Terug

Kiellegging Nessie 3

donderdag 18 april 2019

De voorzitter van studentenvereniging Navigo Ergo Sum soldeerde donderdagmiddag een muntje in de kiel van Nessie 3. Een sloep gemaakt door studenten van NHL Stenden Hogeschool en ROC Friese Poort. 

Studievereniging Navigo Ergo Sum (Sv NES) kwam een aantal jaar geleden aan bij de opleidingswerf van ROC Friese Poort. Zij wilden graag een sloep. Dat kon wel, maar dan moesten ze hem zelf ontwerpen. Zo geschiedde. De studenten van NHL Stenden maakten de bouwtekening en zochten wederom contact met ROC Friese Poort. Rienk Visser, Thomas Smits en Jeroen van der Ploeg hebben dit project op zich genomen, onder begeleiding van senior instructeur Hette van der Meer. 

Mbo meets hbo
De bouw van de sloep is een mooie samenwerking tussen het mbo en het hbo. Sv NES zoekt sponsoren en bedenkt vernuftige technieken. Zoals de aandrijving, dat is zonne-energie. De zonnepanelen op de sloep vangen tweemaal zonlicht op. Via de reguliere manier en via de weerkaatsing van het water. Aan de studenten Maritieme Techniek om dit te bouwen. "Iedereen draagt zijn steentje bij, de een doet de voorbewerking en de ander last, die samenwerking gaat heel goed," aldus Thomas. 

Zo goed zelfs, dat er van een kiellegging donderdagmiddag geen sprake was. Dat gedeelte was al klaar. Voor een behouden vaart is daarom een muntje, uit 2007 oprichtingsjaar van SV NES onder de kiel geplaatst.

KielleggingKiellegging 2