"Het is leuk om weer naar school te gaan"

Elly Beerda (52) werkt sinds twee jaar als huishoudelijke hulp bij ouderenzorginstelling Interzorg Groep. Interzorg Groep is een verpleeghuis- en verzorgingshuisinstelling in Ferwert. Interzorg Groep levert ook verzorging, verpleging en huishoudelijke ondersteuning thuis. Elly ontdekte tijdens haar werk dat het verzorgen van cliënten haar trok. Omdat ze wist dat haar werkgever de mogelijkheid tot BBL-trajecten aanbiedt, nam ze de stap om haar mogelijkheden te bespreken.

Assisteren bij Zorg en Welzijn

Op dit moment volgt ze het voorschakeltraject Assisteren bij Zorg en Welzijn bij het volwassenenonderwijs van ROC Friese Poort. Hier doet ze kennis en vaardigheden op over onderwerpen zoals dementie, omgaan met dementerenden en hoe ze het beste kan communiceren met cliënten. Ook praktische handelingen zoals het bed omhoog doen, cliënten begeleiden met een rollator en het tillen van cliënten komen aan bod.

Halen van erkend mbo-certificaat

“Het is leuk om weer naar school te gaan” Lacht Elly. Zeven jaar geleden haalde Elly haar mbo-4 diploma filiaalmanager. “Ik ben heel blij met wat ik nu leer, omdat ik het direct kan toepassen. Ik werk nu op de verpleeg- en dementieafdeling in Ferwert van Interzorg Groep. Hier help ik bewoners ’s morgens met aankleden, eten en ik maak een korte wandeling met ze” zegt Elly.

Met het halen van het mbo-certificaat Assisteren bij Zorg en Welzijn kan Elly aan de slag in de ouderenzorg. Daarnaast is het een goede basis voor de mbo-opleiding Verzorgende IG die ze in september gaat volgen. Een opleiding die goed aansluit bij haar certificaat en passie!

Doorstromen naar mbo-opleiding

Henriette Ronner, opleidingsfunctionaris bij Interzorg Groep, vertelt over het traject dat Elly heeft doorlopen: “We hebben behoefte aan nieuw personeel. Vaak zijn er veel mensen uit andere werkvelden die de zorg in willen en (nog) geen achtergrond hebben. In samenwerking met ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen hebben we een voorschakeltraject ontwikkeld. Als de studenten dat traject goed doorlopen kunnen zij doorstromen naar de mbo-opleiding”.

Een ander voordeel van het voorschakeltraject is dat er snel is in te spelen op de vraag naar nieuwe medewerkers. (Aankomende) medewerkers kunnen sneller starten met de mbo-opleiding door middel van het voorschakeltraject. Zij doorlopen eerst een aantal keuzedelen, waardoor ze al ervaring op doen in de zorg. “Hierdoor heb je eventuele uitval eerder te pakken en zie je ook meteen de geschikte match, al voordat de student met de mbo-opleiding is gestart” vertelt Henriette.

Samenwerking met ROC Friese Poort

Over de samenwerking met ROC Friese Poort bedrijfsopleidingen vertelt Henriette: “De lijnen zijn kort. We hebben twee vaste docenten die echt mijn collega’s zijn geworden, we hebben heel nauw contact. Dat werkt heel fijn”.

Maatwerk

Heeft jouw organisatie een vraag omtrent een opleiding, cursus of vaardigheid of subsidiemogelijkheid? Kijk dan hieronder. Of neem contact op met Johanna Roodvoets, opleidingsadviseur ROC Friese Poort bedrijfsopleidingen via jroodvoets@rocfriesepoort.nl of 06 25 68 87 68.

Ons Zorg en Welzijn aanbod

Subsidies

Alle subsidies voor werknemers en particulieren