Terug

Start branche erkende koks-opleidingen op Terschelling wegens tekort aan horecapersoneel

vrijdag 08 november 2019

Maandag 11 november 2019 start ROC Friese Poort op Terschelling met de brancheopleidingen Basiskok en Zelfstandig werkend kok. Aanleiding is het tekort op de arbeidsmarkt aan horecapersoneel op het eiland.

Maandag 11 november 2019 start ROC Friese Poort op Terschelling met de brancheopleidingen Basiskok en Zelfstandig werkend kok. Aanleiding is het tekort op de arbeidsmarkt aan horecapersoneel op het eiland. De instroom van het aantal studenten neemt af maar de ontwikkeling van het toerisme in Friesland neemt toe.

De studenten volgen de opleiding veelal naast hun baan. Ze halen in 25 weken het branchediploma Basiskok SVH of Zelfstandig werkend kok SVH, een branchediploma van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Een keer per week geven docenten van ROC Friese Poort les aan de groep op Terschelling. Er wordt ook aandacht besteed aan Dutch Cuisine; een bijzondere toevoeging aan het lesprogramma over gezonde, regionale voeding vanuit het seizoen en met oog voor milieu. De koksopleiding is nog maar het begin. In overleg met de gemeente, horeca-ondernemers en onderwijsinstellingen willen we uiteindelijk ook andere horecaopleidingen naar de eilanden brengen om het personeelstekort op te vangen.Dutch Cuisine

Koksopleiding Terschelling

Op Terschelling
Door de samenwerking van ROC Friese Poort, ’t Schylger Jouw en diverse horecaondernemers op Terschelling zijn de brancheopleidingen, behalve bij ROC Friese Poort in Sneek, nu ook op Terschelling te volgen.

Brancheopleidingen
Een brancheopleiding is puur beroepsgericht en bevat, in tegenstelling tot een mbo-opleiding, geen algemeen vormende vakken zoals rekenen en talen. Stage is geen exameneis, maar praktijkervaring is wel gewenst voor de voortgang van de opleiding. De opleiding biedt een gedegen basis en behandelt de nieuwste trends en innovaties. Het examen wordt afgenomen door SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) en het SVH-diploma is landelijk erkend.

De trajecten zijn ontwikkeld voor volwassenen en zijn goed te combineren naast een baan. Studenten kunnen in overleg op elk gewenst moment starten.