Marcom A

Voor volwassenen
Marcom A

Wil jij alle maritieme radiozendapparatuur kunnen bedienen? Dan is deze online cursus voor gebruik van frequentieruimte op alle (inter)nationale wateren echt iets voor jou.

Duur
20 á 30 uur en 3 dagen training/examen
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Urk
Lesmoment
ochtend, middag, zelfstudie (e-learning)
Kosten
Scholingskosten afhankelijk van keuze
Eerstvolgende startdatum
afhankelijk van keuze Startmoment

Stages

Inhoud

Marcom A is het algemene certificaat voor Maritieme Radiocommunicatie voor gebruik van frequentieruimte op zee (alle wateren). Afhankelijk van de communicatie-apparatuur waarmee het schip is uitgerust dien je in het bezit te zijn van een certificaat afgegeven door het Agentschap Telecom.

Je start met een online cursus en behandelt daarin de maritieme radiocommunicatie apparatuur voorgeschreven volgens het Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) varend in de zeegebieden A1 t/m A4. Je leert wat de voorschriften zijn in internationaal radioverkeer, procedures rondom verschillende soorten communicatie en over GMDSS-eisen. Deze cursus is bedoeld voor personen die een volledig uitgerust (GMDSS) scheepsradiostation moeten bedienen. Zoals VHF, MF, Sart, Navtex, portofoon, satelliet communicatie apparatuur satcom A,B,C. Er wordt gebruik gemaakt van werkende radioapparatuur en/of interactieve simulatie. Daarmee maak je de vereiste radioverbindingen volgens de procedure in geval van nautisch, openbaar, nood – spoed – en veiligheidsverkeer.

Als je de online training volledig hebt gevolgd, meld je je aan voor de praktijk- (operationele vaardigheden) en examentraining. Die worden op woensdagmiddag en donderdag gegeven. Op vrijdag vinden de verschillende examens plaats. De training en examen zijn allemaal op onze vestiging op Urk.

Studielast

 Marcom A cursus + examenMarcom A herexamen theorie Marcom A herexamen ZONDER theorie + praktijkMarcom A herexamen MET theorie + praktijk
Studieduur20 á 30 uur online zelfstudie en 3 dagen training en examen2 uur 3,5 uur16 uur
Lesmomentonline op elk moment, training en examen op woensdagmiddag, donderdag en vrijdagVrijdagochtendvrijdagochtendNader te bepalen

Je hebt één jaar toegang tot de online omgeving.

Toelating

Werk- en denkniveau nodig vergelijkbaar met mbo-niveau 2. Bij voldoende deelname worden er maandelijks praktijk- en examentrainingen georganiseerd. Eerder behaalde maritieme certificaten zijn helpend, maar geven geen vrijstelling.

Examen

Als je de online training hebt doorlopen doe je, aansluitend op de eventuele praktijk- en examentraining, op onze vestiging Urk het landelijk examen van Agentschap Telecom.

Diploma

Bij een positieve beoordeling van het (praktijk)examen ontvang je het certificaat Marcom A afgegeven door het Agentschap Telecom.

Kosten

Scholingskostenafhankelijk van keuze

Scholingskosten Marcom A cursus + examen
Scholingskosten Marcom A herexamen theorie + praktijk
Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

Startdata

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Ben je 21 jaar of ouder en wil je weer een opleiding volgen maar je hebt nog geen idee wat je wilt studeren of welk beroep bij jou past? Maak dan vrijblijvend de onderstaande interessetest, dan weet je daarna welke opleidingsrichting bij jou past.

  Over de interessetest
  De interessetest duurt ongeveer acht minuten. Nadat je de test hebt gemaakt, krijg je direct per e-mail je rapportage. In de rapportage staan jouw favoriete beroepssectoren waarna je via een link direct kunt bekijken welk scholingsaanbod ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen jou kan bieden in deze sector.
  Maak de interessetest.

  Capaciteitentest
  Misschien komen je interesses niet helemaal overeen met je capaciteiten / niveau. Je interesses kunnen bijvoorbeeld liggen bij verkopen of techniek, terwijl je denkt dat je er eigenlijk helemaal niet zo goed in bent. De keuze voor een opleiding of beroep kun je daarom niet enkel op je interesses baseren. Ook je capaciteiten zijn belangrijk bij het maken van een opleidingskeuze. Een capaciteitentest is dan ook een goede aanvulling op je interessetest bij het kiezen van een opleiding of beroep.

 • Het mbo biedt steeds meer ruimte voor maatwerk. Onderwijsinstellingen reiken een diploma uit aan studenten die aan alle eisen van een mbo-opleiding voldoen. Maar het mbo kent sinds kort ook andere bewijsstukken. Zo kunnen onderwijsinstellingen, aan studenten die een mbo-opleiding zonder diploma verlaten, een mbo-certificaat verstrekken. Of een mbo-verklaring (waarin een praktijkverklaring opgenomen kan zijn).

 • Je kunt je bij ons voorbereiden op het Staatsexamen. Als je toe bent aan het staatsexamen dan kun je je hiervoor zelf aanmelden bij DUO. Meer informatie over het Staatsexamen vindt je op www.staatsexamensnt2.nl.

 • Als je niet precies weet welke opleiding bij jou past en/of wat je mogelijkheden zijn, kun je je aanmelden voor een loopbaanonderzoek. Je krijgt hiermee een soort carrière-advies. Het loopbaanonderzoek is een uitgebreid onderzoek dat bestaat uit verschillende testen en onderzoeken. Jouw resultaten worden in een verslag vastgelegd en leiden naar een scholingsadvies of een advies die je richting geeft in je loopbaan. 

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.