Terug

Ruim 250 basis- en vo-leerlingen doen mee aan de FIRST LEGO League

maandag 02 december 2019

Samen met NHL Stenden en CSG Liudger organiseert ROC Friese Poort één van de regiofinales van de FIRST Lego League. 

Op vrijdag 13 december organiseren NHL Stenden, ROC Friese Poort en CSG Liudger één van de regiofinales van de FIRST LEGO League. In het Atrium van CSG Liudger locatie Raai in Drachten gaan ruim 250 leerlingen de uitdaging aan om een plek te bemachtigen in de Benelux finale. Rondom de wedstrijden worden tal van activiteiten voor de deelnemers en supporters georganiseerd. Burgemeester Jan Rijpstra maakt aan het eind van de dag de winnaar bekend.  

FIRST LEGO League 
De FIRST LEGO League is een internationale wedstrijd, waarbij jongeren tussen de 9 en 15 jaar in teamverband geïnspireerd worden om de maatschappelijke rol van techniek en wetenschap te onderzoeken aan de hand van uitdagende opdrachten. Het project loopt van september t/m december. Er wordt ieder jaar met een ander thema gewerkt. Dit jaar is het thema “City Shaper”. De teams moeten uitvindingen en innovaties bedenken rondom het ontwerpen, bouwen en leven in hun dorp of stad van de toekomst. Bij de regiofinale worden de teams op verschillende onderdelen beoordeeld, waaronder een presentatie over het centrale thema, een missie met een legorobot in de wedstrijdarena, robottechniek en teamwork.  

Onderwijsproject 
Tijdens de regiofinale is er een belangrijke rol weggelegd voor studenten van ROC Friese Poort en leerlingen van CSG Liudger. Studenten van de mbo-opleiding Onderwijsassistent begeleiden de wedstrijden, studenten van de mbo-opleiding Secretarieel ontvangen de bezoekers, studenten van mbo-opleiding Handhaver toezicht en Veligheid zorgen voor een veilig parkeerbeleid, studenten van de mbo-opleiding Fotografie en AV-specialist doen de verslaglegging en studenten van de mbo-opleiding Podium- en evenemententechniek zorgen voor een spectaculaire opening. Van CSG Liudger helpen leerlingen van het technasium bij de verschillende (doe-)activiteiten en leerlingen die gekozen hebben voor het vmbo-profiel Zorg & Welzijn bij de catering.   

Activiteiten voor jong en oud 
Er is voor jong en oud veel te zien en te doen. Van de ‘Alles is Techniek Experience’ van OTIB, de ‘Jouw Energie voor Morgen-truck’ van TerraGas tot demonstraties van de Brandweer Fryslân. De activiteiten worden aangeboden door de Brandweer Fryslân, het Liudger Innovatielab, H-Tronics, Vliegend.nl, Bouwgroep Dijkstra en Draisma, Van Wijnen, Beenen B.V., Rabobank, Innovatiecluster Drachten, 3DKanjers, Circulair Friesland, ROC Friese Poort, NHL Stenden en CSG Liudger. 

Sterk Techniekonderwijs  
ROC Friese Poort en CSG Liudger hebben afgelopen jaar samen met diverse andere vo-scholen en mbo-instellingen en het regionale bedrijfsleven subsidie toegekend gekregen, met als doel samen te werken aan sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs in de regio Zuidoost Friesland. De FIRST LEGO League is de eerste activiteit die voortvloeit uit deze samenwerking  
De regiofinale vindt vrijdag 13 december vanaf 13.00 uur plaats bij CSG Liudger locatie Raai, Leerweg 1 in Drachten. Meer informatie over de FIRST LEGO League staat op www.firstlegoleague.nl.