Apothekersassistent

Mbo-opleiding voor jongeren
Apothekersassistent

Als apothekersassistent werk je in loondienst onder de verantwoordelijkheid van een apotheker of een huisarts.

Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Leeuwarden, Wilaarderburen
Crebonummer
25650
Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BBL
Locatie(s)
Leeuwarden, Wilaarderburen
Crebonummer
25650
Meld je aan voor deze opleiding

Over de opleiding
Je vakkenpakket is net zo afwisselend als het beroep, zo leer je: omgang en communiceren met patiënten, afleveren van geneesmiddelen en handverkoopgeneesmiddelen, geneesmiddelen klaarmaken voor gebruik, voorlichting geven over het gebruik van medicijnen, administratie bijhouden, voorraadbeheer, sport en lessen voor je burgerschap. Daarnaast volg je de verplichte mbo-vakken Engels, Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Verder volg je aantal keuzedelen. De keuzedelen van AA zijn: farmaceutische patiëntenzorg, eerstelijns- en ketenzorg en voorbereiding hbo.

Stage
Je loopt in het eerste leerjaar enkele weken stage. In het tweede leerjaar loop je 2 dagen per week stage en in derde leerjaar 3 dagen per week. Begeleiding krijg je van de werkbegeleider op de stageplek en door een BPV docent van school.

Werken
Een apothekersassistent moet heel nauwkeurig kunnen werken. Daar is een goede concentratie voor nodig. Voor alle werkzaamheden werk je nauw samen met je collega-assistenten, de apotheker, apotheekhulpen en eventueel met de bezorgers van geneesmiddelen. Je kunt werken in een openbare apotheek maar het kan ook een apotheek van een ziekenhuis, een poliklinische apotheek of de apotheek van een gezondheidscentrum zijn.
Samen zorg je ervoor dat de cliënt zo goed en vakkundig mogelijk geholpen wordt! Elke cliënt die in de apotheek komt om zelf geneesmiddelen te kopen sta je deskundig te woord en adviseer je met leefstijladviezen en waar nodig geneesmiddelen. Andere mogelijke werkplekken zijn apotheekhoudende huisartspraktijken of de geneesmiddelenindustrie. Gedurende je loopbaan kun je ook in de farmaceutische industrie of groothandel gaan werken.

Studie in Cijfers

Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Alle cijfers van deze studie(pdf)

Je krijgt de volgende Vakken

 • Omgang en communiceren met patiënten
 • Afleveren van geneesmiddelen en handverkoopgeneesmiddelen
 • Geneesmiddelen klaarmaken voor gebruik
 • Voorlichting geven over het gebruik van medicijnen
 • Administratie bijhouden
 • Voorraadbeheer
 • Engels
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Verder volg je aantal keuzedelen. De keuzedelen van AA zijn: farmaceutische patiëntenzorg, eerstelijns- en ketenzorg en voorbereiding hbo.

Stage

Al vanaf het eerste leerjaar loop je stage in een apotheek. Je loopt in het eerste leerjaar drie weken stage, in het tweede en derde leerjaar loop je twee blokken van tien weken stage. Begeleiding krijg je van de werkbegeleider op de stageplek en door een BPV-docent van school.

Volg je de opleiding in BBL, dan ga je 1 dag per week naar school. Je hebt een erkende stage of werkplek nodig om werkervaring (BPV) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden. ROC Friese Poort regelt in principe een onbetaalde stageplaats. 

Toelatingseisen

LET OP: Wil je dit schooljaar nog instromen? Kies dan bij het aanmelden bij instroommoment voor 01 augustus 2021 - 31 juli 2022. Wil je na de zomervakantie starten, dan kies je als instroommoment voor 01 augustus 2022 - 31 juli 2023.


Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Startcollege Entree:

 • Geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)

Niveau 2:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar 4 havo
 • Diploma Startcollege Entree

Niveau 3:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar 4 havo
 • Mbo-diploma niveau 2

Niveau 4:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • Overgangsbewijs naar 4 havo
 • Mbo-diploma niveau 2
 • Mbo-diploma niveau 3

Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)

 • Mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Lees meer

Kosten

Je hoeft tot je 18e, geen lesgeld te betalen voor een mbo-opleiding. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar bent en een voltijd mbo-opleiding volgt, moet je lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) betalen. Het maakt daarbij niet uit of je lessen volgt of stage loopt. Voor het komende studiejaar krijg je vanwege corona 50% korting op het lesgeld.

Leerweg en niveauLesgeld 2021/2022*
BOL, alle niveaus€ 608,-
BBL, niveau 1 en 2€ 126,50
BBL, niveau 3 en 4€ 306,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door het ministerie van OCW.

Schoolkosten
Naast lesgeld moet je zelf zorgen voor de aanschaf van leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en kleding. Bij een aantal opleidingen worden materialen en gereedschappen gebruikt. ROC Friese Poort stelt deze materialen en gereedschappen tijdens de lessen beschikbaar. De materialen en gereedschappen blijven eigendom van ROC Friese Poort. Als er gereedschappen en materialen in jouw opleiding worden gebruikt, dan adviseren wij je deze gereedschappen en materialen zelf aan te schaffen. Dan kun je deze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Wanneer je deelneemt aan bijvoorbeeld een excursie of werkweek, kan er een vrijwillige bijdrage gevraagd worden.

Lees meer

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen scholieren

 • Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. ROC Friese Poort moet bij deze opleidingen loten (numerus fixus). Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, meld je dan aan voor 1 april.  

  Bij een numerus fixus opleiding is het van belang dat je je uiterlijk 1 april aanmeldt. Meld je aan voor 1 april, dan is er voldoende tijd voor een kennismakingsgesprek en voor de plaatsingsprocedure. Studenten die zich ná 1 april aanmelden, plaatsen we op volgorde van binnenkomst op de wachtlijst.

  Zijn er veel aanmeldingen dan vindt er een loting plaats. Heb jij je voor een numerus fixus opleiding aangemeld, dan hoor je binnen twee weken na 1 april of je bent ingeloot of op de wachtlijst bent geplaatst. Meld jij je ná 1 april aan, dan plaatsen we jou op volgorde van binnenkomst op de wachtlijst.

  Vergeet niet om je aan te melden voor een tweede opleiding zonder numerus fixus. Dan weet je zeker dat je het aankomend schooljaar kan starten met een opleiding. 

 • Je ontvangt je uitnodiging per e-mail. Dus kijk in je mailbox (of spambox) die je hebt opgegeven bij je digitale aanmelding. Kun je niets terugvinden? Neem dan contact op met jouw vestiging van ROC Friese Poort. Wij kunnen voor je nakijken wanneer en waar je je intakegesprek hebt. Houd je bsn-nummer bij de hand. 

 • Als ROC Friese Poort vinden we het belangrijk dat je je als student aanmeldt voor een opleiding die bij je past. Daarom nodigen wij je na je aanmelding uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek leren we elkaar beter kennen en horen we graag wat jouw interesses en ambities zijn en waarom jij voor deze opleiding hebt gekozen. 
  Wanneer je niet naar het kennismakingsgesprek komt en geen vervangende afspraak maakt, vervalt jouw recht op plaatsing .

 • Als je vanuit 4 havo overstapt, kun je in het mbo kiezen voor een opleiding op niveau 4. We hebben afspraken met het hbo, zodat je vanuit het mbo versneld door kunt stromen. Wanneer je nog niet zeker weet welke mbo-opleiding je wilt volgen, dan kun je deelnemen aan een speciaal oriëntatie programma van ROC Friese Poort.