Innovatieve scholingsontwikkelingen op maritieme basis Urk

donderdag 18 november 2021

De maritieme sector biedt veel diversiteit en er is bij bedrijven veel vraag naar goed geschoold varend personeel. Voor zowel uitvoerende functies als voor banen waarin innovatie een belangrijke rol speelt. Het wordt binnen de huidige arbeidsmarkt steeds belangrijker om veelzijdig en flexibel te zijn. ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen beweegt graag mee in deze ontwikkeling en denkt met de branche mee over wat de maritieme sector vraagt.

Voorbereidende training Radarpatent
Er wordt door werkgevers vaak gevraagd naar een Radarpatent Rijn- en binnenvaart om te voldoen aanu8 de eisen van een varende medewerker.  Maar wat als je nog bijna geen ervaring hebt met ‘op radar varen’ of het varen van een schip van 110 meter? Het kan dan lastig zijn om de radarcursus goed te kunnen volgen. Dan biedt de Voorbereidende training op het Radarpatent Rijn- en binnenvaart een uitkomst. Deze eendaagse (zaterdag) training geeft je inzicht tijdens het varen en zorgt voor specifieke leermomenten zodat er tijdens de feitelijke cursus radarpatent meer ruimte is om andere aspecten onder de knie te krijgen.

Een nieuwe manier van leren
Bij ROC Friese Poort blijven we zoeken naar nieuwe manieren om onze opleidingen en cursussen te verbeteren en te innoveren. Hieronder wordt een aantal voorbeelden gegeven van hoe we dit toegepast hebben binnen de maritieme sector.

Het Radar Navigator Management Level (RNML) certificaat heb je nodig voor uitbreiding van je vaarbevoegdheid.. Net zoals de radarpatent trainingen kun je je kennis vergroten op het gebied van radarnavigatie en zorg je ervoor dat je breed inzetbaar bent. Tijdens deze RNML cursus wordt er gebruik gemaakt van de nieuwe moderne simulatoren. Deze simulatoren zijn voorzien van de laatste snufjes zodat er realistische situaties tijdens het varen nagebootst kunnen worden. Voor deze waardevolle en sterk aanbevolen cursus is er nog plaats in week 3 van 2022. Meld je nu aan zodat jij je vaarbevoegdheid kan uitbreiden.

Andere scholingsmogelijkheden
Natuurlijk bieden we ook genoeg opleidingsmogelijkheden binnen het volwassenenonderwijs aan als dit werkgebied volledig nieuw voor je is. Voorbeelden daarvan zijn twee trajecten die begin volgend jaar weer van start gaan. Dit zijn Schipper-machinist beperkt werkgebied MBO 2 (SMBW) en Stuurman werktuigkundige zeevisvaart MBO 2 (SW6). Je assisteert bij het uitzetten van de navigatieroute, je manoeuvreert het schip en je loopt navigatiewacht op de brug. Ook assisteer je bij werkzaamheden aan dek. Beide opleidingen Beide opleidingen hebben als extra dat je de mogelijkheid krijgt om het Marcom-A certificaat kunt behalen, als voorbereiding op een eventuele uitbreiding van je vaarbevoegdheid.

Hierboven staan enkele voorbeelden van een breed aanbod aan maritieme scholingsmogelijkheden die ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen op Urk aanbiedt binnen het volwassenenonderwijs. Ben je benieuwd geworden naar jouw mogelijkheden of wil je je aanmelden? Klik dan hier.

0

Een leven lang leren

Het gat dichten tussen vraag en aanbod Veel sectoren ervaren een tekort aan kundig personeel. Dat geldt ook voor de metaa...
18 november 2022