Terug

Tweede groep woonzorgondersteuners krijgt opleidingscertificaat

vrijdag 03 mei 2019

Donderdag 9 mei krijgt de tweede groep woonzorgondersteuners hun certificaat uitgereikt. De nieuwe medewerkers krijgen het certificaat na het opleidingstraject dat Noorderbreedte hen in samenwerking met ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen heeft aangeboden.

Noorderbreedte               ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen

Na de grootscheepse werving waarmee Noorderbreedte eind vorig jaar begon, is het donderdag 9 mei zover: dan krijgt alweer de tweede groep woonzorgondersteuners hun certificaat uitgereikt. De nieuwe medewerkers krijgen het certificaat na het opleidingstraject dat Noorderbreedte hen in samenwerking met ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen heeft aangeboden. Daarmee zij ze klaar om bij te dragen aan de waardevolle dag van de bewoners en cliënten van Noorderbreedte en natuurlijk aan de waardevolle dag voor henzelf.

Het opleidingstraject van de woonzorgondersteuners wordt donderdag 9 mei van 18.30 tot 21.00 uur feestelijk afgesloten bij ROC Friese Poort aan de Wilaarderburen 1 in Leeuwarden. Speciale gasten én sterren van de avond zijn natuurlijk de woonzorgondersteuners. Zij hebben de afgelopen maanden van alles geleerd over het nieuwe vak binnen de zorg. Zo kregen zij onder meer workshops over hygiënisch werken, het elektronisch cliëntendossier en onderwerpen als dementie. De opleiding heeft ervoor gezorgd dat de eerste groep woonzorgondersteuners nu voldoende handvatten heeft om officieel aan de slag te gaan. Gastspreker Jaap Bressers neemt de kersverse zorgmedewerkers tijdens de feestelijke afsluiting op inspirerende en beeldende wijze mee in een reis over het realiseren van je doelen, het najagen van je dromen en het omgaan met tegenslagen.

Bijzondere nieuwe functie
De functie van woonzorgondersteuner is nieuw binnen de zorgsector. Het aannemen van het groot aantal nieuwe medewerkers is mogelijk gemaakt dankzij de extra gelden die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) beschikbaar heeft gesteld om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg en het welzijn van ouderen in verpleeghuizen in Nederland verder te verbeteren. Noorderbreedte kan hierdoor extra personeel inzetten. “Wij hebben als organisatie er bewust voor gekozen woonzorgondersteuners te werven”, aldus Saskia van Opijnen, directeur-bestuurder van Noorderbreedte. “We richten ons op kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven. Het welzijn van onze bewoners staat voorop; daarom kijken we naar de hartenwensen die zij hebben.”


Inzetten op welzijn

Om nog meer in te kunnen zetten op het stuk welbevinden en welzijn heeft Noorderbreedte meer mensen nodig. De nieuwe woonzorgondersteuners werken nauw samen met de verpleegkundigen, verzorgenden IG en helpenden in een integraal zorgteam, waarbij iedereen eigen kennis en kunde inbrengt. De woonzorgondersteuner houdt zich niet bezig met zorgtaken. Ze ondersteunen de bewoners en cliënten specifiek in hun woon- en zorgomgeving bij de dagelijkse bezigheden. Denk aan het helpen bij huishoudelijke werkzaamheden, bij de maaltijden en aan het begeleiden bij de dagelijkse activiteiten als het lezen van een krantje. De woonzorgondersteuners zijn gedurende de dag en avond altijd aanspreekbaar voor bewoners en hun naasten en houden in de gaten wat er nodig is. De komst van de woonzorgondersteuners zorgt daarnaast voor een verlaging van de werkdruk bij de overige zorgmedewerkers. Doordat er meer medewerkers zijn, krijgen de andere teamleden meer tijd om mét persoonlijke aandacht hun eigen werkzaamheden te doen.

Over ROC Friese Poort
Het opleidingstraject voor de woonzorgondersteuners heeft Noorderbreedte ontwikkeld in samenwerking met ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen. Het regionaal opleidingscentrum verzorgt voor circa 15.000 studenten beroepsonderwijs voor zowel jongeren als volwassenen. Ook voor bedrijven en instellingen verzorgt ROC Friese Poort een breed scala aan opleidingen en trainingen. Variërend van korte, intensieve trainingen op maat tot meerjarige opleidingen, individueel of groepsgewijs.


Over Noorderbreedte
Noorderbreedte biedt voornamelijk zorg aan ouderen in Fryslân. Soms voor even, soms langer, soms voor altijd. Mensen kunnen terecht in een van de woonzorgcentra of bij Noorderbreedte Revalidatie. Ook biedt Noorderbreedte dagbesteding en dagbehandeling. Bij Noorderbreedte vinden we dat er naast het bieden van de juiste zorg ook volop aandacht moet zijn voor een waardevolle dag. De kleine, dagelijkse dingen maken een groot verschil in de complexe ouderenzorg. Daarom luisteren we naar onze bewoners en hun hartenwensen en proberen we van elke dag een waardevolle dag te maken.