Terug

#FP-Stories April op Stil

woensdag 31 maart 2021

Woensdagavond 31 maart start April op Stil, het idee van Jeroen de Jong, docent Rekenen en Mediawijsheid & ICT bij de opleiding Sociaal Werk in Leeuwarden. Omdat hij zich zorgen maakt over het verlies aan persoonlijk contact, daagt hij studenten en collega’s uit om 2,5 week (van 1 tot en met 16 april) afstand te doen van hun smartphone.

Naast het succes en het gemak van de smartphone, verschijnen er steeds vaker in de media berichten over de schaduwzijde. We gebruiken smartphones en tablets steeds intensiever, ook al weten we dat dit bijvoorbeeld minder goed is voor het slapen. Deze beeldschermen hebben de afgelopen jaren ook bij jou waarschijnlijk een steeds prominentere plek ingenomen.

Daarom houdt ROC Friese Poort de actie April op stil. Tijdens April op Stil kunnen deelnemers, zowel studenten als medewerkers, hun smartphone inleveren en krijgen daar een Nokia voor 2,5 week voor terug. Ze zijn telefonisch nog te bereiken maar verder offline. Wil je zelf ook meedoen maar vind je 2,5 week lastig, ga dan voor 'Stil wanneer ik wil' tijdens April op Stil en kies je eigen moment uit. Dit kan een weekend of een dag zijn en ervaar eens wat het met je doet wanneer je even helemaal offline gaat.
Doe je mee?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Smartphone verslaving
Dat smartphones moeilijk zijn om te laten liggen weten we al een tijdje, want een smartphone kan net zo verslavend zijn als een sigaret. In je hersenen werken beide verslavingsprocessen hetzelfde en zo'n verslaving kun je niet onschuldig noemen. Veelvuldig smartphonegebruik heeft invloed op je stressniveau, je nachtrust en je concentratie. In 2019 was de eerste editie van April op Stil. benieuwd naar de ervaringen van studenten en docenten toen? Kijk dan hier Iepenuplive van Omrop Fryslân terug over April op stil in 2019.

Vragen waar je over na kunt denken als je mee gaat of wilt doen:

  • Wat zou er met je gebeuren als je je smartphone en dag zou thuislaten?
  • En wat als je dit een week of twee weken zou doen?
  • Wat gaat het je eventueel kosten?
  • Wat denk je dat het gaat opleveren?
  • Op welke manier heeft de smartphone invloed op jouw leven?

Meer informatie over April op Stil vind je ook op de speciale website: https://www.aprilopstil.nl/

Wat studenten zeggen
Alicia (foto in cirkel) deed eerder mee en vond dat een positieve ervaring. “Ik kon beter slapen, me beter concentreren en ik heb meer tijd besteed aan lezen en schrijven. Ik ben zelfs brieven gaan schrijven naar vriendinnen. Ook merkte ik dat ik minder belangrijk ben dan ik dacht. Ook als ik niet op appjes reageer, gaat alles gewoon door.”
Nynke hoorde veel positieve verhalen over de actie en ook mee. “Ik vind het best moeilijk om van mijn telefoon af te blijven”, vertelt ze. “Ik zit er meestal zo’n drie uur per dag op, maar soms ook wel eens zeven uur. Ik hoop dat ik beter kan slapen en meer tijd heb om met andere mensen te praten, zoals mijn ouders.”
Jonathan had zich laten overhalen om mee te doen. “Ik kan mijn telefoon best gemakkelijk wegleggen, maar mijn ouders komen uit de tijd dat de smartphone nog niet bestond en begrijpen dat niet. Ze zeggen dat ik verslaafd ben. Door mee te doen aan April op Stil kan ik bewijzen dat ik goed zonder mijn telefoon kan.”

April op Stil in de media
Deze week was Jeroen voor een interview bij Omrop Fryslân te gast. Je kunt het interview hier terugluisteren.

Daarnaast stonden in de Leeuwarder Courant twee artikelen over April op Stil. Je kunt de ene hier teruglezen en de andere met reacties van studenten staat hieronder.

 

 

Artikel LC april 2021Het artikel linked naar het artikel op de website van de LC als je erop klikt. Kun je het daar niet lezen, sla de afbeelding dan eerst op op je computer.

“Ook alleen het gesprek voeren, is al winst”
Docent Alissa Verhoeff zette zich op de vestiging Emmeloord in om deelnemers te werven voor April op Stil. “Het is nog niet zo gemakkelijk”, vertelt ze. “Als ik aan studenten vraag of ze 2,5 week hun telefoon in een kluis willen leggen, kijken ze me aan alsof ik gek ben geworden. Maar als ik zeg: ‘Ik doe mee, vind het heel moeilijk en ik heb geen idee of het me gaat lukken, maar samen staan we sterk’, reageren ze al anders. Inmiddels zijn er een paar enthousiaste studenten en docenten. Er is ook een collega die een variant doet met haar groep, waarbij studenten de telefoons ’s morgens inleveren en aan het einde van de dag terugkrijgen. Andere collega’s voeren het gesprek: Wat is je schermtijd? Kun je een dag zonder? Wat zou je doen als je even niks hebt en je kunt niet op je telefoon? Ga je dan praten met de mensen om je heen? Ook al voer je alleen deze gesprekken om het bewustzijn op gang te brengen, dan is dat al winst.” Voor Alissa zelf zal het ook niet gemakkelijk zijn om mee te doen, verwacht ze. “Werk, sport, vrienden. Alles zit in mijn telefoon. Ik ben heel benieuwd of mensen me gaan bellen als ik er niet meer ben op de app. Misschien missen ze me wel helemaal niet. Het is een interessant experiment.”

 

“Ik pleit met April op Stil voor meer contact en minder mobiel; vervolgens gebeurt door de coronacrisis precies het tegenovergestelde. Nu schieten de e-learnings als paddenstoelen uit de grond. Van studenten krijg ik te horen dat ze het contact missen. Persoonlijk contact is en blijft ontzettend belangrijk, dat is mij wel duidelijk.” aldus Jeroen de Jong, bedenker van April op Stil en docent bij ROC Friese Poort.

Tijd voor verandering
Waarom gaat het telefoongebruik Jeroen zo aan het hart? “Eén van de beloftes van ROC Friese Poort is dat we het beste uit studenten willen halen. Ik moet daar vaak aan denken als ik naar de studenten kijk die continu op hun telefoon zitten. Haalt dat het beste uit ze? Ik zie ze elke keer weer verdwijnen in hun telefoon, steeds in contact met mensen die niet bij ze zijn. In de gang bots je tegen ze op omdat ze je niet zien, terwijl je elkaar ook even kunt groeten. Studenten hebben een burn-out omdat ze de hele dag bereikbaar willen zijn, slapen niet goed en komen te laat in de les. Schrijven we ze dan gewoon af? Of verzinnen we iets om verandering te creëren?”

Visie op telefoongebruik
Jeroen deed het laatste met April op Stil en pleit daarnaast voor een visie op telefoongebruik bij ROC Friese Poort. “We leven in een wereld waarin alles gemakkelijk en snel moet gaan. Als iemand jarig is, bel je niet meer maar stuur je een appje. Ouders lopen niet meer naar boven om te zeggen dat het eten klaar is, maar sturen een appje. Ook als je je ziek meldt bij ROC Friese Poort krijg je niemand meer aan de telefoon. Het is de vraag of je dat als school moet willen. We raken het contact kwijt en dat is ook gewoon jammer want met persoonlijk contact is het veel gezelliger!”