Scholieren

Economie en Ondernemen

Binnen Economie en Ondernemen zijn er veel verschillende banen voor jou. Je kunt gaan werken op kantoor in een backoffice functie zoals junior business controller, als office- of managementassistent, maar ook in de detailhandel, commercie of logistiek. Daarnaast zijn er banen op de juridische of financiële afdeling of in een e-commerce omgeving. En er zijn mensen nodig voor de communicatie, marketing en sales. In de detailhandel ga je voor het draaien van een fantastische omzet. Jij zorgt ervoor dat klanten tevreden de deur uitgaan. Ook achter de schermen zijn er mensen nodig. Zij zorgen er in het magazijn voor dat alle producten op de juiste plaats en tijd zijn. En wil jij later zelf ondernemer worden? Ook dan hebben we een opleiding voor jou!

Economie en ondernemen

Nieuwe opleidingsnamen 

Een aantal opleidingen hebben een nieuwe naam gekregen. Hieronder vind je een overzicht met de nieuwe namen. Zo weet je tenminste zeker dat je de juiste opleiding kiest.

Business Services

 • Assistent Business Services niveau 2 (voorheen Medewerker secretariaat en receptie Medewerker (financiële) administratie)
 • Allround Assistent Business Services niveau 3 (voorheen Office assistant / Financieel administratief medewerker / Business support
 • Office & Management Support Specialist niveau 4 (voorheen Management assistant)
 • Business Administration & Control Specialist niveau 4 (voorheen Bedrijfsadministrateur/ Junior assistent-accountant / Junior business controller)
 • Legal, Insurance & HR Services Specialist niveau 4 (voorheen Juridisch-administratief dienstverlener/ Klantmedewerker Bancaire diensten / Klantmedewerker Schadeverzekeringen
 • Marketing & Communication Specialist niveau 4 (voorheen Medewerker marketing en communicatie / Medewerker evenementenorganisatie

Retail

 • Retailmedewerker niveau 2 (voorheen Verkoper)
 • Retailspecialist niveau 3 (voorheen Verkoopspecialist)
 • Retailmanager niveau 4 (voorheen Manager retail)
 • Ondernemer Retail blijft voorlopig zo heten

Stap in de wereld van Economie en Ondernemen

Ligt jouw toekomst in Economie en Ondernemen? Check de video en duik in de wereld van Economie en Ondernemen.

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen

Een mbo-opleiding kiezen, is best lastig. Daarom ondersteunen we jou op alle mogelijke manieren bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding.

>> Help mij kiezen

Aanmelden voor een mbo-opleiding:

 • Voor het aanmelden heb je je DigiD nodig.
 • Meld je aan voor 1 april, dan is er voldoende tijd om kennis te maken met elkaar voordat we je laten instromen.  
 • Ga naar de opleiding van jouw keuze of naar de aanmeldpagina. Vul de gevraagde gegevens in of controleer de gegevens die zijn ingevuld.
 • Nadat je dit hebt gecontroleerd, ga je naar de volgende stap: verder naar Centraal Aanmelden. Je komt nu in de online omgeving van Centraal aanmelden terecht. Hier log je in met je DigiD. En dat is handig, hierdoor worden veel gegevens al voor je ingevuld.
 • Nadat je je aanmelding hebt ingediend, kom je weer op de website van ROC Friese Poort terecht. Wij communiceren vanaf nu via het door jou opgegeven e-mailadres, dus houd je e-mail goed in de gaten. Ook de uitnodiging voor het kennismakingsgesprek ontvang je via e-mail. Het is dus belangrijk dat je een e-mailadres invult, waarop we jou kunnen bereiken.

Wanneer je kiest voor een BBL-opleiding ben je zelf verantwoordelijk voor een werkplek in een sector passend bij je opleiding. Heb je al een werkgever gevonden, hou dan ook die gegevens bij de hand. Heb je nog geen werkgever gevonden, dan bespreken we dit tijdens je kennismakingsgesprek.

Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Zijn er meer aanmeldingen, dan opleidingsplaatsen? Dan vindt er een loting plaats. Je meldt je het beste zo vroeg mogelijk aan.

Als je vanuit 4 havo overstapt, kun je in het mbo kiezen voor een opleiding op niveau 4. We hebben afspraken met het hbo, zodat je vanuit het mbo versneld door kunt stromen. Wanneer je nog niet zeker weet welke mbo-opleiding je wilt volgen, dan kun je deelnemen aan een speciaal oriëntatie programma van ROC Friese Poort.

Open Dag voor alle opleidingen

Donderdag 17 november 2022
15.00 - 20.00 uur
Alle locaties

Vrijdag 27 januari 2023
15.00 - 20.00 uur
Alle locaties

Zaterdag 28 januari 2023
09.30 - 12.30 uur
Alleen locatie Urk

Infodag voor alle opleidingen

Woensdag 15 maart 2023
16.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 7 juni 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 30 augustus 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Beleefdagen

Oktober 2022 - maart 2023
Alle locaties