Monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties

Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties

Mbo-opleiding voor jongeren
Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties

Als eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties werk je aan onderhoud en reparatie van installaties voor gas, CV, riool en sanitair. Maar bijvoorbeeld ook airco's en warmteterugwininstallaties in woningen, scholen of kantoren.

Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 3
Leerweg
BBL
Locatie(s)
Leeuwarden, Anne Wadmanwei Drachten, Splitting
Crebonummer
25307

Over de opleiding

Als eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties werk je aan onderhoud en reparatie van installaties voor warm tapwater en klimaatbeheersing. Denk aan waterpompen, mechanische ventilatiesystemen, warmwatertoestellen, gastoestellen, koelmachines, cv-ketels en zonneboilers. Je werkt vaak op wisselende locaties en komt steeds verschillende situaties tegen, maar jij gaat altijd voor kwaliteit en veiligheid. Je spoort storingen op en bepaalt of reparatie mogelijk is. Je hebt contact met de klant en begeleidt minder ervaren collega’s. Het is verantwoordelijk werk en je moet goed beslissingen kunnen nemen. Soms draai je storingsdiensten en kun je ’s avonds en in het weekend opgepiept worden. Ben jij zo flexibel? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Bij de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je bij een bedrijf en ga je één of twee dagen per week naar school. 

DOORLEREN
Na deze opleiding kun je kiezen voor een vervolgopleiding in de techniek op niveau 4.

WERKEN
Jij kunt bij verschillende bedrijven aan het werk op bijvoorbeeld de onderhoudsafdeling van productie-, installatie- en servicebedrijven. Ook kun je werken bij de storingsdienst.

Je krijgt de volgende Vakken

 • Wiskunde
 • Natuurkunde
 • Nederlands
 • Engels
Elektrotechnische installaties

Stages

Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.

Ervaringen van onze studenten

Deze studenten gingen je al voor, lees hoe zij deze opleiding ervaren.

 • Tijdens het vmbo liep ik een dag mee met de opleiding en bezocht ik de Open Dagen. Toen wist ik zeker welke opleiding ik ging kiezen
  Youri Bralts

Ervaringen van onze studenten

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Entreeopleiding:
geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
Niveau 2:
diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding
Niveau 3:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
Niveau 4:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3
Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Meer over toelating

Kosten

Naast het wettelijk bepaalde les- en cursusgeld komen er nog schoolkosten bij voor leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en/of kleding.  

Bij een aantal opleidingen worden vakspecifieke materialen en gereedschappen gebruikt. Deze worden door  ROC Friese Poort beschikbaar gesteld en kun je tijdens de les gebruiken. Deze materialen blijven eigendom van de school. Wij adviseren je wel om de materialen en gereedschappen zelf aan te schaffen. Dan kun je ze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Verder krijg je ook te maken met vrijwillige bijdrages. Denk hierbij aan excursies en werkweken of bijvoorbeeld de huur van een kluisje. 

Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten. Als de opleiding op meerdere vestigingen wordt aangeboden, kunnen de kosten verschillen. Dit heeft te maken met een andere invulling van het lesprogramma.

Maximale kosten voor de totale driejarige opleiding: € 900,-

Het bedrag is een indicatie. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken.

Veelgestelde vragen scholieren

Veelgestelde vragen scholieren

 • Om jou een goed beeld te geven van de mogelijkheden bij ROC Friese Poort en je te helpen de juiste mbo-opleiding te kiezen, organiseren wij Open Dagen op:

 • We helpen je graag met het maken van de juiste studiekeuze. Om dit te doen, registreren we voor aanvang van de Open Dag een aantal gegevens van je via een  incheckformulier. Dan kunnen we je na de Open Dag op de hoogte houden van bijvoorbeeld andere informatiemomenten of beleefdagen. 

 • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. Daarom organiseren we speciaal voor jou Beleefdagen. Je kunt deelnemen aan een sectororiëntatie-dag of doedag in het tweede en derde jaar van het vmbo. In het vierde jaar van het vmbo of havo kun je een dag met de opleiding van jouw keuze meelopen. Aanmelden voor een Beleefdag kan vanaf de herfstvakantie tot 1 april. 

  Je kunt ook altijd een adviesgesprek aanvragen bij één van onze decanen.
   

 • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. Daarom organiseren we speciaal voor jou Beleefdagen. Je kunt deelnemen aan een sectororiëntatie-dag of doe-dag in het tweede en derde jaar van het vmbo. In het vierde jaar van het vmbo of havo kun je een dag met de opleiding van jouw keuze meelopen. Aanmelden voor een Beleefdag kan tot 1 april.


  Aanmelden Beleefdagen

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
0900 8 996 996

Vergelijkbare opleidingen