Techniek
Volwassenen

Frezen

Voor volwassenen

Verdieping in frezen.

Wil je leren frezen of wil jij je hier verder in specialiseren? Kies dan één van de cursussen frezen en programmeren. Er zijn acht specialisaties:

Advanced TNC programmeren [https://www.rocfriesepoort.nl/volwassenen/richtingen/techniek/advanced-tnc-programmeren]

Leer instructies schrijven met behulp van het TNC (Tool and Numerical Control) systeem. Na afloop kun je complexe programma’s schrijven om de machine aan te sturen. Daarnaast kun je de machine zelfstandig bedienen.

Conventioneel frezen [https://www.rocfriesepoort.nl/volwassenen/richtingen/techniek/conventioneel-draaien]

Leer conventionele (niet-CNC) freesmachines te bedienen en maak onderdelen uit verschillende materialen. Je leert werken volgens een tekening en je weet welke gereedschappen je nodig hebt voor een bepaald project.

CNC frezen Heidenhain [https://www.rocfriesepoort.nl/volwassenen/richtingen/techniek/cnc-frezen-heidenhain]

Leer programma’s schrijven en een CNC-frees bedienen met behulp van de besturings- en meetapparatuur van Heidenhain. Ook verdiep je je in de juiste gereedschapskeuze en ga je aan de gang met simulaties van werkstukken.

CNC frezen Siemens 828D [https://www.rocfriesepoort.nl/volwassenen/richtingen/techniek/cnc-frezen-siemens-828d]

Leer zelfstandig een CNC-frees met Siemens 828D besturing in te stellen en te bedienen. Leer alles over de selectie van gereedschap, simulatie van een programma en het controleren van de kwaliteit van je werkstuk.

CNC programmeren Siemens ShopMill [https://www.rocfriesepoort.nl/volwassenen/richtingen/techniek/cnc-programmeren-siemens-shopmill]

Leer hoe je CNC-machines kunt programmeren met behulp van de Siemens ShopMill-software. Je gaat bezig met programmacycli, uitruimcycli en het selecteren van gereedschappen.

Efficiënt gebruik tastsystemen [https://www.rocfriesepoort.nl/volwassenen/richtingen/techniek/efficient-gebruik-tastsystemen]

Leer hoe je het gebruik van tastsystemen kunt optimaliseren op Heidenhain freesmachines. Je leert alles over tastcycli automatische werkstukcontroles. Je gaat aan de slag met installeren, instellen en kalibreren van verschillende tastsystemen.

Efficiënt TNC programmeren [https://www.rocfriesepoort.nl/volwassenen/richtingen/techniek/efficient-tnc-programmeren

Leer Heidenhain freesmachines programmeren met behulp van TNC-besturing. Je gaat tijdens de cursus ook in op de verschillende tastsystemen en je gaat werken met de preset-tabel.

Vijf-assig frezen Heidenhain [ https://www.rocfriesepoort.nl/volwassenen/richtingen/techniek/vijf-assig-frezen-heidenhain]

Leer meer over Heidenhain vijf-assige bewerkingscentra. Ontdek de voor- en nadelen van drie- en vijf-assige bewegingen en leer de verschillende soorten vijf-assige bewegingen programmeren.

Duur
4 of 5 dagen per module
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Drachten
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten afhankelijk van keuze
Eerstvolgende startdatum
Startmoment afhankelijk van keuze

Studielast

 

Advanced TNC programmeren

Conventioneel frezen

CNC frezen Heidenhain

CNC frezen Siemens 828D

CNC programmeren Siemens Shopmill

Efficiënt gebruik tastsystemen

Efficiënt TNC programmeren

Vijf-assig frezen Heidenhain

Studieduur4 dagen5 dagen
5 dagen
5 dagen
5 dagen
 2 dagen
4 dagen
5 dagen
Leeruren28 lesuren (verdeeld over 4 dagen)40 lesuren (verdeeld over 5 dagen)40 lesuren (verdeeld over 5 dagen)40 lesuren (verdeeld over 5 dagen)40 lesuren (verdeeld over 5 dagen).. lesuren (verdeeld over 2 dagen)24 lesuren (verdeeld over 4 dagen)40 lesuren (verdeeld over 5 dagen)
Lesmomentin overlegin overlegin overlegIn overlegin overlegin overlegnader te bepalenin overleg

Toelating

Je beschikt minimaal over mbo- werk- en denkniveau 2. Het traject start bij voldoende deelname. In overleg kan het traject ook in-company worden uitgevoerd.

Examen

Er is geen examen aan het einde.

Diploma

Heb je alle onderdelen goed doorlopen en voldaan aan de exameneisen? Dan ontvang je een certificaat van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen / Firda.

Werken

Na de cursus kun je werken bij bedrijven die hout, metaal of kunststof verwerken met een (CNC-)frees. Je doet dit vaak in de metaalindustrie, de machinebouw, meubelindustrie of auto-industrie. Mogelijke functies zijn bijvoorbeeld CNC-operator, CNC-programmeur of onderhoudsmonteur.

Kosten

Scholingskostenafhankelijk van keuze

Startdata

Startmoment
afhankelijk van keuze Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Dit hangt mede af van de lasmethode waarmee je werkt of wilt werken. Als beginner start je altijd met niveau 1 of 2. Dit is afhankelijk van of je dagelijks last. Bij twijfel kun je een vrijblijvende proeflas aanvragen door dit aan te geven in de opmerkingen tijdens het aanmelden. Wanneer je vervolgens besluit een lascursus te gaan volgen dan worden er geen kosten in rekening gebracht voor de proeflas. Besluit je na de proeflas van de cursus af te zien dan bedragen de kosten voor deze proeflas € 65,00. Voor niveau 3 en 4 is veel laservaring of een NIL-diploma niveau 2 vereist.

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.

Open Dag voor alle opleidingen

Vrijdag 27 januari 2023
15.00 - 20.00 uur
Alle locaties

Zaterdag 28 januari 2023
09.30 - 12.30 uur
Alleen locatie Urk

Infodag voor alle opleidingen

Woensdag 15 maart 2023
16.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 7 juni 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 30 augustus 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Beleefdagen

Oktober 2022 - maart 2023
Alle locaties