Klaar voor een toekomst in Nederland

Sinds februari 2018 woont de Iraanse Reihaneh Ebrahimabadi (38) in Nederland. Bij ROC Friese Poort volgde ze Nederlandse les en behaalde ze haar inburgeringsdiploma. Ze is klaar voor haar toekomst in Nederland.

In Iran werkte Reihaneh na het behalen van haar bachelor als accountant. Haar man woonde al langer in Nederland. In 2018 is ze bij hem komen wonen. Ze vertelt: ”Bij ROC Friese Poort heb ik veel geleerd over de Nederlandse taal, maar ook over de Nederlandse maatschappij en de arbeidsmarkt. Het vak Nieuwsbegrip vond ik het leukst. De grammatica is wel saai, maar dat heb je nu eenmaal nodig. Ik ken de grammatica nu goed en weet ook veel woorden, maar het is nog wel lastig om dat toe te passen bij het spreken.”

Goede school
Reihaneh ging drie keer per week naar school en was ongeveer 16 uur per week aan het leren. “In totaal heb ik zeven maanden les gehad, waarna ik mijn diploma heb gehaald. Ik vind ROC Friese Poort een goede school en kan deze zeker aanraden. De docenten zijn heel geduldig en de lessen zijn leerzaam. Je mag altijd vragen stellen en kunt bij alles hulp krijgen. De klas was ook erg gezellig, ik heb nog steeds contact met sommige andere studenten. Nederland is een heel ander land dan Iran, maar ik vond het niet moeilijk om te leren hoe het leven in Nederland is. Wat mij opvalt, is dat mensen die elkaar niet kennen elkaar wel groeten op straat. Ook merk ik dat in Nederland mensen elkaar helpen, zonder dat je daarvoor iets terug hoeft te doen. Dat vind ik heel leuk.”

Toekomst
En de toekomst? “Ik wil mijn Nederlands verder verbeteren tot niveau B2. Ook wil ik graag verder leren en misschien nog naar het hbo. Maar ik heb nu een kleine baby en daar ben ik eerst druk mee!”

Reihaneh Ebrahimabadi; 'Ik leerde Nederlands en haalde mijn inburgeringsexamen'

Je kunt als volwassene bij ons terecht voor verschillende erkende mbo-opleidingen, mbo-certificaten, cursussen, brancheopleidingen en trainingen. Flexibel, waardevol en toekomstgericht beroepsonderwijs dat speciaal is ingericht voor volwassenen.

Meer informatie over het inburgeringsexamen
Reihaneh Ebrahimabadi