Volwassenen

Praktijkverklaring

Voor volwassenen

Wat is een praktijkverklaring?
Voor sommige mensen is het behalen van een mbo-diploma of mbo-certificaat een brug te ver. De praktijkverklaring is bedoeld voor medewerkers zonder startkwalificatie, of met startkwalificatie als verder leren lastig is. De praktijkwerkzaamheden (werkprocessen) zijn onderdeel van een bestaande mbo-opleiding op niveau 1 of 2. Na het afronden van opdrachten ontvangt je een landelijk erkende mbo-praktijkverklaring. Hiermee kan je, soms voor het eerst, met een officieel document aan werkgevers laten zien welke vaardigheden je in huis hebt. Dit vergroot de kans op een (duurzame) baan en geeft zelfvertrouwen.

Voor wie de praktijkverklaring? 
De praktijkverklaring is voor werkenden en werkzoekenden (18 jaar of ouder, met of zonder beperking) zonder een startkwalificatie. Voor hen is het behalen van een volledige mbo-diploma (inclusief Entree, niveau 1) of een mbo-certificaat om diverse redenen (vooralsnog) niet haalbaar. Zij hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een volwassene in de bijstand die alleen basisonderwijs heeft gevolgd
  • een twintiger die zijn opleiding niet kon afmaken en onder zijn niveau werkt
  • een statushouder die nog moeite heeft met de Nederlandse taal
Duur
3 - 6 maanden
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Drachten, Emmeloord, Leeuwarden, Sneek
Kosten
Scholingskosten € 750,00
Eerstvolgende startdatum
Emmeloord in overleg

Studielast

Studieduur:3 tot 6 maanden.
Leeruren:  In overleg met de docent/praktijkbegeleider.
Lesmoment:  In overleg met de docent/praktijkbegeleider.

Duur
De aanvraag voor jouw praktijkverklaring start in overleg met de docent/praktijkbegeleider. Omdat elke deelnemer andere voorkennis, ervaring en capaciteiten heeft, kent het opleidingstraject geen vaste duur. Er wordt gekeken naar wat je al kunt en welke mogelijkheden er voor je zijn etc. 

Toelating

Een praktijkverklaring is beschikbaar voor werkenden en werkzoekenden (18 jaar of ouder, met of zonder beperking) zonder een startkwalificatie, die graag met de handen werken en voor wie het behalen van een mbo-diploma (incl. entreeopleiding) of -certificaat niet haalbaar lijkt.

Examen

Je hoeft geen examen te doen.

Stage/werkplek

Stage/werkplek

Voor het behalen van een praktijkverklaring ga je praktijkleren. Je bent al aan het werk/hebt je al geplaatst bij een erkend leerbedrijf. Een overzicht van alle leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je een werkgever op het oog, maar is deze nog geen erkend leerbedrijf? Op de website van SBB (www.s-bb.nl) staat informatie over het aanmelden als erkend leerbedrijf.

Diploma

De praktijkwerkzaamheden (werkprocessen) zijn onderdeel van een bestaande mbo-opleiding op niveau 1 of 2. Bij een goed resultaat krijg je een landelijk erkende mbo-praktijkverklaring. Deze praktijkverklaring toont aan dat je bepaalde werkprocessen uit de mbo-kwalificatiestructuur op niveau 1 en/of 2 in de praktijk kan uitvoeren. Zo kun je een toekomstige werkgever laten zien wat je kunt.

Doorleren

De praktijkverklaring kan een opstap vormen om verder te studeren in het mbo.

Werken

De praktijkverklaring is bedoeld als een opstap naar een mbo-certificaat, -opleiding of een betaalde baan. Het is de bedoeling dat de je uiteindelijk een betaalde baan vindt of/en deze behoudt. 

Kosten

Scholingskosten€ 750,00
Prijs (bij betaling 1x)€ 750,00
BTWvrijgesteld

Startdata

Emmeloord
in overleg Inschrijven
Leeuwarden
in overleg Inschrijven

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.

Je kunt een kopie van je diploma opvragen via het opleidingsinstituut waar jij je diploma hebt behaald óf je kunt bij Duo een verklaring aanvragen.

Open Dag voor alle opleidingen

Vrijdag 27 januari 2023
15.00 - 20.00 uur
Alle locaties

Zaterdag 28 januari 2023
09.30 - 12.30 uur
Alleen locatie Urk

Infodag voor alle opleidingen

Woensdag 15 maart 2023
16.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 7 juni 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 30 augustus 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Beleefdagen

Oktober 2022 - maart 2023
Alle locaties