Medewerker maritieme techniek

mbo-opleiding voor jongeren
Medewerker maritieme techniek

Werk jij graag samen met collega’s aan de bouw of reparatie van een jacht of schip, maritiem werktuig of onderdelen van een schip of vaartuig? Of wil je werken in een jachthaven of een watersportbedrijf en bedenk je graag oplossingen als het even tegenzit? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Duur
2 jaar
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Sneek, Harste
Crebonummer
25596
Duur
2 jaar
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BBL
Locatie(s)
Sneek, Harste
Crebonummer
25596
Meld je aan voor deze opleiding

Over de opleiding

Als Medewerker maritieme techniek kun je ingezet worden bij de bouw van een jacht of een schip. Je leert reparaties uit te voeren aan motoren en scheepsinstallaties. Je werkt aan jachten of schepen of onderdelen daarvan, het werk kan aan boord bij een klant zijn of soms in het buitenland. Werken bij een watersportbedrijf, een jachthaven of de toeleverende industrie voor de maritieme techniek hoort ook bij de mogelijkheden.

Een Medewerker maritieme techniek is vakkundig en zorgvuldig. Je moet daarbij goed kunnen samenwerken met collega’s die soms uit andere bedrijven of het buitenland afkomstig zijn. Als het even tegenzit, moet je oplossingen kunnen bedenken.

DOORLEREN

WERKEN

Als medewerker maritieme techniek werk je bij een scheepswerf of een jachtbouwer of de toeleverende bedrijven voor de maritieme techniek. Bedrijven die zich bezig houden met het bouwen, refit, reparatie of onderhouden van schepen of jachten. Je kunt ook aan de slag in een jachthaven, jachtverhuur of watersportindustriebedrijf.

Je bent straks vooral te vinden op de werkvloer van een werf of aan boord van een jacht of schip dat gebouwd of gerepareerd moet worden.

VAKKEN

Naast de hieronder genoemde vakken kun je ook verschillende keuzedelen/vakken volgen die jouw opleiding specifiek maken zoals; vaarbewijzen, lassen, jachthavenbeheer, toerisme en recreatie, enzovoorts.

Studie in Cijfers

Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Alle cijfers van deze studie(pdf)

Je krijgt de volgende Vakken

 • Inleiding maritieme techniek
 • Casco
 • Hijstechnieken
 • Voorstuwingsinstallaties
 • Scheepsinstallaties
 • Pneumatiek en hydrauliek
 • Scheeps- en jachtconstructies
 • Nederlands
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap
 • Rekenen

Stage

Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Entreeopleiding:
geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
Niveau 2:
diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding
Niveau 3:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
Niveau 4:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3
Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Meer over toelating

Kosten

Lesgeld

Je hoeft tot je 18e geen lesgeld te betalen voor een mbo-opleiding. Ben je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Leerweg en niveauLesgeld 2020/2021*
BOL, alle niveaus€ 1.202,-
BBL, niveau 1 en 2€ 250,-
BBL, niveau 3 en 4€ 606,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door het ministerie van OCW.

Schoolkosten

Naast lesgeld moet je zelf zorgen voor de aanschaf van leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en kleding.

Bij een aantal opleidingen worden materialen en gereedschappen gebruikt. ROC Friese Poort stelt deze materialen en gereedschappen tijdens de lessen beschikbaar. De materialen en gereedschappen blijven eigendom van ROC Friese Poort. Als er gereedschappen en materialen in jouw opleiding worden gebruikt, dan adviseren wij je deze gereedschappen en materialen zelf aan te schaffen. Dan kun je deze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Wanneer je deelneemt aan bijvoorbeeld een excursie of werkweek, kan er een vrijwillige bijdrage gevraagd worden.

Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen scholieren

 • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. In verband met de coronacrisis zullen we dat op afstand doen.Laat je gegevens bij ons achter via dit formulier. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wil je nog informatie over een opleiding of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Laat dan je gegevens bij ons achter via dit formulier en wij nemen contact met jou op. Ook vragen over aanmelden (voor 1 mei 2020) en intake kun je hierop kwijt. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wanneer je een opleiding hebt gekozen, kun je je digitaal aanmelden via onze website. Doe dat voor 1 april, dan is er voldoende tijd voor een goede intake- en plaatsingsprocedure. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. ROC Friese Poort moet bij deze opleidingen loten (numerus fixus). Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, dan meld je je het beste zo vroeg mogelijk aan.

 • Als je vanuit 4 havo overstapt, kun je in het mbo kiezen voor een opleiding op niveau 4. We hebben afspraken met het hbo, zodat je vanuit het mbo versneld door kunt stromen. Wanneer je nog niet zeker weet welke mbo-opleiding je wilt volgen, dan kun je deelnemen aan een speciaal oriëntatie programma van ROC Friese Poort.

Vergelijkbare opleidingen