0900 8 996 996
(normaal tarief)

Stage of studieperiode in het buitenland

Steeds meer studenten van ROC Friese Poort kiezen voor een buitenlandse ervaring. Je kunt deel nemen aan Europese projecten, een studieperiode bij een buitenlandse school volgen of stage lopen bij een buitenlands bedrijf of instelling/organisatie. Dit is een geweldige uitdaging en het staat goed op je cv. Het geeft aan dat je niet bang bent om van huis te gaan en je kunt aanpassen aan andere (bedrijfs)culturen. Je bent flexibel en staat open voor een andere aanpak. Het vergroot je kans op een baan en het is een ervaring die je je leven lang meeneemt.

Waar kan ik naartoe?
ROC Friese Poort heeft veel contacten met buitenlandse scholen en bedrijven. Onze coördinatoren Internationalisering brengen regelmatig een bezoek aan onze relaties, zodat ze weten waar jij terecht komt wanneer je kiest voor een buitenlandervaring. Je kunt tijdens je studie onder andere naar: 

 • Engeland: Southampton, Kings Lynn
 • Finland:  Jyvaskyla
 • Duitsland: Munster, Wilhelmshaven, Berlijn
 • Hongarije: Budapest
 • Zweden: Vilhelmina, Uddevalla
 • Gran Canaria
 • Malta
 • Griekenland: Kos

Wat kost het? 
Een buitenlandse stage duurt meestal 7 tot 20 weken en hoeft helemaal niet duur te zijn. Want kies je voor een stage binnen Europa, dan profiteer je op verschillende manieren:

 • Je kunt subsidie krijgen voor de reis- en verblijfkosten via het Erasmus+fonds.
 • Ga je langer dan een maand, dan kun je ook een uitwonende beurs aanvragen van ongeveer €250,00 per maand.
 • Als je langer dan een maand gaat, kun je ook je OV-chipkaart tijdelijk stopzetten. Dat levert je ongeveer € 90 per maand op!

Goed voor je CV: de Europass-mobility
Rond je jouw stage in Europa met succes af, dan krijg je een Europass-mobility. Dit officiële document is een perfecte aanvulling op je CV. Je kunt er ongetwijfeld je voordeel mee doen in de toekomst!

Wat levert het me op?
Naast het feit dat je veel beroepskennis en -ervaring opdoet tijdens je stage of studieperiode, leer je ook op persoonlijk vlak veel. Je ontmoet andere mensen waardoor je kennismaakt met nieuwe culturen. Ook is het een goede kans om een nieuwe taal te leren.

KARLIJN EN JOHANNA hebben tien weken stage gelopen bij hotel Gloria Palace op Gran Canaria. Johanna: “Ik wilde altijd al een buitenlandse stage doen. We deelden met vier meiden een hotelkamer en we werkten vijf dagen per week. Onze docent kwam ons bezoeken op de stageplek. Via email hielden we contact met haar over onze voortgang.” De studenten hebben verschillende behandelingen verzorgd. Ze mochten de salon zelfstandig openen en sluiten. Ze kregen alle ruimte en verantwoordelijkheid. “We kregen ook Spaanse les, zodat we de gasten beter konden verstaan.” Karlijn: “Ik heb veel geleerd. Eerst twijfelde ik of ik wel naar het buitenland wilde, maar ik ben blij dat ik de stap heb gezet. Ik ben zelfstandiger geworden, mijn kennis van de Engelse en Spaanse taal is vooruit gegaan en ik heb gewoon een leuke werkvakantie gehad. Wat wil je nog meer?”

Meer informatie?
Wil je meer weten over jouw mogelijkheden voor een stage of studieperiode in het buitenland? Onze coördinatoren Internationalisering staan voor je klaar.

Leeuwarden/Dokkum: Hylco van der Zwaag – hvdzwaag@rocfriesepoort.nl
Drachten: Burney Kielman – bkielman@rocfriesepoort.nl
Emmeloord: Eric de Graaf – edegraaf@rocfriesepoort.nl
Sneek: Jan van der Weijde – jvdweijde@rocfriesepoort.nl