Kroon op Drachtster campus

dinsdag 22 maart 2022

In 2024 moet hij er staan. Het nieuwe gebouw D op de campus van ROC Friese Poort, vestiging Drachten. Hiervoor slaan de mbo-school en het Enschedese bct architecten de handen ineen. In het nieuwe gebouw is ruimte voor verschillende opleidingen van niveau 1 tot en met 4.


De campus van Drachten bestaat momenteel uit vier gebouwen. A tot en met D. Gebouw D staat er in deze hoedanigheid het langst. Eerst werd nog gedacht aan revitalisatie, maar dat bleek, met name rondom de constructies ingewikkeld. “We gaan een nieuw gebouw neerzetten naast het bestaande gebouw,” aldus de vestigingsdirecteuren Folkert Sonsma en Dick ter Wee. “We noemen het de kroon op de campus. Het is het laatste gebouw dat we hier gaan realiseren.”

Ruggengraat
“Een kroon op de campus is in onze visie niet het gebouw alleen,” aldus architect Walter Kemperman. “Het gaat ook om de beleving naar het gebouw toe. De boulevard is een plek waar studenten elkaar ontmoeten, maar ook de ruggengraat van deze campus. In ons visieontwerp sluit het gebouw aan bij de overige gebouwen, mede dankzij de horizontale banen.”

Circulaire bouw
Een van de speerpunten van ROC Friese Poort is dat de school toe wil naar CO2 neutraal onderwijs. Bct architecten draagt hierin haar steentje bij. “Met dit ontwerp willen wij de eerste stap in de goede richting zetten. Alle toegepaste materialen zijn circulair en biobased waar mogelijk. Daarnaast ontwerpen we de gehele gevel parametrisch, met als resultaat veel natuurlijk daglicht.

Gemêleerd gezelschap
Met de ontwerpvisie van bct architecten is het nog geen afgedane zaak volgens Ter Wee. “De plattegronden die er nu liggen, zijn flexibel in te delen. Samen met de teams gaan we dit inrichten. Het gebouw kent straks een heel gemêleerd gezelschap. Zowel studenten uit de Creatieve Industrie en studenten Economie en Ondernemen krijgen hier onderdak. Maar ook studenten van het Startcollege en Horeca en Hospitality Management.”

Ontmoeting
Sonsma vervolgt: “De studenten Horeca gaan een belangrijke rol spelen in het faciliteren van ontmoetingen in ons gebouw. Het plan is om te onderzoeken of aanwezige waterpartij aan de zuidzijde kan worden doorgetrokken. Dit zorgt ten eerste voor een prachtig aangezicht, maar biedt ook alle ruimte voor een terras. Ook hopen we met de aantrekkelijkheid en toegankelijkheid van het gebouw het onderwijs te stimuleren.”

Gebouw D

Bekendmaking finalisten STAR Awards

Gisteren zijn alle finalisten van de STAR Awards bekendgemaakt. Ze werden voor het voetlicht gebracht door de directie in he...
21 maart 2023