Volwassenen

Instructeur MBO 4

Voor Defensiemedewerkers

Crebo 25575

Wil jij instructeur worden, lesgeven en groepen en individuele studenten begeleiden? Heb je daarbij al werkervaring als instructeur op een ROC en wil je deze werkervaring verzilveren in een mbo 4 diploma? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Voorafgaand aan de opleiding worden er online niveaubepalende testen afgenomen. Op basis van deze uitkomsten wordt er gericht advies gegeven over de te volgen lesdagen/weken. 

Voor deze opleiding moet je een keuzedeel volgen. Als je in het bezit bent van Praktijkleermeester BC 05145 en behaald vanaf 2013, dan krijg je vrijstelling voor het keuzedeel Praktijkopleider. Het keuzedeel Engels op B1/B2 niveau kan binnen de 3 lesweken gevolgd worden. Dit betekent een extra centraal examen voor Engels lezen & luisteren (Leeuwarden) en extra instellingsexamens op locatie. Wij bieden tegen meerprijs ook de mogelijkheid om een ander keuzedeel te volgen.

Als je geïnteresseerd bent in deze opleiding dan kun je je melden bij je loopbaanbegeleider, die helpt je verder met het proces binnen Defensie. Na je aanmelding wordt er binnen 3 weken contact met je opgenomen door de coördinerend docent.

Variant 1:
Je volgt maximaal 3 (online) generieke lesweken, deze plan je in overleg in en kunnen in willekeurige volgorde gevolgd worden. Er zijn meerdere lesweken per jaar. Daardoor is de opleiding goed te combineren met je eventuele oefeningsschema binnen Defensie. Vanuit de opleiding worden diverse digitale licenties aangeboden, om zelfstandig (in eigen tijd) te gebruiken. Daarbij wordt er individuele begeleiding aangeboden, gericht op de studievoortgang, individuele vragen met betrekking tot Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De student wordt ondersteund via een digitale leeromgeving.
Wanneer alle drie (online) lesweken gevolgd zijn, word je aangemeld voor de centrale examens. Dit betreft: Nederlands lezen & luisteren, Engels lezen & luisteren en rekenen in Leeuwarden. Over het algemeen maak je in de derde week de examens Nederlands schrijven en Engels schrijven. De mondelinge examens voor Nederlands en Engels worden online afgenomen.

Binnen deze variant gaan wij ervan uit dat je voldoet aan de criteria voor vrijstellingen voor de kerntaken en BPV. Hierdoor hoeven alleen Nederlands, Engels, rekenen, een keuzedeel en Loopbaan & Burgerschap te worden behaald.

Variant 2:
Je volgt maximaal 6 online trainingsbijeenkomsten, deze plan je in overleg in. Dit maakt je persoonlijke planning flexibel, daardoor valt het goed te combineren met je eventuele oefeningsschema binnen Defensie. 
Daarnaast maak je in eigen tijd een opdracht voor het onderdeel Loopbaan & Burgerschap.  Wanneer alle onderdelen gevolgd zijn, word je aangemeld voor de centrale examens. Dit betreft: Nederlands lezen & luisteren, Engels lezen & luisteren en rekenen in Leeuwarden. De mondelinge examens voor Nederlands en Engels worden online afgenomen. De examinering komt overeen met variant 1.

Binnen deze variant gaan wij ervan uit dat de student voldoet aan de criteria voor vrijstellingen voor de kerntaken, BPV en het keuzedeel. Hierdoor hoeven alleen Nederlands, Engels, rekenen en LB te worden behaald.

Duur i Tijdens het kennismakingsgesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
3 weken
Niveau
4
Locatie(s)
Garderen, Kootkazerne
Lesmoment
ochtend, middag
Kosten
Scholingskosten € 1.350,00 per opleidingsjaar
Eerstvolgende startdatum
Garderen, Kootkazerne doorlopende instroom

Studielast

Studieduur3 weken of 6 bijeenkomsten
Leerurenafhankelijk van de variant

Toelating

Iedere militair die/waarbij:

  • tussen april 2013 en februari 2019 de kwalificatie Opleider (BC03340) heeft behaald (diploma of certificaat);
  • sprake is van actuele beheersing van de vaardigheden als Opleider. Dit is het geval indien de militair op het moment van aanvraag van de opleiding:
    minder dan 2 jaar geleden de kwalificatie Opleider (BC03340) behaald heeft;
    meer dan 2 jaar* geleden gekwalificeerd is, maar in de afgelopen 2 jaar taken uitgevoerd heeft als Opleider.

    * Wanneer je meer dan 2 jaar geleden deze kwalificatie hebt behaald, maar in de afgelopen 2 jaar deze taken hebt uitgevoerd als Opleider, dan kan de uitoefening van taken als Opleider aangetoond worden door middel van een beschrijving van de functie met functie-inhoud en de daarbij uitgevoerde werkzaamheden opgesteld en getekend door de leidinggevende.

  • minimaal een mbo-diploma niveau 3. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan kan je toegelaten worden als je één van deze opleidingen hebt behaald. We adviseren je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden. 

Mocht je niet aan deze voorwaarden voor toelating voldoen, neem dan contact op met: civielonderwijs@mindef.nl.

Examen

Je maakt (landelijke) examens voor taal, rekenen (en eventueel een keuzedeel). Daarbij voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Instructeur MBO op niveau 4.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo.

Werken

Na deze opleiding kun je aan de slag als instructeur in het middelbaar beroepsonderwijs. De opleiding kan ook een mooie opstap zijn richting het behalen van een lesgeefbevoegdheid. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Kosten

 Derde leerweg
Scholingskosten€ 1.350,00 per opleidingsjaar
Lesmateriaalinclusief
Prijs (bij betaling 1x)€ 1.350,00 of € 950,00 per opleidingsjaar
BTWvrijgesteld
Derde leerweg

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Je hebt een laptop nodig om te werken in onze digitale omgeving.

Subsidies voor deze opleiding
Subsidie: Praktijkleren voor de derde leerweg
Subsidie: Doorzaam voor uitzendkrachten
Subsidie: Voucherregeling ondernemerschap Flevoland
Subsidie: SLIM-regeling
Subsidie: Opleidings- en Ontwikkelfondsen

Check hier alle subsidiemogelijkheden


Meer over kosten in het mbo

Startdata

Derde leerweg

Garderen, Kootkazerne
doorlopende instroom Inschrijven

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen volwassenen

Ons onderwijs wordt zó ingericht dat de begeleiding aansluit bij je leerbehoefte. We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van jouw wensen en mogelijkheden. Daarom hebben wij een uitgebreide en zorgvuldige voorlichting en kennismaking. Wij zetten ruimschoots in op persoonlijke studieloopbaanbegeleiding en begeleiding bij beroepspraktijkvorming (stage). Daarnaast kan je gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals extra ondersteuning vanuit het taal- en rekencentrum.

Nee, ROC Friese Poort geeft geen baangarantie wanneer je je diploma hebt behaald. Na het behalen van je diploma ben je wel interessanter geworden voor de arbeidsmarkt en daarmee heb je je kans op een baan vergroot.

We bereiden ons graag voor op je komst, want we vinden het belangrijk dat je de opleiding kiest die bij jou past. Daarom vragen we je om je van te voren aan te melden. Je ontvangt na aanmelding een QR-code in je mail die we scannen bij binnenkomst. Zo blijven we ook na je bezoek in contact en informeren we je over toekomstige voorlichtingen.

Aanmelden

Je kunt een kopie van je diploma opvragen via het opleidingsinstituut waar jij je diploma hebt behaald óf je kunt bij Duo een verklaring aanvragen.