Help mij kiezen

Een mbo-opleiding kiezen, is best lastig. Daarom ondersteunen we jou op alle mogelijke manieren bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding.

Hieronder vind je allerlei onderwerpen die je op je gemak kunt bekijken en lezen. Je vindt alle informatie over ROC Friese Poort, onze studierichtingen en opleidingen en over het aanmelden voor een opleiding. Ook kun je via het Stel-je-vraag-formulier vragen aan ons kwijt. Wij zorgen er dan voor dat een van onze medewerkers (een decaan bijvoorbeeld of een docent) rechtstreeks contact met je opneemt.

Vraag een WIJZER aan

Check onze video's en maak kennis met onze studierichtingen

Ga naar een voorlichting

Stel je vragen aan ons

Kennismaken met het mbo door te doen!

Ieder schooljaar organiseren wij Beleefdagen. Afhankelijk van het vmbo-schooljaar waar je in zit, kun je je aanmelden voor een sectororiëntatiedag, een doedag of een meeloopdag. Ben jij tweedejaars vmbo’er en sta jij op het punt een sector te kiezen? Of ben je derdejaars vmbo’er en ben je al aan het rondkijken welke mbo­-opleidingen en scholen voor jou interes­sant zijn? Of sta je al op het punt je definitieve mbo­-op­leiding en school te kiezen in het vierde jaar van het vmbo? In welke fase je ook zit, jij weet het beste welke opleiding bij je past. Om je te helpen de juiste keuze te maken organiseert ROC Friese Poort speciaal voor jou Beleefdagen. Tijdens Beleefdagen loop je een dagje mee met een opleiding of doe je een activiteit die bij de opleiding past. Je kunt dan ook vragen stellen aan studenten die de opleiding al doen.

Loop een dag mee

Alle 5 tips nog een keer op een rij

 • Begin vroeg met het verzamelen van informatie. Dan heb je genoeg tijd om een keuze te maken.
   
 • Praat erover met mensen in je omgeving. En twijfel is oké. Je maakt tenslotte best een belangrijke beslissing.
   
 • Bezoek een open dag of beleefdag.
 • Maak een studiekeuzetest. Via kiesmbo.nl kun je een gratis test maken.
   
 • Kijk naar de opleiding én naar het onderwijstype dat bij jou past: BOL of BBL.