Fijne vakantie!

Bereikbaarheid zomervakantie 2022

woensdag 20 juli 2022

Je kunt je tijdens de zomervakantie ook gewoon aanmelden voor een opleiding. Je aanmelding wordt vanaf 22 augustus 2022 in behandeling genomen en daaropvolgend ontvang je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Hieronder staat ook een aantal veelgestelde vragen. Misschien staat jouw vraag er tussen!

Jongerenonderwijs
Vanaf 1 tot en met 19 augustus zijn alle vestigingen op werkdagen bereikbaar van 08:00 - 13.00 uur. Dat geldt ook voor de Informatielijn (0900 - 8 996 996). Vanaf 22 augustus zijn de vestigingen en de Informatielijn weer op reguliere tijden bereikbaar van 8.00 – 16.30 uur. 
De infomail (
info@rocfriesepoort.nl) wordt tijdens de vakantie beperkt gelezen. Hou er rekening mee dat een antwoord wat langer kan duren. 

Bedrijfsopleidingen en volwassenenonderwijs
Heb je een vraag over een volwassenenopleiding of cursus, jouw scholingsmogelijkheden, een ontvangen factuur of een andere opleidingsvraag? Vanaf 1 augustus t/m 19 augustus kun je ons op werkdagen tot 13.00 uur telefonisch bereiken op 058-233 99 66. De gehele zomervakantie kun je ons ook bereiken via de mail volwassenen@rocfriesepoort.nl. Stel je vraag en vermeld (eventueel) jouw telefoonnummer, dan word je tijdens kantooruren teruggebeld.

Let op: omdat onze medewerkers regelmatig thuiswerken, word je waarschijnlijk via een anoniem of onbekend 06-nummer teruggebeld.

Poortal
De Poortal van ROC Friese Poort is de start van jouw opleiding! Op www.rocfriesepoortal.nl vind je alle informatie die je nodig hebt. Hier staan onder andere je rooster en je studieresultaten. 

Account activeren 
Voor aanvang van je studie heb je een studentnummer ontvangen. Dit studentnummer is gekoppeld aan je persoonlijke mailadres bij ROC Friese Poort, waarmee je in al onze systemen kan inloggen. Wij werken met de programma's Office 365 en Eduarte die via rocfriesepoortal.nl bereikbaar zijn. 

Inloggen 
Als ROC Friese Poort beschermen we de data van onze studenten en medewerkers optimaal. Je kunt alleen via ‘Microsoft Autenticator’ inloggen in onze systemen. Daarom vragen we je de app ‘Microsoft Authenticator’ te downloaden. Ga naar www.rocfriesepoort.nl/mfa voor instructies! Voor al onze online applicaties geldt, dat je kunt inloggen met je emailadres van ROC Friese Poort en je wachtwoord. Je kunt zelf jouw wachtwoord wijzigen via accountbeheer.rocfriesepoort.nl. 


Apps 
Download voor de start van het schooljaar alvast de apps Microsoft Authenticator, Microsoft Teams en de ROCFRIESEPOORTAL app in de App Store (iPhone) of Google Play Store (Android). Deze apps heb je nodig op school. 

Veelgestelde vragen

Kan ik mij in de vakantie nog aanmelden?
Ja dat kan! Houd er wel rekening mee dat je aanmelding vanaf 22 augustus in behandeling genomen. Daarna ontvang je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek.

Wanneer start mijn opleiding?
Vanuit de opleiding heb je een brief ontvangen over de start en introductie van het nieuwe schooljaar. Alle informatie hierover vind je ook op www.rocfriesepoortal.nl. Staat de betreffende informatie niet op de Poortal, dan kun je vanaf 22 augustus contact opnemen met de studentenadministratie van jouw vestiging.  

Hoe weet ik in welke klas ik zit? 
Op de startpagina van rocfriesepoortal.nl zie je een speciale ‘widget’ (blokje) met jouw opleiding, jouw klas en jouw cohort staan. Ook kun je het in ons studentinformatiesysteem Eduarte terugvinden op de pagina ‘Groepen’.  

Hoe weet ik wie mijn SLB’er is? 
Aan het begin van je opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider (SLB’er ) toegewezen. 
Jouw SLB-er is het eerste aanspreekpunt voor jou èn je ouder(s)/verzorger(s) bij vragen, ondersteuning of extra hulp. 

 In Eduarte kun je onder het tabblad 'Profiel' zien wie je SLB'er is.  

Ik ben blijven zitten. Moet ik boeken en licenties opnieuw bestellen?

