Na 18 jaar weer terug naar school


Joke Mulder werkt al jaren met veel plezier in de kinderopvang. “Bij het begeleiden van stagiaires merkte ik weleens dat zij andere vaktaal gebruikten dan ik”, vertelt ze. “Ook waren hun opdrachten anders dan in mijn tijd. Dat daagde me uit om mijn kennis van het vakgebied te vergroten.” Na 18 jaar ging Joke terug naar school voor de volwassenenopleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker bij ROC Friese Poort.

Goed te doen
“Het was wel even doorpakken”, vertelt Joke. “De ochtenden werkte ik als leidster op de peuterspeelzaal, zoals ik al deed, en daarnaast ging ik één middag en één avond in de week naar school. Ook besteedde ik een paar uur per week aan huiswerk. Het mooie is dat mijn werk meteen mijn stage was, dus dat kost geen extra tijd. Het was echt wel goed te doen, ook in combinatie met twee kinderen van 8 en 10 jaar. Ik behaalde in één jaar tijd mijn mbo-niveau 4 diploma. Sommige studenten uit mijn groep hadden minder tijd en wilden er langer over doen. Dat is geen probleem, want je kunt je eigen tempo volgen.”

Hongerig naar kennis
Je stopt er energie in, maar je krijgt er ook veel energie voor terug, vindt Joke. “We hadden een kleine klas van ongeveer zeven studenten, die allemaal 20-plus waren en werkervaring hadden. Ik zat dus niet tussen de jongeren, dat was fijn. Dat vind ik ook echt een voordeel van volwassenenonderwijs. Niemand zit er omdat je moet. Je hebt er allemaal vrijwillig voor gekozen en bent geïnteresseerd. Wij waren allemaal hongerig naar kennis!”

Ervaring delen
“Ik heb veel geleerd van de docenten die echt wisten waarover ze het hadden, maar ook van de andere studenten”, vertelt Joke. “Er waren veel momenten voor brainstorm en intervisie, waarbij je situaties aan elkaar kunt voorleggen. Zo kun je je eigen vragen en ervaringen met de groep delen. De voorbeelden van anderen zetten jou ook weer aan het denken. Je hoort hoe het er in andere organisaties aan toegaat. Als je al jaren in hetzelfde team werkt, geeft dat een frisse blik.”

Ontwikkeling
Joke’s harde werk is inmiddels beloond door haar werkgever. “Ik heb een vast contract gekregen en het volgen van deze opleiding heeft daar zeker mee te maken. Je laat toch zien dat je actief bent.” Voorlopig houdt Joke het voor haar verdere ontwikkeling bij een aantal scholingen van haar werkgever. “Maar het mooie van mijn mbo-4 diploma is dat ik nu ook naar het hbo kan. Misschien dat ik die sprong nog wel waag als de kinderen groter zijn. De mogelijkheid is er nu in ieder geval!”

Joke Mulder; “Ik heb veel geleerd van de docenten die echt wisten waarover ze het hadden, maar ook van de andere studenten.”

Wil jij net zoals Joke in de kinderopvang werken of op een basisschool dan is de studie gespecialiseerd pedagogisch medewerker misschien wel iets voor jou!

Je kunt als volwassene bij ons terecht voor verschillende erkende mbo-opleidingen, mbo-certificaten, cursussen, brancheopleidingen en trainingen. Flexibel, waardevol en toekomstgericht beroepsonderwijs dat speciaal is ingericht voor volwassenen.

Benieuwd? lees meer
Joke Mulder