0900 8 996 996
(normaal tarief)

Technische studies bieden snel een baan

Geplaatst op 07 december 2017

De mbo-opleiding procestechniek biedt de meeste kansen op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van het UWV blijkt dat van de afgestudeerden van die opleiding de afgelopen vijf jaar iedereen een baan vond en vrijwel altijd in de eigen richting.

Ook krijgen de procestechnici het hoogste salaris van alle mbo'ers. De opleidingen scheepvaart, operationele techniek en mechatronica doen het eveneens goed. 

Opvallend is dat de mbo-opleiding automatisering op niveau 3 de slechtste arbeidsmarktpositie verschaft, met veel flexwerk en een hoge werkloosheid. Afgestudeerden van ICT-opleidingen op hogere niveaus zijn juist zeer gewild op de arbeidsmarkt. Ook de mbo-opleidingen toerisme en bedrijfsadministratie bieden geen goede kans op werk.

Hbo-opleidingen
Bij hbo-opleidingen bieden technische studies ook vrijwel zeker een baan. Daarnaast doet de gezondheidszorg het goed. Mechatronica voert hier de lijst aan voor verloskunde, embedded systems engineering en mondhygiëne.

Studenten die de opleiding Oriëntaalse talen en communicatie volgden, komen maar moeizaam aan de bak. Minder dan een op de vijf afgestudeerden van die opleiding vindt werk in de eigen richting. De opleidingen autonome beeldende kunst en erfgoedprofessional staan ook onderaan. Ook opleidingen op het gebied van gedrag en maatschappij en toerisme doen het niet goed.

De UWV-onderzoekers maakten gebruik van gegevens van het Researchcentrum van Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Die ondervroegen afgestudeerden van vijf jaargangen van opleidingen, telkens zo'n anderhalf jaar na het afstuderen. In totaal werkten er ruim 70.000 afgestudeerden aan het onderzoek mee. Daarbij werd alleen naar voltijdsopleidingen gekeken met tenminste veertig afgestudeerden. Ook moest er voldoende informatie over bijvoorbeeld werkloosheid en inkomen zijn.

Bron: Telegraaf.nl 6-12-2017

Meer nieuws

Diplomering Verzorgende IG Patyna en Hof en Hiem Op donderdag 22 februari 2018 namen 15 werknemers van Patyna en Hof en Hiem hun diploma Verzorgende IG in ontvangst. Medewerkers verzorgende van Patyna en Hof en Hiem volgden in een samengestelde groep het opleidingstraject tot Verzorgende IG.
Diplomering derde groep mbo Verpleegkundige Kwadrantgroep Op dinsdag 20 februari 2018 nam de derde groep van de Kwadrantgroep het mbo-diploma Verpleegkundige niveau 4 in ontvangst. In april starten weer twee groepen zij-instromer Verzorgende IG bekostigd vanuit Sectorplus gelden.
Diplomering Verpleegkunde medewerkers Paletgroep Op donderdag 15 maart 2018 namen 7 medewerkers van de Paletgroep hun mbo-diploma Verpleegkunde in ontvangst!
Terugblik NLdoet Drachten Eerstejaars studenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg gingen vrijdag 9 maart jl. in actie voor NLdoet. De studenten gingen aan de slag bij diverse zorginstellingen in de omgeving van Drachten.
Opleiding Verzorgende IG reikt eerste cum laude-diploma uit Afgelopen maandag 12 maart kreeg de diploma-uitreiking van de volwassenenopleiding Verzorgende IG (bijzondere trajecten) een extra feestelijk tintje. Jolanda Bergsma-Bijlsma ontving als het eerste student een cum-laude diploma.

Pagina's