0900 8 996 996
(normaal tarief)

Tekening lezen in de metaal

Scholingstraject voor volwassenen

Ben jij een vakman in de metaal? Je krijgt je werkinstructie via tekeningen, maar je bent nog niet voldoende vaardig om aan de hand van de tekening zelfstandig aan het werk te gaan? Dan is deze cursus iets voor jou.

Daarom kies je voor ROC Friese Poort

 • Versneld en meerdere startmomenten
 • Goed te combineren met werk en/of gezin
 • Professioneel, klassikaal onderwijs
 • Persoonlijke begeleiding

In het kort

Werktekeningen worden gebruikt in veel sectoren, met name in de werktuigbouwkunde. Samen met de werkinstructie geeft de tekening een compleet beeld van het werk dat moet worden gedaan. De vakman kan daarmee zonder mondelinge toelichting aan de slag. Tijdens deze cursus leer je zelfstandig tekeningen lezen en interpreteren en je technische inzicht vergroten. Je verdiept je onder andere in projectmethoden, meetkundige constructies en maataanduiding.

Meld je direct aan voor deze opleiding
Soort traject:
cursus / training
Duur:Info
2 dagen
Lesmoment:
Overdag
Startdatum: 22-11-2018 Drachten
Opleidingscode:
51061-00
Vestigingen:

Je voelt je thuis bij ROC Friese Poort

Alle aandacht voor jou
Persoonlijke aandacht vinden wij erg belangrijk. Zowel bij je opleidingskeuze, maar ook bij de begeleiding tijdens je opleiding. Met vestigingen in Emmeloord, Dokkum, Drachten, Leeuwarden, Sneek en Urk is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Ons uitgangspunt is dat je met plezier je opleiding volgt en deze met goed resultaat kunt afronden. Daarom hebben we ons aanbod zoveel mogelijk op jou afgestemd. 

 

Inhoud

De cursus bestaat uit een aantal onderdelen, die onderstaand verder uitgelegd worden:

 • Projecties (Europees en Amerikaans)
 • Aanzichten (een object geprojecteerd op een kubus, zichtbare en niet-zichtbare lijnen en voorbeeldobjecten uit de belevingswereld van de gebruiker)
 • Lijnsoorten (de verschillende lijnsoorten die in een technische tekening voor kunnen komen)
 • Doorsneden (hoe geef je een doorsnede aan in een tekening,  arceervormen, regels van het doorsnijden en het arceren bij enkelvoudige en samengestelde onderdelen)
 • Bemating (de functie van bemating, voldoende of niet voldoende bemaat, de onderdelen, de eenheid, ketting- en parallelmaten, schaal, cilindrische werkstukken, steekcirkel etc.) 
 • Maattoleranties (maat- en hoektoleranties, speling en passing en het ISO-passingstelsel, nominale maat, grootste en kleinste grensmaat, tolerantie, losse- overgangs- en vaste passing)
 • De tekening (verschillende formaten, rechteronderhoek, NEN-normbladen en de verschillende tekeningsystemen als monotekensysteem en combinatietekeningen)
 • Maat lezen (oefening en toetsen over het opzoeken van maten in een tekening, de betreffende maat of het betreffende onderdeel wordt aangegeven in een isometrisch object. De gebruiker zoekt de waarde op in de tekening en voert deze in)
 • Tekening lezen / oefeningen (oefeningen en toetsen over het opzoeken van maten ruwheden, toleranties, passingen en lassen)

Studiebelasting

Studieduur:  Twee dagen, 8 uur per dag
Lesmoment:  Overdag 

Werken

Na de cursus Tekening lezen in de metaal kun je zelfstandig tekeningen lezen en interpreteren en aan de hand van de tekeningen je werk doen. Op www.kansopwerk.nl vind je de kans op werk per opleiding.

Toelating

Je dient minimaal te beschikken over mbo-werk- en denkniveau 2. Er wordt gestart bij voldoende deelname (minimaal 5 en maximaal 12 deelnemers). In overleg kan het traject ook in-company worden uitgevoerd. 

Examen

De cursus/training heeft geen afsluitend examen.

Diploma

Wanneer je de cursus met voldoende resultaat afrondt, ontvang je een certificaat van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen.

Kosten

Scholingskosten:
€ 350,00
Lesmateriaal:
inclusief
Totaalprijs (bij betaling ineens):
€ 350,00
BTW:
vrijgesteld

Agenda

Contact

Volwassenenonderwijs
ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen
Telefoon: 058 - 233 99 66
E-mail: volwassenen@rocfriesepoort.nl

Of neem, namens je organisatie, contact op met onze opleidingsadviseurs.
Bezoekadres: Anne Wadmanwei 6 , 8914 BD Leeuwarden

  

Nieuws