BMBE lassen

Kansberoep
Voor volwassenen
BMBE lassen

Wil je je bekwamen in de diverse lasposities van booglassen met beklede elektrode (BMBE), oftewel elektrisch lassen? Dan is deze praktijkgerichte cursus niveau 1, 2, 3, 4 Plaat of 4 Plaat/Pijp iets voor jou.

Duur
10-20 avonden
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Drachten, Emmeloord, Leeuwarden, Sneek
Lesmoment
avond
Kosten
Scholingskosten afhankelijk van niveau
Eerstvolgende startdatum
afhankelijk van keuze Startmoment

BMBE is de afkorting van Booglassen Met Beklede Elektrode. Deze veelgebruikte lasmethode wordt ook wel elektrisch lassen genoemd. Je kunt deze cursus op verschillende niveaus volgen:

BMBE Lassen niveau 1: basisopleiding voor beginnende lassers die eenvoudig plaat- en pijplaswerk moeten verrichten in horizontale positie.
BMBE Lassen niveau 2: je leert hoeklassen in verschillende posities en met verschillende a-hoogtes.
BMBE Lassen niveau 3: je leert lassen in horizontale/verticale, verticale positie en boven het hoofd.
Wil je je nog meer verdiepen in plaatlassen of plaat- pijplassen in diverse wanddiktes en in hoek-, V- en K-lassen, dit leer je tijdens niveau 4 plaat of plaat/pijp.

Stages

Inhoud

In het theoriegedeelte behandel je op alle niveaus processen en apparatuur, materiaalgedrag bij het lassen en constructies en uitvoering. Niveau 1 en 2 kun je tevens in een verkort scholingsprogramma volgen. Twijfel je over jouw niveau? Maak dan een afspraak voor een proeflas door dit in het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier te vermelden.

Studielast

 Standaard cursusVerkort (niveau 1 en 2)
Studieduur20 avonden per niveau10 avonden per niveau
Leeruren3 lesuren3 lesuren
LesmomentDrachten: maandag en woensdag 18.30 – 21.30 uur
Emmeloord: maandag 18.00 – 21.00 uur
Leeuwarden: dinsdag 18.30 – 21.30 uur
schoolvakanties vrij
Sneek: maandag 18.10 - 21.00 uur
schoolvakanties vrij

Toelating

 • BMBE Lassen niveau 1: enige ervaring met metaalbewerken of lassen en minimaal twee jaar voortgezet onderwijs of beschikt over een vergelijkbaar niveau.
 • BMBE Lassen niveau 2: NIL-diploma BMBE Lassen niveau 1
 • BMBE Lassen niveau 3: NIL-diploma BMBE Lassen niveau 2
 • BMBE Lassen niveau 4 Plaat: NIL-diploma BMBE Lassen niveau 3
 • BMBE Lassen niveau 4 Plaat/ Pijp: NIL-diploma BMBE Lassen niveau 3

Examen

Alle BMBE-cursussen worden afgesloten met een landelijk erkend NIL examen.

Diploma

Wanneer je de cursus met voldoende resultaat afrondt, ontvang je het landelijk erkende diploma BMBE Lassen niveau 1, 2, 3, 4 Plaat of 4 Plaat/Pijp van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

NIL logo

 

Kosten

Scholingskostenafhankelijk van niveau

Bekijk de modules voor de afzonderlijke niveauprijzen en losse modules. Het is mogelijk om in termijnen te betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht.

Scholingskosten BMBE lassen niveau 1
Scholingskosten BMBE lassen niveau 1 (kort)
​​​​​​​Scholingskosten BMBE lassen niveau 2
​​​​​​​Scholingskosten BMBE lassen niveau 2 (kort)
​​​​​​​Scholingskosten BMBE lassen niveau 3
​​​​​​​Scholingskosten BMBE lassen niveau 4 plaat
​​​​​​​Scholingskosten BMBE lassen niveau 4 plaat/pijp

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Dit hangt mede af van de lasmethode waarmee je werkt of wilt werken. Als beginner start je altijd met niveau 1 of 2. Dit is afhankelijk van of je dagelijks last. Bij twijfel kun je een vrijblijvende proeflas aanvragen door dit aan te geven in de opmerkingen tijdens het aanmelden. Wanneer je vervolgens besluit een lascursus te gaan volgen dan worden er geen kosten in rekening gebracht voor de proeflas. Besluit je na de proeflas van de cursus af te zien dan bedragen de kosten voor deze proeflas € 65,00. Voor niveau 3 en 4 is veel laservaring of een NIL-diploma niveau 2 vereist.

 • Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en intake. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

 • Ja, de meeste volwassenenopleidingen kun je in termijnen betalen, wanneer een opleiding langer duurt dan 3 maanden en boven de € 201,00 is. Bij de betreffende opleidingsinformatie staat aangegeven of je in termijnen kunt betalen. Hou er rekening mee dat er bij betaling in termijnen een termijntoeslag in rekening wordt gebracht (€ 8,80 per termijn).

  Meer informatie vind je in ons financieel reglement.

 • Lascursussen en opleidingen (kunnen) worden afgesloten met een NIL-examen. Wanneer tijdens de scholing blijkt dat het onderdeel theorie/tekeninglezen teveel moeite kost, kan er voor gekozen worden om alleen een praktijkexamen, dus geen theorie, af te nemen.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.