Maritiem
Volwassenen

Basic Safety

Voor volwassenen

Wil jij veilig kunnen werken en jezelf en je collega's in veiligheid kunnen brengen bij een noodgeval? Dan is deze training echt iets voor jou.

Wanneer het gaat om de veiligheidstrainingen voor de zee(vis)vaart dan zijn dit trainingen die voortkomen uit de STCW en de STCW-F. Soms zit er een overlap in en dit is het geval bij de training Basis Veiligheid voor vissers (Basic Safety Training Fisheries). Deze laatste heeft een extra module erin zitten ten opzichte van de Basic Safety Training (handelsvaartsector).

De trainingen bestaan uit de volgende onderdelen:​

Basis Safety TrainingTijdens deze trainingen leer je eerste hulp verlenen aan boord bij een ongeval. Je leert levensreddende handelingen uitvoeren volgens de ABCDE-methodiek. Ook leer je een beginnende brand aan boord te bestrijden, gebruikmakend van adembescherming. Daarnaast leer je jezelf bij een ontruiming van het schip in veiligheid te brengen.

Basis Veiligheid voor vissers / Basic Safety FisheriesZoals aangegeven is deze t.o.v. de Basic Safety Training extra uitgebreid met de module visserij. In deze module wordt aandacht gegeven aan de specifieke veiligheid in de visserij (veiligheidsbewustzijn). Hierbij gaat het om de visserijuitrusting, wet- en regelgeving, risicobeoordeling en preventie van ongevallen aan boord, (bijna) ongevallen en incidenten, veiligheid van visserij-activiteiten, de communicatie en de operationele veiligheid.

Basis Safety Refreshlevensreddende handelingen, brandbestrijding, ademlucht en overleven op zee. In de zeevisvaartsector geldt momenteel geen herhalingsverplichting voor de training basisveiligheid vissersvaartuigen. In de handelsvaartsector geldt wel een herhalingsverplichting voor veiligheidstrainingen. Alhoewel het dus niet verplicht is om de training basisveiligheid voor vissers te herhalen, is het advies dit wel te doen.

Varen onder Engelse vlag
Vaar jij op een visserijschip, dan is de training Basic Safety Fisheries een vereiste. Voor het varen op een visserijschip onder de Engelse vlag heb je ook een Safety Awareness en Risk Assessment certificaat nodig (Marine Guidance note 411 (M+F) art 2.2.).

Duur
1 dagdeel, 2 dagen of 1 week
Leerweg
Cursus / training
Locatie(s)
Incompany, Urk
Lesmoment
ochtend, middag, avond, zaterdag
Kosten
Scholingskosten afhankelijk van keuze
Eerstvolgende startdatum
Startmoment afhankelijk van keuze

Studielast

 Basis Safety TrainingBasic Safety FisheriesBasic Safety Training & Fisheries (combi)Basic Safety Refresh
Studieduur1 week1 dagdeel1 week2 dagen
Lesuren36 lesuren (5 dagen)5 lesuren (1 dag)41 lesuren (5 dagen)16 lesuren ( 2 dagen)
Lesmomentmaandag t/m vrijdagochtendvrijdag van 12.00 - 17.00 uur, in overleg ander lesmoment mogelijkmaandag t/m vrijdagin overleg

Het aantal uren zelfstudie afhankelijk van voorkennis die je hebt.

Toelating

Van belang is dat je beschikt over een geldige Geneeskundige verklaring zeevaart. Om deel te kunnen nemen aan Basic Safety Fisheries dien je te beschikken over een recent behaald (maximaal 2 jaar) Basic Safety diploma of Basic Safety Refresh. De trainingen starten bij voldoende deelname.

Examen

Er is geen afsluitend examen.

Diploma

Na afloop van de training krijg je het certificaat Basic Safety Koopvaardij, Basic Safety Fisheries of het certificaat Certificate of Proficiency of Basic Traning - Refresher. De trainingen voldoen aan de (inter)nationale normen voor maritieme veiligheid (SOLAS, IMO, STCW en Ministerie van Infrastructuur en Milieu).

Kosten

Scholingskostenafhankelijk van keuze

Startdata

Startmoment
afhankelijk van keuze Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.

Je kunt een kopie van je diploma opvragen via het opleidingsinstituut waar jij je diploma hebt behaald óf je kunt bij Duo een verklaring aanvragen.

Open Dag voor alle opleidingen

Vrijdag 27 januari 2023
15.00 - 20.00 uur
Alle locaties

Zaterdag 28 januari 2023
09.30 - 12.30 uur
Alleen locatie Urk

Infodag voor alle opleidingen

Woensdag 15 maart 2023
16.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 7 juni 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 30 augustus 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Beleefdagen

Oktober 2022 - maart 2023
Alle locaties