Soorten scholingstrajecten voor volwassenen (leervormen)

Welke scholingsmogelijkheden zijn er voor mij?

Soorten scholingstrajecten voor volwassenen (leervormen)

Als volwassene heb je bij ROC Friese Poort diverse mogelijkheden voor scholing. Jouw thuis- en of werksituatie is natuurlijk niet vergelijkbaar met die van een jongere die bij ons een mbo-opleiding volgt. Daarom is ons volwassenenaanbod zoveel mogelijk aangepast op jouw situatie. In de meeste gevallen betekent dit dat je versneld je opleiding kunt doorlopen, je traject als individueel maatwerk is ingericht, je meer instroommomenten hebt, kleinere (volwassen) klassen en een intensievere begeleiding. Daarnaast zijn de lesmomenten op jouw situatie afgestemd en kun je kiezen uit verschillende soorten scholingstrajectenMisschien is het niet altijd nodig om een mbo-diploma te behalen, maar volstaat voor jou ook een branchediploma. Hieronder vind je jouw mogelijkheden:

 • Mbo-opleiding
  Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Onze mbo-opleidingen sluiten aan op de praktijk en hebben een aantal verplichte algemene theoretisch vakken (zoals Nederlands, Engels en rekenen). Je doet werkervaring op bij een erkend leerbedrijf via stage of werken/leren. Een mbo-opleiding kan in diverse varianten worden gevolgd: BOL (voltijd), BBL (weken-leren) of in de derde leerweg. Soms werk je vier dagen en ga je één dag naar school. Bij andere opleidingen vindt het onderwijs helemaal plaats in de praktijk. We sluiten zoveel mogelijk aan op jouw situatie en jouw manier van leren. Dankzij je werkervaring en vooropleiding is het vaak mogelijk om je opleiding versneld te doorlopen. Je sluit de opleiding af met een landelijk erkend mbo-diploma.
  Bekijk alle mbo-opleidingen volwassenen
 • Brancheopleiding
  Je kunt bij ons ook diverse brancheopleidingen volgen (op mbo-niveau). Deze opleidingen zijn praktijkgericht. Hierin zijn de algemene theoretische vakken en stage geen vereiste. Je bent daardoor sneller klaar met je opleiding. Je ontvangt een branchediploma.
  Bekijk alle brancheopleidingen
   
 • Cursus/training
  Wil je je algemene of vakinhoudelijke kennis vergroten? Of je werkgerelateerde kennis verbeteren? Wellicht is een cursus of training dan geschikt voor jou. Wij bieden cursussen voor individuele deelnemers en voor groepen, zoals medewerkers van een organisatie. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat en bij een training een bewijs van deelname.
  Bekijk alle cursussen en trainingen
   
 • Testen, toetsen en examens
  Wil je meer zicht hebben op je interesses en je sterke en minder sterke kanten? Of wil je je capaciteiten vergelijken met de niveaus binnen het mbo en je mogelijkheden voor instroom in het hbo zichtbaar maken?  Of wil je je voorbereiden op een examen?
  Bekijk alle testen, toetsen en examens 
   
 • Keuzedelen
  Wil je jezelf verbreden of verdiepen? Wellicht is een keuzedeel geschikt voor jou. Wij bieden keuzedelen aan voor individuele deelnemers en voor groepen, zoals medewerkers van een organisatie. Je sluit een arbeidsmarktrelevant keuzedeel af met een mbo-certificaat in het diplomaregister van DUO of een certificaat van ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen (afhankelijk van het keuzedeel).
  Bekijk alle keuzedelen
   
 • Op maat / incompany
  Soms is er behoefte aan een traject op maat. Bijvoorbeeld voor een groep medewerkers op locatie (incompany). We stemmen het traject dan af op het niveau, de mogelijkheden van de medewerkers én op de specifieke wensen van de organisatie of branche.

Adviesgesprek aanvragen

Aanvragen