensdag 18.30 – 21.30 uur
Emmeloord: maandag 18.00 – 21.00 uur
Leeuwarden: dinsdag 18.30 – 21.30 uur

De bovenstaande studieduur, leeruren en lesmoment gelden voor alle niveaus. 

Toelating

 • MIG/MAG-lassen niveau 1: enige ervaring met metaalbewerken of lassen en minimaal twee jaar voortgezet onderwijs of beschikt over een vergelijkbaar niveau.
 • MIG/MAG-lassen niveau 2: NIL-diploma MIG/MAG lassen niveau 1 is gewenst.
 • MIG/MAG-lassen niveau 3: NIL-diploma MIG/MAG lassen niveau 2 is gewenst.
 • MIG/MAG-lassen niveau 4 Plaat: NIL-diploma MIG/MAG lassen niveau 3 is gewenst.
 • MIG/MAG-lassen niveau 4 Plaat/Pijp: NIL-diploma MIG/MAG lassen niveau 3 is gewenst.

Examen

Alle MIG/MAG-lassen cursussen worden afgesloten met een landelijk erkend NIL examen van Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

Diploma

Wanneer je de cursus met voldoende resultaat afrondt, ontvang je het branche-erkende diploma MIG/MAG-Lassen niveau 1, 2, 3 of 4 van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

NIL logo

 

Kosten

Scholingskostenafhankelijk van niveau

Bekijk de modules voor de afzonderlijke niveauprijzen en losse modules. Het is mogelijk om in termijnen te betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht.

Scholingskosten MIG/MAG lassen niveau 1
Scholingskosten MIG/MAG lassen niveau 2
Scholingskosten MIG/MAG lassen niveau 3
Scholingskosten MIG/MAG lassen niveau 4 plaat
Scholingskosten MIG/MAG lassen niveau 4 plaat/pijp

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Dit hangt mede af van de lasmethode waarmee je werkt of wilt werken. Als beginner start je altijd met niveau 1 of 2. Dit is afhankelijk van of je dagelijks last. Bij twijfel kun je een vrijblijvende proeflas aanvragen door dit aan te geven in de opmerkingen tijdens het aanmelden. Wanneer je vervolgens besluit een lascursus te gaan volgen dan worden er geen kosten in rekening gebracht voor de proeflas. Besluit je na de proeflas van de cursus af te zien dan bedragen de kosten voor deze proeflas € 65,00. Voor niveau 3 en 4 is veel laservaring of een NIL-diploma niveau 2 vereist.

 • Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en intake. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

 • Ja, de meeste volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen, wanneer een opleiding langer duurt dan 3 maanden en boven de € 201,00 is. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht (€ 8,80 per termijn).

  Meer informatie vind je in ons financieel reglement.

 • Lascursussen en opleidingen (kunnen) worden afgesloten met een NIL-examen. Wanneer tijdens de scholing blijkt dat het onderdeel theorie/tekeninglezen teveel moeite kost, kan er voor gekozen worden om alleen een praktijkexamen, dus geen theorie, af te nemen.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.