ROC Friese Poort blinkt uit in aansluiting werkveld regio

ROC Friese Poort ontvangt het oordeel ‘goed’ van de onderwijsinspectie voor de kwaliteitszorg en ambitie van de organisatie. De inspectie sprak lovend over de verbinding van het onderwijs met het regionale werkveld. En over de begeleiding van studenten bij hun persoonlijke ontwikkeling. ‘Studenten, ouders en bedrijfsleven kunnen erop rekenen dat studenten goed voorbereid zijn op een toekomstige plek in de samenleving als beroepskracht en als burger.’, aldus de onderwijsinspectie.

Zomervakantie Urk begint met feest

De zomervakanties zijn begonnen en daar gaat traditioneel menig feestje aan vooraf. Zo ook bij ROC Friese Poort op Urk, waar bijna 100 leerlingen zaterdag 13 juli hun diploma kregen uitgereikt.

Voor het examen slaagden in totaal 30 visserijstudenten, 20 koopvaardij-studenten en 35 binnenvaartstudenten. Onder hen zowel jongeren als volwassenen op niveau 2, 3 en 4. Aangevuld met de logistieke opleidingen en de medewerkers versindustrie leverde ROC Friese Poort bijna 100 gediplomeerden af in schooljaar 2018-‘19.

Met KOMPAS21 zicht op je talent

Op 2 juli vond op Urk de officiële lancering plaats van KOMPAS21. Een online reflectie-instrument dat mbo-studenten optimaal voorbereidt op de snel veranderende samenleving en arbeidsmarkt. De ontwikkeling van hun 21ste -eeuwse vaardigheden staat daarbij centraal. KOMPAS21 is een samenwerking tussen bedrijven, studenten en docenten van 12 mbo-instellingen, waarbij ROC Friese Poort een van de initiatiefnemers is. Fase 2 gaat na de zomer van start.

Studenten logistieke opleiding blij met gesponsorde heftruck

Het Logistiek Centrum in de Westereen is uitgebreid met een heftruck. Studenten die in deze praktijkgerichte omgeving les krijgen en in bezit zijn van een heftruckcertificaat, kunnen nu hun rijvaardigheden blijven oefenen op de heftruck in het magazijn. Docent Michel Homan licht toe: "De heftruck maakt deze leeromgeving nog echter. Het is ook mooi dat de studenten die een heftruckcertificaat gehaald hebben, het geleerde direct kunnen toepassen in de praktijk.'

Metaalbedrijven starten nieuw opleidingstraject tegen arbeidstekorten in Friesland

In september starten drie Friese bedrijven, samen met Randstad en ROC Friese Poort, een nieuw opleidingstraject voor mensen die willen gaan werken in de metaalsector. In een tweejarig werk- en leertraject kunnen geïnteresseerden zich laten (om)scholen tot constructiemedewerker. JacFriesland BV (Drachten), Leenstra B.V. (Drachten) en Solidd Steel Structures (Sumar) faciliteren de leerwerkplekken. Op 2, 3 en 4 juli openen zij hun deuren voor rondleidingen en presentaties.

ROC Friese Poort wil met Startcollege kans op werk vluchtelingen vergroten

Eind mei dit jaar concludeerde de Sociaal-Economische Raad dat asielzoekers met een verblijfsvergunning moeilijk aan het werk komen. Slechts een kwart van de statushouders die in 2014 naar Nederland zijn gekomen, heeft betaald werk. Het SER pleit voor een integrale aanpak van taal, opleiding en werk om de kans op integratie van statushouders te vergroten. En dat is precies wat het Startcollege van ROC Friese Poort voor ogen heeft. Van inburgering naar (taal)stages, naar een mbo-opleiding tot werk.

Kinderkanker uit de wereld roeien

Van-Vlasties roeit zaterdag 22 juni mee in een 30 kilometer lange tocht over de Zwette van Leeuwarden naar Sneek. De start is om 09.00 uur. Het roeiteam van ROC Friese Poort bestaat uit studenten Maritieme Techniek en instructeur Hette van der Meer. Op Pinksterzondag deed Van-Vlasties mee met de Italiaanse roeiregatta Vogalonga. Dit is een wedstrijd in het leven geroepen als aanklacht tegen de oprukkende gemotoriseerde vaartuigen in Venetië.