Pop-up leslocatie bij bouwplaats nieuwe Cambuurstadion in gebruik

donderdag 24 november 2022

Afgelopen week is de pop-up leslocatie naast de bouwplaats van het nieuwe Cambuurstadion in gebruik genomen. Studenten van o.a. de bouwopleidingen krijgen hier les. Zo kan alles gelijk in de praktijk bekeken en geoefend worden. Daarnaast is de pop-up locatie beschikbaar voor vergaderingen. Omrop Fryslân maakte er een leuk item over.

Op de hoek van de bouwplaats staat een rode container. "Dat is het klaslokaal", zegt docent Jan Piet de Jager van ROC Friese Poort. Hij staat met zo'n 15 studenten voor de ingang van de container.

De Jager heeft een landmeter en bouwlaser in z'n handen en laat die aan de klas zien. Achter hem komen de kranen langs die op de bouwplaats aan het Cambuurstadion bezig zijn. "Nu zie je meteen dat de studenten meer van de praktijk meekrijgen", zegt De Jager.

Meteen in de praktijk
"Ik leg nu dingen uit over de fundering of hoe ze wat moeten meten en achter me wordt zoiets in de praktijk gedaan. De lessen draaien dus ook meer om grote projecten zoals het stadion. Waar moeten we op letten bij het bouwen van een tribune als er 3.000 man op moeten? Zo wordt het veel visueler. Ze hebben zojuist in de container uitleg gekregen over grondsoorten en kunnen nu buiten kijken. "

Na de introductie over de landmeter moeten de leerlingen zelf aan de slag met de apparatuur. "Ik ben hier blij mee", zegt Finn Nieuwenhout. Hij is met de landmeter bezig en loopt naar de andere kant van de bouwplaats. "Normaal hebben we dan theorieles achter een computer, maar daar heb ik niet zoveel mee. Je wilt lekker met je handen bezig zijn en een boek lezen is niets voor mij. We krijgen daar de ruimte voor." Finn houdt aan de andere kant van de bouwplaats op met lopen en wuift naar zijn klasgenoot Ids Reitsma. Die meet hoeveel meter hij en Finn uit elkaar staan.

Groot project in handen
"Ik vind het ook mooi om te zien hoeveel werk er bij zo'n groot project als de bouw van een stadion komt kijken", zegt Ids. " Normaal zitten we bij de bouw van een woonwijk, maar nu bij een groot stadion. Dat is uniek."

"We hopen dat de leerlingen nu ook meer van de theorie meekrijgen", zegt De Jager. "Het zijn studenten die niet veel met theorie hebben. Daarom kiezen ze ook voor een opleiding die vooral in de praktijk is."

Toch hoort ook theorie er gewoon bij. "Maar als wij dat op deze manier interessant kunnen maken voor de studenten, hebben wij er allemaal wat aan. Ik leg in het lokaal wat uit over de grond en buiten rijdt de kraan het terrein op. Het komt dicht bij elkaar."

popup

popup

popup

Een leven lang leren

Het gat dichten tussen vraag en aanbod Veel sectoren ervaren een tekort aan kundig personeel. Dat geldt ook voor de metaa...
18 november 2022