0900 8 996 996
(normaal tarief)

Technische studies bieden snel een baan

Geplaatst op 07 december 2017

De mbo-opleiding procestechniek biedt de meeste kansen op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van het UWV blijkt dat van de afgestudeerden van die opleiding de afgelopen vijf jaar iedereen een baan vond en vrijwel altijd in de eigen richting.

Ook krijgen de procestechnici het hoogste salaris van alle mbo'ers. De opleidingen scheepvaart, operationele techniek en mechatronica doen het eveneens goed. 

Opvallend is dat de mbo-opleiding automatisering op niveau 3 de slechtste arbeidsmarktpositie verschaft, met veel flexwerk en een hoge werkloosheid. Afgestudeerden van ICT-opleidingen op hogere niveaus zijn juist zeer gewild op de arbeidsmarkt. Ook de mbo-opleidingen toerisme en bedrijfsadministratie bieden geen goede kans op werk.

Hbo-opleidingen
Bij hbo-opleidingen bieden technische studies ook vrijwel zeker een baan. Daarnaast doet de gezondheidszorg het goed. Mechatronica voert hier de lijst aan voor verloskunde, embedded systems engineering en mondhygiëne.

Studenten die de opleiding Oriëntaalse talen en communicatie volgden, komen maar moeizaam aan de bak. Minder dan een op de vijf afgestudeerden van die opleiding vindt werk in de eigen richting. De opleidingen autonome beeldende kunst en erfgoedprofessional staan ook onderaan. Ook opleidingen op het gebied van gedrag en maatschappij en toerisme doen het niet goed.

De UWV-onderzoekers maakten gebruik van gegevens van het Researchcentrum van Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Die ondervroegen afgestudeerden van vijf jaargangen van opleidingen, telkens zo'n anderhalf jaar na het afstuderen. In totaal werkten er ruim 70.000 afgestudeerden aan het onderzoek mee. Daarbij werd alleen naar voltijdsopleidingen gekeken met tenminste veertig afgestudeerden. Ook moest er voldoende informatie over bijvoorbeeld werkloosheid en inkomen zijn.

Bron: Telegraaf.nl 6-12-2017

Meer nieuws

Gratis loopbaanadvies voor werknemers van 45 jaar en ouder Duizenden werkenden van 45 jaar en ouder kunnen nu een gesubsidieerd ontwikkeladvies aanvragen bij een loopbaanadviseur.
Budget scholingsvoucher langdurige zorg bijna op Het heeft er lang naar uitgezien dat het budget voor de scholingsvouchers voor werknemers uit de langdurige zorg niet helemaal op zou raken. Sinds enkele weken is echter het aantal aanvragen dat UWV voor deze scholingsvoucher ontvangt enorm gestegen.
15 topopleidingen voor ROC Friese Poort in Keuzegids Mbo 2018 Vijftien opleidingen van ROC Friese Poort krijgen het predicaat “Topopleiding 2018” in de vandaag verschenen Keuzegids Mbo. Het gaat om opleidingen in de zes vakgebieden Signmaking, Financieel administratieve beroepen, Podium- en evenemententechniek, Logistiek, Handhaver toezicht en veiligheid en Klantmedewerker bancaire diensten. Deze opleidingen kregen een beoordeling van 75 punten of hoger.
Alice Muller benoemd als lid College van Bestuur ROC Friese Poort ROC Friese Poort heeft mevrouw Alice Muller (43) benoemd als lid van het College van Bestuur. Met ingang van 1 maart 2018 treedt zij in dienst. Met de benoeming van Muller is gekozen voor een jonge, ambitieuze bestuurder met een groot regionaal en landelijke netwerk en veel kennis over de Friese arbeidsmarkt.
Veteranen helpen nieuwe Nederlanders inburgeren ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen is een succesvolle pilot gestart door de inzet van veteranen bij de reguliere inburgeringslessen.

Pagina's