Marjolein Kuitert

Al een tijdje was Marjolein Kuitert op zoek naar een baan als onderwijskundige in het middelbaar beroepsonderwijs. Vanuit de idee dat je in het mbo écht een bijdrage kan leveren aan het leren van studenten en het vergroten van kansengelijkheid voor mbo-studenten. Bij ROC Friese Poort vond Marjolein haar baan.

“Ik herinner mij mijn eerste werkdag nog goed. Ik kwam binnen en werd opgewacht door onze secretaresse bij de hoofdingang. Met een brede lach nam ze mij mee naar ‘ons kantoor’. Bij binnenkomst in het kantoor zaten collega’s gezellig bij elkaar. Er stond een grote bos bloemen op mij te wachten als welkomstcadeau. Met een paar bakken koffie heb ik mijn eerste kennismaking met de teamleden gemaakt. Gedurende de hele dag werd ik meegenomen door collega’s, zo werd een laptop geregeld, kreeg ik mijn sleutels en kreeg ik de eerste belangrijke informatie over een aantal opleidingen tot me. Terugrijdend naar huis was ik laaiend enthousiast en met name omdat het had gevoeld als een warm bad waar ik in terecht was gekomen.”

"Ik merk elke dag weer, dat iedereen met wie ik werk het belang van de student vooropstelt. Docenten, managers en alle andere collega’s, hebben de ambitie om de student zo goed mogelijk onderwijs te geven en dat is waarom ik mijn werk elke dag met veel liefde doe.”

Warm bad
“Dit warme bad is karakteriserend voor ROC Friese Poort. Enerzijds is er aandacht voor wie jij bent, anderzijds krijg je de ruimte om je als werknemer, in mijn geval als onderwijskundige, verder te ontwikkelen en regie te nemen op je eigen werkzaamheden. Zo kreeg ik afgelopen maanden de kans om mee te werken aan een onderzoekspublicatie in het kader van Brede Vorming. Dit hoort in de basis niet thuis bij het takenpakket van onderwijskundige, maar is voor mij een prachtige uitstap geweest waar ik veel energie uit haal.”

“Er zijn ook heus hobbels. ROC Friese Poort is een grote onderwijsinstelling, met vier vestigingen in Friesland en Emmeloord met ieder zijn eigen accenten. Dit maakt het soms lastig om de juiste wegen te bewandelen of om een advies te geven dat voor alle onderwijsteams van de verschillende vestigingen geldt. Toch merk ik elke dag weer, dat iedereen met wie ik werk het belang van de student vooropstelt. Docenten, managers en alle andere collega’s, hebben de ambitie om de student zo goed mogelijk onderwijs te geven en dat is waarom ik mijn werk elke dag met veel liefde doe.”

Werken bij ROC Friese Poort gaat over wat je doet maar óók over wie je bent. Waar voel jij je betrokken bij? Hoe is Marjolein van betekenis voor studenten en collega’s, ons onderwijs en het continu veranderende werkveld?

“In mijn rol als onderwijskundige probeer ik de onderwijspraktijk te ondersteunen en verder te verbeteren. Het opdoen van (onderwijskundige) kennis en de ontwikkelingen in de praktijk gaan daarbij hand in hand. Een goed voorbeeld hiervan is de coronacrisis. Deze crisis leidde tot een enorme toename van afstandsonderwijs, waarbij docenten binnen no time zijn omgeschakeld naar online-lessen. Als onderwijskundige probeer ik daarin een bijdrage te leveren door te kijken: wat werkt? Hoe kunnen we studenten – ook online - zo goed mogelijk onderwijs bieden? Hoe kunnen we examens dusdanig vormgeven dat deze alsnog afgenomen kunnen worden? En welke ondersteuning hebben docenten daarbij nodig? Mijn rol is dan om, samen met collega’s, gedegen antwoord te geven op dergelijke vragen.”