Tandartsassistent

Tandartsassistent MBO 4

Voor volwassenen
Tandartsassistent MBO 4
Crebo 25490

Wil jij de rechterhand worden van de tandarts tijdens tandheelkundige behandelingen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
3 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Leeuwarden
Lesmoment
ochtend middag
Kosten
Scholingskosten € 1.225,00
Startdata
Leeuwarden januari 2020

De tandartsassistent is tijdens de tandheelkundige behandeling de rechterhand van de tandarts, zoals voorbereiding tandheelkundige behandeling, röntgenfoto’s maken, cofferdam aanleggen voor vullingen (rubber beschermingslapje), maken en plaatsen tijdelijke kronen en tandarts assisteren aan de stoel. Je hebt te maken met patiënten van alle leeftijden en verschillende achtergronden. Doorgaans heb je vaste kantoortijden, maar bij spoedgevallen assisteer je soms buiten werktijden of in het weekend.

Stages

Tandartsassistent

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je anatomie, gezondheidskunde en je doet tandheelkundige kennis op. Je leert assisteren tijdens behandelingen en instrument- en materiaalkunde. Daarnaast leer je communiceren met de patiënt en zorg voor de administratie, management en beheer. Daarnaast volg je nog een aantal keuzedelen:

 • chirurgie in de tandheelkunde
 • praktijkorganisatie
 • bijzondere zorggroepen
 • voorbereiding hbo

Je krijgt de volgende Vakken

 • anatomie
 • assisteervaardigheden
 • gezondheidskunde
 • instrument- en materiaalkunde
 • administratie, management en beheer
 • communicatie
 • tandheelkundige kennis
 • sport en lessen voor je burgerschap

Studielast

Studieduur3 jaar
Leeruren8 lesuren (1 dag)  en circa 8 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 16 uur per week (640 uur per jaar)
Lesmomentnader te bepalen, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet ervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2 of 3. De vakken Nederlands, Engels en rekenen worden niet in de opleiding gegeven. Je zorgt er zelf voor dat je op het juiste niveau zit. Het kan zijn dat hiervoor een instaptoets wordt afgenomen. Bij dit traject wordt ondersteuning (les) gegeven in de vakken Nederlands, Engels rekenen en loopbaan en burgerschap via het Taal- en rekencentrum. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. De opleiding start bij voldoende deelname.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel loopbaan en burgerschap.

Tandartsassistent

Stage / werkplek

Je hebt een erkende stage of werkplek nodig om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden. ROC Friese Poort kan, in sommige gevallen, een stageplaats regelen.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Tandartsassistent op niveau 4.

Werken

Je werkt in een tandartspraktijk bij een zelfstandig gevestigde tandarts, bij een orthodontist, bij de jeugdtandverzorging, op de afdeling mond- en kaakchirurgie van een ziekenhuis of in het tandheelkundig centrum van een militaire kazerne. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding Mondzorgkunde, Verpleegkunde, Voeding en diëtiek of Logopedie.

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 1.225,00
Lesmateriaalexclusief
Verbruiksmateriaalexclusief
Examenkosteninclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 1.225,00
BTWvrijgesteld
Bijkomende kostencirca € 600,00
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen kosten voor het lesmateriaal, zoals boeken, dat je dient aan te schaffen.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL Leeuwarden januari 2020

Vergelijkbare opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon
058-233 99 66