Terug

Opnieuw naar school voor een betere baan

dinsdag 08 januari 2019

Hogerop willen komen in de zorg, maar net dat ene diploma of certificaat missen? In Friesland is een speciaal scholingstraject gestart om versneld verpleegkundigen en verzorgenden IG op te leiden. Ingrid greep haar kans!

Ingrid Schipper (53) werkte jaren in de zorg. Al in 1983 behaalde zij haar diploma MSPO tot bejaardenverzorgende, waarna ze haar beroep met veel plezier uitoefende. Geen vuiltje aan de lucht zou je denken. Tot haar voormalige werkgever ineens forse bezuinigingen aankondigde. Daardoor werden Ingrids kwalificaties nog eens streng onder de loep genomen. Want wat was de waarde van dat oude, inmiddels niet meer bestaande diploma MSPO?

Ingrid besloot een mogelijk einde van haar dienstverband niet af te wachten. Dus toen een vriendin haar wees op een nieuw scholingstraject “Handjes aan het bed”, opgezet door werkgever Medical Groep, opleider ROC Friese Poort, UWV en het Leerwerkloket Fryslân, nam ze direct contact op. Of zij daar ook niet aan mee kon doen?

Dat kon, en dus zat Ingrid, die inmiddels ontslag had genomen bij haar oude werkgever, zo’n twee jaar geleden opnieuw in de schoolbanken. Best pittig vond ze. ‘Want waar je tegenwoordig aan moet voldoen om te mogen werken met ouderen, valt niet te vergelijken met de opleiding die ik ooit heb gedaan.” Dankzij de geode begeleiding van alle betrokken instanties, en de bemoedigende woorden van haar medestudenten – vaak mensen in dezelfde situatie als zij – zette ze door. “Ik heb zelfs een hulp in de huishouding genomen om mijzelf volledig vrij te maken voor de studie. Dat kostte geld natuurlijk, maar ik zie het liever als leergeld dat mij ‘zorgwijzer’ heeft gemaakt.” Inmiddels heeft Ingrid een baan die haar zelfs veel gelukkiger maakt dan haar vorige. “Ik ben er nu echt voor de cliënt. De ene keer in Meppel, dan weer in Leeuwarden. Want als onderaannemer die zorguren inkoopt van organisaties stuurt Medical Groep mij iedere keer weer naar nieuwe hulpbehoevenden. Elke dag is weer anders.”

Bron: Uit het artikel ‘Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt’ van Leren en Werken in de Metro 20-12-2018

 

Wil jij ook aan de slag in de zorg? Of wil je je specialiseren? Bekijk het scholingsaanbod Zorg en Welzijn voor volwassenen.