Technicus mechatronica systemen MBO 4 BBL

Voor Defensiemedewerkers
Technicus mechatronica systemen MBO 4 BBL
Crebo 25344

Wil jij mechatronische machines bouwen, installeren en zorgen dat ze goed werken? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
3 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Sneek
Lesmoment
middag avond
Kosten
Scholingskosten € 1.500,00
Eerstvolgende startdatum
nader te bepalen Sneek

Volautomatische melkmachines, lasrobots, sorteermachines, kopieermachines, liften: het zijn kenmerkende voorbeelden van mechatronische machines. Hierbij wordt het mechanisme bestuurd door elektronica. De Technicus mechatronica systemen is breed inzetbaar en is vaak betrokken bij het opleveren van het product/werk. Het werk ligt op het gebied van werktuigbouwkunde, mechanica, elektrotechniek, hydrauliek en pneumatiek. Soms bouw je een machine op maat voor een klant, soms maak je een eerste proefexemplaar van een machine (prototype). Daarnaast breng je verbeteringen aan in bestaande machines om ze precies te laten doen wat de klant wil.

Deze opleiding is alleen voor Defensiemedewerkers.

Stages

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je materiaal en gereedschap te controleren en in te stellen, je leert verbindende technieken toepassen, componenten en modules afstellen en onderdelen, componenten assembleren en storingen lokaliseren en analyseren.

Je krijgt de volgende Vakken

 • hydrauliek
 • CAD + 3D
 • besturingstechniek
 • meetpracticum
 • storing zoeken en testen
 • praktijk
 • bedrijfskunde
 • projectmatig werken
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

Studieduur180 lesdag in maximaal 3 jaar
Leeruren5 uren les per dag en circa 4 uur zelfstudie per week
Stage/werk650 uur per opleidingsjaar
Lesmoment 

180 lesdagen zijn inclusief generieke vakken. Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2 of 3. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap.

Stage / werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Technicus mechatronica systemen op niveau 4.

Werken

Je werkt in bedrijven in de machinebouw en mechatronica bedrijven. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 1.500,00
Lesmateriaalinclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 1.500,00
BTWvrijgesteld
BBL

De scholingskosten betreffen een richtprijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL

Ervaringen van onze studenten

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66