Juridisch-administratief dienstverlener MBO 4 BBL

Voor volwassenen
Juridisch-administratief dienstverlener MBO 4 BBL
Crebo 25145

Regels zijn regels. Wil je meer weten over de Nederlandse wet- en regelgeving in diverse rechtsgebieden en wil je collega's ondersteunen met administratieve juridische werkzaamheden? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
3 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Leeuwarden
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 950,00
Eerstvolgende startdatum
november 2020 Leeuwarden

Stages

Inhoud

Beoordelen of iemand recht heeft op een uitkering, een aanvraag voor een vergunning beoordelen of meehelpen een proces bij de rechter voor te bereiden. Als het met wet- en regelgeving te maken heeft, weet jij het als juridisch-administratief dienstverlener uit te zoeken. Tijdens de opleiding doe je onder andere kennis op van diverse rechtsgebieden, zoals personen- en familierecht, arbeidsrecht, strafrecht, belastingrecht en sociale zekerheid. Je past deze kennis toe in gesimuleerde praktijksituaties en op je werk/stage.  

Drie keuzedelen maken deel uit van de opleiding. Met de keuzedelen kun je richting geven aan je eigen interesse. Mogelijke keuzedelen zijn:

Daarnaast is er een aantal algemene keuzedelen zoals digitale vaardigheden of ondernemend gedrag.

Je krijgt de volgende Vakken

 • Onderzoek en statistiek
 • Recht
 • Juridische vaardigheden
 • Sociale zekerheid
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Rekenen
 • Engels
 • Nederlands

Studielast

Studieduur3 jaar
Leeruren8 lesuren (1 dag) en circa 8 uur zelfstudie per week
Stage/werkcirca 16 uur per week (650 uur per jaar)
Lesmomentwoensdag van 8.30 - 16.00 uur, schoolvakanties vrij

Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2 of 3. De inschrijving sluit 14 dagen voor de startdatum.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap.

Stage / werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Juridisch-administratief dienstverlener op niveau 4. Daarnaast kun je met behulp van keuzedelen nog een aantal branche erkende diploma's/certificaten behalen.

Werken

Je kunt aan de slag bij Rijksoverheid, provincies, gemeenten, waterschappen, rechterlijke instanties, het Kadaster, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de advocatuur, bewindvoering of de incassobranche. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Doorleren

Mogelijke hbo-vervolgopleidingen zijn:

 • Rechten
 • Management, economie en recht (MER)
 • Integrale veiligheid
 • Sociaal juridische dienstverlening
 • Bestuurskunde
 • HRM

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 950,00
Lesmateriaalexclusief
Examenkosteninclusief
Prijs (bij betaling 1x)€ 950,00
BTWvrijgesteld
Bijkomende kostencirca € 480,00
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen de kosten voor het lesmateriaal. Daarnaast kun je zelf, afhankelijk van je keuzedelen, extern (branche-erkende) examens aanvragen die je zelf betaald.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL

Ervaringen van onze studenten

Vergelijkbare opleidingen

Veelgestelde vragen volwassenen

Veelgestelde vragen volwassenen

 • Met ingang van 1 augustus 2019 werken we met het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB (EKB). Dit geeft ruimte in de examinering en het vrijstellen van de generieke vakken taal en rekenen. Van gedetailleerde regelgeving naar regels op hoofdlijnen. Door het nieuwe EKB ontstaat een betere aansluiting bij de verschillende doelgroepen die het mbo kent.

  ROC Friese Poort benut voorlopig de ruimte die middels het EKB geboden wordt en gaat het komende schooljaar verdere invulling geven aan een integraal taal- en rekenbeleid.

  Het beleid (wetgeving vanaf 1-8-2019):

  • Je mag bij de generieke vakken vrijstelling vragen voor losse onderdelen (eerder mocht dit alleen voor spreken, schrijven en gesprekken voeren als geheel). 
  • Eerder bleven de resultaten na diplomering twee jaar houdbaar. Deze houdbaarheid vervalt. Als een examen op hetzelfde of een hoger niveau is afgelegd, kan hier een vrijstelling voor aangevraagd worden. Bij een centraal examen (generieke vakken) kan dit alleen wanneer er examen is gedaan wat gebaseerd is op de referentieniveaus voor de havo, vwo en mbo (dus bijvoorbeeld geen hbo of wo).
  • Er mag nu bij de generieke examenonderdelen een vrijstelling worden gegeven op zowel een voldoende als onvoldoende resultaat. Let op: de diploma-eisen (slaag-zakregeling) blijven wel van kracht.
 • Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en intake. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.