Overleg marketing en communicatie medewerkers
Volwassenen

Instructeur MBO 4

Voor volwassenen

Crebo 25575

De opleiding instructeur mbo is bedoeld voor professionals die werkzaam willen zijn als instructeur binnen het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). De opleiding ‘instructeur mbo’ is een éénjarige opleiding niveau 4.

Een instructeur werkt veelal zelfstandig onder de verantwoordelijkheid van een docent met individuele studenten of een groep. Hij maakt deel uit van een onderwijsteam en stemt zijn werkzaamheden af met collega's. Zijn werkzaamheden richten zich op het verzorgen van instructies en lessen. Daarnaast begeleidt hij studenten en groepen studenten binnen verschillende vakgebieden en ontwikkelingen. De instructeur onderhoudt en/of bouwt aan een netwerk binnen de school en de kern waarin de school zich bevindt. Hij benut ook de contacten, die hij in het werkveld heeft ten behoeve van zijn onderwijsactiviteiten.

De opleiding gaat ervan uit dat het vak, waarin de instructeur lesgeeft, beheerst wordt en richt zich op het beroep van instructeur, waarbij de pedagogische en didactische kennis en vaardigheden centraal staan.

Duur i Tijdens het kennismakingsgesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
1 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Leeuwarden
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 1.225,00
Eerstvolgende startdatum
Selecteer jouw P&O-leslocatie leslocatie Leeuwarden, 20-01-2023

Vakken

 • Ontwikkelingsgericht werken binnen het mbo
 • Het leerproces van de jongvolwassen
 • Oriëntatie op het onderwijs
 • Het opleiden van vakspecialisten
 • Didactisch aansluiten bij de beroepscontext
 • Een instructeur in de beroepspraktijk
 • Veilig pedagogisch klimaat
 • Gedrag van de jongvolwassene
 • De communicerende instructeur
 • Praktijkonderzoek naar kwaliteitszorg
 • De instructeur in de toekomst
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • Rekenen

Studielast

 BBL
Studieduur1 jaar
Leeruren6 lesuren, 5,5 klokuren (1 dag) en circa 6 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 16 uur per week (610 uur per jaar)
Lesmomentmaandag van 9.00 – 15.00 uur, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Bij in-company trajecten wordt het lesmoment in samenspraak met de organisatie bepaald.

Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg (BBL-A en BBL-S). 

Aanmelding tussen februari - mei met start september 
Tussen februari en april wordt de inhoud en de prijs van de opleiding voor het nieuwe schooljaar bepaald. Wanneer je je in deze periode aanmeldt voor start in september, dan kan de opleidingsinformatie afwijken van wat je eerder op de website gelezen hebt. Dit komt dan naar voren in de offerte die je na het kennismakingsgesprek ontvangt, zodra bovenstaande is vastgesteld. 

Heb je langer de tijd nodig? Geen probleem! Het is altijd mogelijk om jouw opleiding te verlengen in samenspraak met jouw studieloopbaanbegeleider vanuit ROC Friese Poort. Hier zijn aanvullende kosten aan verbonden.

Toelating

 • Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2 of 3.
 • Het diploma stuur je voorafgaand aan het intakegesprek op naar Klazien Bijlsma, kbijlsma@rocfriesepoort.nl. Heb je al langer geleden jouw diploma gehaald? Geen probleem! Tijdens het intakegesprek kijken we naar de mogelijkheden en zoeken we naar een oplossing.
 • Werkervaring voor het vakgebied waarin je instructeur wilt worden is een pré.
 • Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het kennismakingsgesprek over je mogelijkheden. 

De opleiding start bij voldoende deelname. 

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap. 

Stage/werkplek

Stage/werkplek

Je zorgt zelf, voor de aanvang van het studietraject, voor een erkende stage- of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Via de website www.stagemarkt.nl kan je controleren of de werkplek geaccrediteerd is. 

Let op dat instructeur mbo specifiek vermeld wordt. Dat het bedrijf een erkend leerbedrijf is, betekent niet dat dat ook automatisch geldt voor de opleiding instructeur mbo.

Het vinden van een geschikte stage of werkplek is lastiger geworden. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden. Op Stagemarkt, Zorgpleinnoord en Zowelwerk vind je een overzicht van vacatures en werkplekken. 

Moet ik een praktijkbegeleider hebben bij de start van de opleiding?
Ja, de praktijkbegeleider moet minimaal een mbo-diploma niveau 4 afgerond hebben. De praktijkbegeleider gaat jou tijdens de opleiding voorzien van feedback en beoordelingen.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma instructeur mbo op niveau 4 

Werken

Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 1.225,00
Lesmateriaalinclusief
Verbruiksmateriaalinclusief
Examenkosteninclusief
Prijs (bij betaling 1x)€ 1.225,00
BTWvrijgesteld
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het kennismakingsgesprek ontvang je een offerte. Je kunt in termijnen betalen. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

Subsidies voor deze BBL-opleiding
Subsidie: Doorzaam voor uitzendkrachten
Subsidie: Opleidings- en Ontwikkelfondsen

Check hier alle subsidiemogelijkheden


Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL

Selecteer jouw P&O-leslocatie
leslocatie Leeuwarden, 20-01-2023 Inschrijven

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.

We bereiden ons graag voor op je komst, want we vinden het belangrijk dat je de opleiding kiest die bij jou past. Daarom vragen we je om je van te voren aan te melden. Je ontvangt na aanmelding een QR-code in je mail die we scannen bij binnenkomst. Zo blijven we ook na je bezoek in contact en informeren we je over toekomstige voorlichtingen.

Aanmelden

Je kunt een kopie van je diploma opvragen via het opleidingsinstituut waar jij je diploma hebt behaald óf je kunt bij Duo een verklaring aanvragen.