Veiligheid
Volwassenen

VCA inclusief VCM

Voor volwassenen

Ben jij werkzaam als schipper of leidinggevende op een binnenvaartschip met een verhoogd risico of in een risicovolle omgeving? Dan is de cursus VCA basisveiligheid of VOL-VCA inclusief een Veiligheidscertificaat Maritiem (VCM) echt iets voor jou. Dit veiligheidscertificaat maritiem (VCM) dekt namelijk ook de specifieke binnenvaart onderwerpen.

Voer jij werk uit op een binnenvaartschip met een verhoogd risico of in een risicovolle omgeving? Ben jij operationeel leidinggevende van deze medewerkers of vaar je als zelfstandig ondernemer met een binnenvaartschip? Veilig(er) werken op een schip is ook voor de binnenvaart van levensbelang. Een bedrijfsongeval zit in een klein hoekje, ook in de binnenvaart. Maritieme werkgevers eisen steeds vaker een VCA-diploma van hun personeel. Onze cursus VCA basisveiligheid of VOL-VCA gaat hierin nog een stapje verder met de aanvulling VCM. Dit veiligheidscertificaat maritiem (VCM) dekt namelijk ook de specifieke binnenvaart onderwerpen.

Je leert tijdens de cursus hoe je met risico’s moet omgaan, zodat jij en je collega’s kunnen werken in een veilige en gezonde werkomgeving. Daarnaast leer je hoe je verdrinkingsgevaar kunt voorkomen, veilig kunt lossen, aanmeren, afmeren en veilig laden, werken in een machinekamer, de arbeidshygiëne aan boord en hoe je moet optreden bij brand en andere noodsituaties aan boord.

Kies de module die je wilt volgen:

Duur
1 dag
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Urk
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten afhankelijk van keuze
Eerstvolgende startdatum
Startmoment afhankelijk van keuze

Studielast

Studieduur1 dag
Leeruren8 lesuren
Lesmomentzaterdag van 08.30 - 17.00 uur

Toelating

Er zijn geen specifieke toelatingseisen van toepassing.

Examen

Je sluit de cursus af met een schriftelijk VCA-basis of VCA-vol examen volgens de criteria van de SSVV. Bij positief resultaat kan direct aansluitend het VCM examen worden gedaan. Deze aanvulling is weliswaar (nog) niet erkend door het SSVV, maar dekt wel de specifieke binnenvaart onderwerpen en is daarmee in lijn met art. 8.1 en 8.2 van de Arbowet.

Diploma

Wanneer je het VCA-examen met voldoende resultaat afrondt, ontvang je het branche-erkende VCA- of VOL-VCA-diploma. Dit diploma is 10 jaar geldig. Als je het aansluitende VCM-examen met voldoende resultaat afrondt, ontvang je het VCM-certificaat van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen.

Werken

Je kunt met dit certificaat aan de slag op de binnenvaart bij maritieme werkgevers die een VCA-diploma van hun personeel eisen.

Kosten

Scholingskostenafhankelijk van keuze

Startdata

Startmoment
afhankelijk van keuze Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

Het erkende VCA-diploma/certificaat, is tien jaar geldig (onder voorbehoud van aanpassingen in de wet- & regelgeving). Daarna moet opnieuw examen worden gedaan.

Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.

Open Dag voor alle opleidingen

Vrijdag 27 januari 2023
15.00 - 20.00 uur
Alle locaties

Zaterdag 28 januari 2023
09.30 - 12.30 uur
Alleen locatie Urk

Infodag voor alle opleidingen

Woensdag 15 maart 2023
16.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 7 juni 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 30 augustus 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Beleefdagen

Oktober 2022 - maart 2023
Alle locaties