Rozemarijn van der Brugge

Uitdagend denkwerk en creatief bezig zijn!

Rozemarijn van der Brugge is best wel een bootjesgek

“Ik wist altijd al dat ik iets met scheepsinterieurbouw wilde doen”, zegt Rozemarijn. “Mijn vader bouwt als hobby een boot en daar help ik hem bij. Zelf heb ik ook een bootje. Ik ben dus best een bootjesgek. Maar dat ik het zo leuk zou vinden om interieurs te tekenen op de computer, dat had ik niet gedacht.”

Rozemarijn weet goed wat ze wil en richt haar stages van haar opleiding Scheeps- en Jachtbouwkunde daar precies op in. “Mijn eerste stage was bij Lido2D3D, een bedrijf dat interieurs voor luxe jachten tekent. Ik heb hier 2D- en 3D-tekeningen gemaakt in AutoCAD. In een schip is alles scheef, dus het is heel gedetailleerd werk. Voor elk hoekje moet je een oplossing verzinnen. Bovendien willen mensen altijd meer in een jacht dan erin past, dus ik heb bijvoorbeeld een combinatie getekend van een kast en een bureau. Maar ook een bed in een ruimte die steeds smaller toeloopt, terwijl het bed wel overal stevig zijn én licht moet zijn. Die puzzels vind ik heel leuk.”  

Uitdagend denkwerk

Tijdens haar stage werd Rozemarijn nieuwsgierig naar wat er in de werkplaats gebeurt nadat zij een tekening heeft gemaakt. Daarom ging ze voor haar tweede stage naar Van Malsen jachtbetimmering in Makkum om zelf scheepsinterieurs te timmeren. “Je merkt dan hoe bepaalde houtsoorten werken en moeilijk je bij sommige hoekjes komt. Je kunt een 3D-tekening gemakkelijk draaien op het computerscherm, maar in een schip kun je er niet zomaar van alle kanten bij.” Inmiddels is Rozemarijn toe aan haar vierde studiejaar en werkt ze weer bij Lido2D3D, nu als bijbaan. “Ik hoop dat ik hier kan blijven werken. Het denkwerk is elke keer uitdagend en je kunt er veel creativiteit in kwijt. En als je later het resultaat in een schip ziet, heb jij dat toch een soort van gemaakt.”