Terug

#FP-Stories Studierichtingweek Pedagogiek en Onderwijs

dinsdag 16 maart 2021

Deze week staat de studierichting Pedagogiek & Onderwijs centraal! Kom meer te weten over deze richting en bekijk hieronder video's en lees interviews en ervaringsverhalen van onze studenten.
 

Als pedagogisch werker werk je meestal met een groepje kinderen. Dat kan in een kindcentrum, in de kinderopvang (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang) of peuterspeelzaal. Maar ook in een integraal kindcentrum en/of in het onderwijs (basisschool, brede school, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo). Je zorgt voor een veilige omgeving, waarin de ontwikkeling van een kind of jongere wordt gestimuleerd. 

Pedagogiek en Onderwijs kun je op alle vestigingen volgen:

Bekijk hier de video van de vestiging Leeuwarden, locatie Wilaarderburen
Bekijk hier de video van de vestiging Sneek
Bekijk hier de video van de vestiging Drachten
Bekijk hier de video van de vestiging Emmeloord
Bekijk hier de video van de vestiging Dokkum

Elise Nauta, student Onderwijsassistent

‘De keuze voor een opleiding na het vmbo was snel gemaakt. Ik wil later op een basisschool voor de klas staan. Om daar te komen, ben ik de opleiding Onderwijsassistent gaan doen. Met dit mbo-diploma kan ik naar de pabo. Voor mij is het echt een kinderdroom die steeds dichterbij komt. In groep 2 van de basisschool gaf ik al knutsel-les. Ik heb veel oppaswerk gedaan en in de kerk knutsel ik ook veel met de kinderen. Ik weet daardoor nu heel goed wat ik wil. Het heeft er voor gezorgd dat ik de opleiding versneld kan doen. Ik heb zelf een plan opgesteld met hoe ik het wil doen. Welke keuzedelen ik wil volgen en welke stages. Samen met school bekijken we nu hoe dat ingevuld gaat worden. Het is niet gebruikelijk om een opleiding versneld te doen. Het is bij de opleiding zelfs nog niet eerder voorgekomen, maar wel mogelijk als je net als ik je passie volgt. 

Lees hier haar hele verhaal

Famke de Groot, student Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

“Dieren aaien, in de modder spelen, het kan en mag allemaal bij kinderdagverblijf Kids & Animals in Vrouwenparochie. Ik vind het heel leuk en leerzaam om zo met de kinderen om te gaan. Voor mijn volgende stage kies ik bewust voor een ander soort plek. Ik ga dan werken bij een dagopvang voor kinderen die thuis problemen hebben of bijvoorbeeld een taalachterstand. Ook hier lijkt het me mooi om te zien wie de kinderen zijn en wat ze willen. Elk kind is anders, dus bij elk kind ga je op zoek naar de aanpak die het beste werkt.”

“Op school leer je met kinderen omgaan, maar elk kinderdagverblijf heeft een eigen visie. Op je stage pas je je daarbij aan. Kids & Animals is een kinderdagverblijf op de boerderij. We zijn veel buiten bij de dieren en doen veel activiteiten. De kinderen krijgen een overall aan en mogen in de modder spelen als ze daar zin in hebben. We respecteren de wil van het kind. Als het kind iets wil ontdekken, geven we die ruimte waarbij we natuurlijk wel toezicht houden. Voor mij is het heel leerzaam om deze methode te ontdekken. Ook is het heel leuk om de ontwikkeling op deze leeftijd te zien. Ze leren praten en lopen, je maakt al die stapjes mee. En kinderen zijn altijd
vrolijk, ze komen op je afrennen als je ’s morgens binnenkomt. Dat maakt dit werk superleuk!”

Thom Landman, student Onderwijsassistent

“Over mijn droom heb ik even nagedacht. Eigenlijk is voor mij het belangrijkste dat ik met mijn migraine een opleiding kan afronden en een leuke job kan vinden. Als klein jongetje kreeg ik last van migraineaanvallen en dat heb ik nu nog steeds. Zeker 1 keer per week kan ik helemaal niks en vaak heb ik de rest van de week hoofdpijn. Best lastig om dan altijd aanwezig te zijn bij de lessen of stage. Gelukkig heb ik goede afspraken kunnen maken met de docenten van de opleiding. Dat heb ik gedaan voordat ik met de opleiding begon. Dan kunnen daar geen misverstanden over ontstaan. Helaas ging het nog wel even mis bij mijn stage, maar ik heb gelijk aan de bel getrokken. Daar kreeg ik later waardering voor.”

“Ik heb eerst Cios gedaan in Heerenveen, maar ik zat in een totaal ongemotiveerde klas waardoor gymles geven bijna onmogelijk werd. Na drie maanden stopte ik met de opleiding. Niet lang daarna zag ik een poster van ROC Friese Poort voor een open dag. Samen met mijn moeder ben ik gaan kijken en heb gekozen voor de opleiding Onderwijsassistent. Voor mij is een kleine school waar je veel aandacht krijgt erg belangrijk. Dat heb ik gevonden bij ROC Friese Poort. Tijdens mijn stage kwamen de gymlessen weer terug. Super leuk om te doen. Nu wil ik iets anders gaan doen. Geen basisschool, maar wel met mensen werken. Dus wordt het Social Work bij NHL Stenden. Nu nog even afwachten of die school net zo goed om kan gaan met mijn migraine als ROC Friese Poort.”