Masterclass Ondernemerschap in de blauwe economie 2.0

donderdag 06 april 2023

Na het succes van de eerste Masterclass in 2022 organiseren Wageningen University & Research (WUR), ROC Friese Poort en ProSea opnieuw een Masterclass. De reeks van zes avonden op woensdagen met afsluitend een excursie zal wederom ingaan op ondernemerschap in de blauwe economie.  De lezingen worden fysiek op locatie gegeven op woensdagavonden van 19:00-21:30 op verschillende locaties. De locaties zijn zoveel mogelijk centraal gelegen en goed bereikbaar met de auto en waar mogelijk met het openbaar vervoer. 

Voor wie is deze Masterclass?

De Masterclass is gericht op degene die nu, of in de toekomst, werkzaam is in de Nederlandse maritieme vissector (visserij, aquacultuur en/of visverwerking/handel). Of voor degene die betrokken en geïnteresseerd is in de voedselwinning vanuit de blauwe economie. De voertaal is Nederlands. De Masterclass is voor de ondernemer, medewerker of student die op de hoogte wil zijn van de laatste stand van zaken met de meest actuele inzichten uit onderzoek en praktijkvoorbeelden. Je hoeft niet de eerdere Masterclass (2022) gevolgd te hebben om dit jaar deel te nemen. 

Wat levert deelname aan deze Masterclass op voor deelnemers?  

Actuele kennis van diverse thema’s. De laatste stand van zaken vanuit onderzoek en praktijk wordt gepresenteerd op een laagdrempelige manier. Leer aan de hand van korte en praktische presentaties en interactieve workshops, in plaats van lange rapporten doorspitten. Een rijke aanvulling op je CV of als werkgever een laagdrempelige manier om je personeel een training en daarmee persoonlijke ontwikkeling aan te bieden. Uitbreiding en verdieping van je netwerk door het contact met andere deelnemers en sprekers. Vergroot je netwerk, kom in contact met andere bedrijven en kennispartners buiten je eigen werkveld en dompel je onder in een deelnemersgroep bestaande uit vertegenwoordigers uit de overheid, onderwijs, onderzoek, visserij, aquacultuur en visverwerking/handel. Certificaat bij minimaal vereiste deelname (4 van de 6 avonden).

Aanmelden en meer informatie kan online via
https://forms.office.com/e/SdUSkHpAvH

´´Het voedsel van de toekomst is blauw´´, kansen en uitdagingen

Het voedsel uit zee of gekweekt in water op land is onmisbaar voor de voedselvoorziening wereldwijd. De zogenoemde ‘blue foods’ bieden enorme potentie om de wereldbevolking van gezonde voeding met een lagere footprint te voorzien. De vraag naar gezonde en duurzaam geproduceerd blauw voedsel zal stijgen volgens berekeningen vanuit de wetenschap. Tegelijk staat de Nederlandse vissector (zowel visserij als aquacultuur) voor uitdagingen om aan die stijgende vraag naar ‘blauw voedsel’ te kunnen voldoen. Voedselwinning op zee (visserij en aquacultuur) zal steeds samengaan met andere gebruikers zoals energieopwekking, zeevervoer, kusttoerisme, scheepsvaart en natuurgebieden. Alle activiteiten op zee worden de blauwe economie genoemd. 

Ervaringen van twee deelnemers uit de eerdere masterclass (2022)

“Voor mij was het opdoen van nieuwe ideeën een van de belangrijkste redenen om deel te nemen. De masterclasses hebben mij geholpen om te bepalen binnen welke kaders ik mijn plannen moet ontwikkelen.“ - Jacob Brands (eigenaar UK161).

“Ik denk dat het belangrijk is om een bredere blik te krijgen op water gaande is in onze sector. Uiteindelijk staan we midden in de maatschappij en moeten we dus ook oog houden voor wat de consumenten en burger van ons verwacht. Ik vond de masterclass over beleid dan ook heel erg nuttig. En ik was aangenaam verrast over de masterclass over duurzaamheid.” – Marieke Swinkels (Nijvis palingkwekerij, vishandel/rokerij en glasaal verzamelstation).

Bron: KIA landbouw water voedsel online magazine (2022)