Zorg en Welzijn
Werken in de zorg en welzijn is mensenwerk. Je kunt kiezen voor het geven van ondersteuning, begeleiding, verzorging en/of verpleging. In beroepen die met welzijn te maken hebben werk je zowel voor als met mensen. Mensenkennis en een sociaal gevoel zijn daarom onmisbaar om deze mensen te helpen, te ondersteunen of te begeleiden. Het kan gaan om kinderen, maar ook om ouderen en alle leeftijden daartussen. Wanneer je aan de slag gaat in de zorg kun je verschillende taken krijgen. Denk aan verzorgende taken, huishoudelijke taken, maar ook assisterend werk op medisch gebied. Je moet je goed kunnen inleven in de patiënt. Het is elke keer weer een uitdaging om mensen, daar waar nodig, te helpen en zich weer een beetje beter te laten voelen. Je zult ervaren dat in de zorg en welzijn geen dag hetzelfde is.
Kies je eigen route door school en praktijk
We ontwikkelen onze opleidingen in nauwe samenwerking met werkgevers. Zodat jij straks precies biedt wat een werkgever nodig heeft. Samen met zorg- en welzijnsinstellingen kijken we hoe en waar jij je vak het beste kan leren. Soms brengen we school in de praktijk, soms de praktijk in school. Waar je ook leert, je wordt altijd begeleid door ervaren docenten en vakmensen.
Waar ben je goed in, hoe leer jij het beste en waar zie jij jezelf werken? Met deze vragen dagen we je uit om na te denken over je eigen kwaliteiten en ambities. Zo kun je een eigen route kiezen. Jij hebt de regie en kiest altijd iets dat past bij wat jij wil en kan. Binnen de opleidingen Zorg en Welzijn kennen we twee leerwegen: de Beroepsopleidende leerweg (BOL) en de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Binnen deze leerwegen kun je uit verschillende routes kiezen: School en Stage, Leren op Locatie, Werken en Leren, Stage en Leren. Om je te helpen bij het kiezen van de route die bij jou past, hebben we alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Stap in de wereld van Zorg en Welzijn
Werken in de zorg en welzijn is echt mensenwerk. Het kan gaan om kinderen, maar ook om bejaarden en alle leeftijden daartussen. Lijkt het jou een uitdaging om mensen, daar waar nodig, te helpen en zich weer een beetje beter te laten voelen? Check dan de video en stap in de wereld van Zorg en Welzijn.
Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:
Veelgestelde vragen
Een mbo-opleiding kiezen, is best lastig. Daarom ondersteunen we jou op alle mogelijke manieren bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding.
>> Help mij kiezen
Aanmelden voor een mbo-opleiding:
- Voor het aanmelden heb je je DigiD nodig.
- Meld je aan voor 1 april, dan is er voldoende tijd om kennis te maken met elkaar voordat we je laten instromen.
- Ga naar de opleiding van jouw keuze of naar de aanmeldpagina. Vul de gevraagde gegevens in of controleer de gegevens die zijn ingevuld.
- Nadat je dit hebt gecontroleerd, ga je naar de volgende stap: verder naar Centraal Aanmelden. Je komt nu in de online omgeving van Centraal aanmelden terecht. Hier log je in met je DigiD. En dat is handig, hierdoor worden veel gegevens al voor je ingevuld.
- Nadat je je aanmelding hebt ingediend, kom je weer op de website van ROC Friese Poort terecht. Wij communiceren vanaf nu via het door jou opgegeven e-mailadres, dus houd je e-mail goed in de gaten. Ook de uitnodiging voor het kennismakingsgesprek ontvang je via e-mail. Het is dus belangrijk dat je een e-mailadres invult, waarop we jou kunnen bereiken.
Wanneer je kiest voor een BBL-opleiding ben je zelf verantwoordelijk voor een werkplek in een sector passend bij je opleiding. Heb je al een werkgever gevonden, hou dan ook die gegevens bij de hand. Heb je nog geen werkgever gevonden, dan bespreken we dit tijdens je kennismakingsgesprek.
Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Zijn er meer aanmeldingen, dan opleidingsplaatsen? Dan vindt er een loting plaats. Je meldt je het beste zo vroeg mogelijk aan.
Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. Daarom organiseren we speciaal voor jou Beleefdagen. Tijdens Beleefdagen loop je een dagje mee met een opleiding of doe je een activiteit die bij de opleiding past. Je kunt dan ook vragen stellen aan studenten die de opleiding al doen.
Als je vanuit 4 havo overstapt, kun je in het mbo kiezen voor een opleiding op niveau 4. We hebben afspraken met het hbo, zodat je vanuit het mbo versneld door kunt stromen. Wanneer je nog niet zeker weet welke mbo-opleiding je wilt volgen, dan kun je deelnemen aan een speciaal oriëntatie programma van ROC Friese Poort.