Volwassenen

Marcom A

Voor volwassenen

Wil jij alle maritieme radiozendapparatuur kunnen bedienen? Dan is deze online cursus voor gebruik van frequentieruimte op alle (inter)nationale wateren echt iets voor jou.

Marcom A is het algemene certificaat voor Maritieme Radiocommunicatie voor gebruik van frequentieruimte op zee (alle wateren). Afhankelijk van de communicatie-apparatuur waarmee het schip is uitgerust dien je in het bezit te zijn van een certificaat afgegeven door het Agentschap Telecom.

Je start met een online cursus en behandelt daarin de maritieme radiocommunicatie apparatuur voorgeschreven volgens het Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) varend in de zeegebieden A1 t/m A4. Je leert wat de voorschriften zijn in internationaal radioverkeer, procedures rondom verschillende soorten communicatie en over GMDSS-eisen. Deze cursus is bedoeld voor personen die een volledig uitgerust (GMDSS) scheepsradiostation moeten bedienen. Zoals VHF, MF, Sart, Navtex, portofoon, satelliet communicatie apparatuur satcom A,B,C. Er wordt gebruik gemaakt van werkende radioapparatuur en/of interactieve simulatie. Daarmee maak je de vereiste radioverbindingen volgens de procedure in geval van nautisch, openbaar, nood – spoed – en veiligheidsverkeer.

Als je de online training volledig hebt gevolgd, meld je je aan voor de praktijk- (operationele vaardigheden) en examentraining. Die worden op woensdagmiddag en donderdag gegeven. Op vrijdag vinden de verschillende examens plaats. De training en examen zijn allemaal op onze vestiging op Urk.

Duur
20 á 30 uur en 3 dagen training/examen
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Urk
Lesmoment
ochtend, middag, zelfstudie (e-learning)
Kosten
Scholingskosten afhankelijk van keuze
Eerstvolgende startdatum
Startmoment afhankelijk van keuze

Studielast

 Marcom A cursus + examenMarcom A herexamen theorie Marcom A herexamen ZONDER theorie + praktijkMarcom A herexamen MET theorie + praktijk
Studieduur20 á 30 uur online zelfstudie en 3 dagen training en examen2 uur 3,5 uur16 uur
Lesmomentonline op elk moment, training en examen op woensdagmiddag, donderdag en vrijdagVrijdagochtendvrijdagochtendNader te bepalen

Je hebt één jaar toegang tot de online omgeving.

Toelating

Werk- en denkniveau nodig vergelijkbaar met mbo-niveau 2. Bij voldoende deelname worden er maandelijks praktijk- en examentrainingen georganiseerd. Eerder behaalde maritieme certificaten zijn helpend, maar geven geen vrijstelling.

Examen

Als je de online training hebt doorlopen doe je, aansluitend op de eventuele praktijk- en examentraining, op onze vestiging Urk het landelijk examen van Agentschap Telecom.

Diploma

Bij een positieve beoordeling van het (praktijk)examen ontvang je het certificaat Marcom A afgegeven door het Agentschap Telecom.

Startdata

Startmoment
afhankelijk van keuze Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.

Je kunt een kopie van je diploma opvragen via het opleidingsinstituut waar jij je diploma hebt behaald óf je kunt bij Duo een verklaring aanvragen.

Open Dag voor alle opleidingen

Vrijdag 27 januari 2023
15.00 - 20.00 uur
Alle locaties

Zaterdag 28 januari 2023
09.30 - 12.30 uur
Alleen locatie Urk

Infodag voor alle opleidingen

Woensdag 15 maart 2023
16.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 7 juni 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 30 augustus 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Beleefdagen

Oktober 2022 - maart 2023
Alle locaties