Techniek

Technicus elektrotechnische systemen MBO 4 BBL

Voor Defensiemedewerkers
Technicus elektrotechnische systemen MBO 4 BBL
Crebo 25343

Wil jij elektrotechnische producten en systemen installeren en modificeren? En daarnaast ook vervaardigen en controleren van deze producten en systemen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
4 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Sneek
Lesmoment
avond
Kosten
Scholingskosten maatwerk
Startdata
nader te bepalen

Als technicus elektrotechnische systemen ben je een specialist in het maken en elkaar zetten van ingewikkelde, elektrotechnische producten. Denk daarbij aan haperende verkeerslichten, slecht functionerende riolen, stilstaande trams of treinen en bruggen die niet meer open of dicht gaan. Je krijgt deze systemen weer aan de praat, omdat je weet hoe je deze apparatuur moet samenstellen, installeren, afstellen en testen. Ook verzorg je het onderhoud en voer je de modificaties uit. Je ontwerpt onderdelen voor elektrotechnische producten en systemen. Stelt daaruit eenvoudige en complexe eindproducten samen. Regelt die in en stelt ze af. Ook krijg je te maken met ICT (hardware), meet- en regeltechniek en besturingstechniek.

Deze opleiding is alleen voor Defensiemedewerkers.

Stages

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je hoe je een kostenberekening maakt en hoe je productiewerk voorbereidt. Ook leer je producten, systemen en installaties ontwerpen, installeren en onderhouden. Je gebruikt daarbij meestal tekeningen en handleidingen met maten. Je bent een expert die met alle mogelijke, elektrotechnische installaties uit de voeten kan. Je werkt zelfstandig en begeleidt ook nieuwe collega's.

Je krijgt de volgende Vakken

 • meet- en regeltechnieken
 • productiewerk voorbereiden
 • maken van een kostenberekening en andere bedrijfskundige toepassingen
 • ontwerpen van producten of systemen
 • installaties ontwerpen, installeren en onderhouden
 • programmeren van industriële automatiseringen
 • storingen oplossen en modificaties uitvoeren
 • begeleiden van productieproces
 • uitvoeren van kwaliteitscontroles
 • onderhouden van producten en systemen
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

Studieduur 4 jaar
Leeruren 6 uren les per dag en circa 9 uur zelfstudie per week
Stage/werk 650 uur per jaar
Lesmoment maandag van 18.10 - 21.40 uur, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2 of 3. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. Je kunt in overleg wekelijks starten.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap.

Stage / werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Technicus elektrotechnische systemen op niveau 4.

Werken

Je werkgebied omvat de elektro- en installatietechniek, metaal, mechatronica, machinebouw en de industrie. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

Kosten

  BBL
Scholingskosten maatwerk
Lesmateriaal exclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens) maatwerk
BTW vrijgesteld
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen kosten voor het lesmateriaal, zoals boeken, tekenmaterialen en gereedschappen, dat je dient aan te schaffen. 

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL

Ervaringen van onze studenten

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66