 • Overleg met je studieloopbaanbegeleider of je voor het nieuwe schooljaar bepaalde vakken ook vrijstellingen hebt. Voor deze vakken hoef je dan geen boeken/licenties te bestellen.
 • Als de boeken die op de lijst staan al in jou bezit zijn dan hoef je ze niet te bestellen. Controleer het ISBN nummer en de versie van het boek of die hetzelfde zijn als op de lijst staat.
 • Licenties zijn veelal 1 jaar geldig. Deze moet je dus opnieuw bestellen. Is de licentie gedurende de hele opleiding geldig dan hoef je de licentie niet opnieuw te bestellen.

Moet ik een laptop aanschaffen?
Als student bij ROC Friese Poort heb je een eigen device (laptop) nodig. De aanschaf van een device (laptop) is sterk aan te raden i.v.m. het gebruik van de digitale licenties (lesmateriaal / boeken). Jouw opleiding geeft aan of er specifieke eisen zijn waar jouw laptop aan moet voldoen (bijvoorbeeld als je technische of grafische opleiding doet). Je ziet in jouw ‘Start info documenten van MIJN opleiding’ welke eisen dat zijn.  

  Moet ik mijn boeken/licenties/specifieke materialen/kleding bestellen via Studers?
  Boeken mag je ook elders bestellen. Je mag de boeken ook 2e hands kopen, dit kan ook bij Studers. Let hierbij wel op dat het ISBN (nummer) hetzelfde is en dat het de juiste versie is. Bij voorkeur bestel je licenties via Studers. Als je de licentie via Studers bestelt dan plaatst Studers rechtstreeks de licentie in de Poortal van ROC Friese Poort. 

  Opleidingsspecifieke materialen:

  • Gereedschap techniek: mag je ook elders bestellen
  • Haarverzorging-/schoonheidsverzorgingssets: de opleiding geeft aan waar je de sets kunt bestellen.
  • Rekenmachine, schriften, liniaal etc.: mag je ook elders bestellen.

  Kleding:
  Kleding kun je niet bestellen via Studers. De opleiding geeft aan waar je deze kleding kunt bestellen. Soms is het mogelijk om kleding van een student over te nemen die met de opleiding stopt.

  Onder ‘Mijn apps’ op rocfriesepoortal.nl je de volgende apps voor het bestellen van boeken/licenties: 
  Boeken/licenties bestellen:  
  Via Studers kun je de benodigde boeken en lesmaterialen voor de opleiding bestellen. De boekenlijst/lesmaterialen zijn hier al door de opleiding klaargezet. Klik aan wat je nodig hebt, vul de gegevens in en en bestel. Bij Studers kun je boeken ook tweedehands aanschaffen en na gebruik weer verkopen aan Studers, dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Mocht je de boeken elders willen bestellen, dan mag dat natuurlijk ook. 

  Licenties (Bundle): 
  Via Bundle kun je licenties voor de lesmaterialen ontvangen. 

  FP-C@mpus:  
  Voor het generieke vak Rekenen en voor blended learning (mix van online en fysiek onderwijs) maken we gebruik van ons digitaal leerplatform FP-C@mpus. 

  Accountactivatie om een account aan te maken op de site van ROC Friese Poort lukt niet. Kan ik nu geen boeken/licenties etc. bestellen?
  Neem hierover vanaf 22 augustus contact op met de studentenadministratie.

  Ik krijg niet de juiste boekenlijst te zien bij het inloggen op de site van Studers via de Poortal van ROC Friese Poort.
  Neem vanaf 22 augustus contact op met de studentenadministratie. Het kan zijn dat je inschrijving in ons systeem niet juist is waardoor je de verkeerde boekenlijst te zien krijgt.

  Ik heb een vraag over een bepaald item op de boekenlijst
  Voor inhoudelijke vragen over de boekenlijst kun je contact opnemen met de opleidingsmanager of studieloopbaanbegeleider van de opleiding die je volgt.

  Wanneer wordt mijn bestelling bezorgd?
  Meer info over jouw bestelling kun je vinden op je persoonlijke pagina Mijnstuders.nl. Hier kun je precies zien wanneer je bestelling wordt bezorgd. Het e-mailadres van Studers is: klantenservice@studers.nl

  Ik ben geslaagd, maar heb mijn diploma nog niet ontvangen. Moet ik me wel uitschrijven bij DUO?
  Studenten die hun diploma nog in ontvangst moeten nemen, kunnen zich pas uitschrijven bij DUO wanneer het diploma in ontvangst is genomen.

  Studeren: wat moet je regelen? Luuk legt het uit in de video

  Een leven lang leren

  Het gat dichten tussen vraag en aanbod Veel sectoren ervaren een tekort aan kundig personeel. Dat geldt ook voor de metaa...
  18 november 2022