Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen MBO 4 BBL

Voor defensiemedewerkers
Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen MBO 4 BBL
Crebo 25478

Wil jij cliënten van alle leeftijden begeleiden die het niet lukt om zelfstandig te leven? Heb jij mensenkennis en kun je je goed inleven in een ander? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Duur i Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting en advies over jouw individuele opleidingsduur gegeven. Versnelling kan op basis van relevante werkervaring, vooropleiding en beschikbare tijd.
3 jaar
Niveau
4
Locatie(s)
Ermelo, Spoorkazerne
Lesmoment
ochtend middag
Kosten
Scholingskosten € 1.833,00
Eerstvolgende startdatum
nader te bepalen Ermelo, Spoorkazerne

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen ondersteun je cliënten van alle leeftijden met meervoudige problematiek. Bijvoorbeeld mensen met psychische problemen of een verslaving. De cliënten hebben (tijdelijk of langdurig) ondersteuning nodig bij hun dagelijkse bezigheden en het functioneren in de samenleving. Jij helpt ze om hun eigen kracht te versterken en zichzelf zo goed mogelijk te redden. Je maakt een plan van aanpak met afspraken over persoonlijke verzorging, wonen, werken, vrije tijd of school. Je cliënt gaat daarmee aan de slag, jij coördineert de begeleiding en onderhoudt de contacten met de familie. Uiteraard heb je als begeleider veel mensenkennis en sociaal gevoel nodig.

Deze opleiding is alleen voor defensiemedewerkers.

Stages

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je hoe je een begeleidingsplan opstelt en hoe je de cliënt ondersteunt bij persoonlijke verzorging, wonen, huishouden en dagbesteding. Ook leer je over beperkingen, aandoeningen en ziektebeelden. je werkt aan kwaliteit en deskundigheid en je leert ondersteunende, activerende begeleiding en zorg aan te bieden.

Je krijgt de volgende Vakken

 • agogiek en psychologie
 • beperkingen
 • aandoeningen en ziektebeelden
 • methodische en sociale vaardigheden
 • professionaliteit en kwaliteitszorg
 • verzorgen en begeleiden
 • verpleegtechnische handelingen
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • rekenen
 • keuzedeel

Studielast

Studieduur108 lesdagen in 3 jaar
Leeruren7 uren les en circa 6 uur zelfstudie per week
Stage/werk650 uur per opleidingsjaar 
Lesmoment1 keer per 2 weken

108 lesdagen zijn inclusief generieke vakken. Je gaat naar school en je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Afhankelijk van je werkervaring en vooropleiding kun je in aanmerking komen voor een aangepast programma waardoor je sneller je diploma kunt behalen. Dit wordt tijdens het vrijblijvende en gratis intakegesprek met je besproken. Meer informatie over het (verschil in) aantal lesdagen en werkuren/stage per leerweg.

Toelating

Minimaal diploma lbo, vbo, vmbo, mavo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma, een overgangsbewijs naar 4 havo of een mbo-diploma niveau 2 of 3. Soms wordt een instaptoets afgenomen om te bepalen of je voldoende kennis hebt van Nederlands, Engels en rekenen. Heb je geen toereikende vooropleiding, dan adviseren we je tijdens het intakegesprek over je mogelijkheden.

Examen

Je maakt verschillende examens in zowel theorie als praktijk. Daarnaast maak je de (landelijke) examens taal en rekenen en voldoe je aan de inspanningsverplichting voor het onderdeel Loopbaan en burgerschap. 

Stage / werkplek

Je zorgt zelf voor een erkende stage of werkplek om werkervaring (Beroepspraktijkvorming) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden.

Diploma

Als je alle onderdelen goed hebt doorlopen en voldoet aan alle exameneisen, ontvang je het mbo-diploma Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen op niveau 4.

Werken

Je kunt aan de slag in de gehandicaptenzorg, gezondheidszorg, ouderenzorg of maatschappelijke opvang binnen of buiten defensie. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Doorleren

Met een niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. Denk hierbij aan de opleiding Social Work, Pedagogiek of Creatieve Therapie.

Kosten

 BBL
Scholingskosten€ 1.833,00
Lesmateriaalinclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens)€ 1.833,00
BTWvrijgesteld
BBL

De scholingskosten betreffen een prijs per opleidingsjaar. Na het intakegesprek ontvang je een offerte. Bijkomende kosten zijn niet bij de totaalprijs inbegrepen. Dit betreffen kosten voor het lesmateriaal, zoals boeken, licentiekosten en het Hepatitis B Vaccinatieprogramma. Dit dien je zelf te regelen en soms kom je in aanmerking voor een vergoeding van deze kosten.

Meer over kosten in het mbo

Startdata

BBL

Ervaringen van onze studenten

Contact

Pietsje

Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
058-233 99 66