Alireza Naebi

"In een kapsalon werken. Dat is mijn droom.”

"In een kapsalon werken. Dat is mijn droom.”

Alireza Naebi, student Allround Kapper
Toen zijn familie in het asielzoekerscentrum geen geld had om naar de kapper te gaan, besloot Alireza Naebi ze zelf te gaan knippen. Al snel bleek dat hij er talent voor had en inmiddels volgt hij de kappersopleiding. Alireza: “Ik hoop dat ik in Nederland mag blijven, zodat ik deze opleiding kan afmaken en hier in een kapsalon kan werken. Dat is mijn droom.”

Alireza is geboren in Afghanistan, opgegroeid in Iran en uiteindelijk eind 2015 met zijn ouders, broertje en zusje naar Nederland gevlucht. “Wij werden in een asielzoekerscentrum geplaatst. Daar hadden we geen geld om naar de kapper te gaan. Dus ben ik zelf mijn familieleden gaan knippen. Dat ging eigenlijk wel goed. Om nog beter te worden, ben ik filmpjes gaan kijken op YouTube en kappers gaan volgen op Instagram. Steeds meer mensen op het asielzoekerscentrum wilden door mij geknipt worden, omdat ze mijn kapsels mooi vonden.”

Entree-opleiding
Alireza volgde de internationale schakelklas (IKS) en leerde daar Nederlands. Ook doorliep hij de Entree-opleiding. Dat was niet gemakkelijk, omdat het gezin in vier jaar tijd acht keer moest verhuizen naar een ander asielzoekerscentrum. “Ik heb al veel plaatsen in Nederland gezien. Gelukkig heb ik tijdens mijn Entree-opleiding alleen in Burgum en Drachten gewoond. Ik moest twee keer stage lopen. De eerste stage was bij een supermarkt. Bij de tweede stage heb ik gezegd dat ik naar een kapsalon wilde. Dat mocht als ik zelf een stage kon vinden. In Drachten opende toen net Just Men Barbershop. Zij zijn nu de beste van Friesland, maar waren toen net begonnen. Ik had foto’s van mijn werk meegenomen en mocht daar komen. Ik heb daar zes maanden stage gelopen en heb er veel geleerd.’

Dames
Daarna was de keuze voor de kappersopleiding niet moeilijk. “Ik kon al heren knippen en heb hier op school veel over bijgeleerd. Maar er is nog veel meer te leren, vooral ook over damesknippen: föhnen, kleuren, knippen, snijden, permanenten. Er komt zoveel bij kijken! Mijn stage doe ik bij Ti Sento in Drachten. De baas is hier tevreden over mij en wil wel dat ik daar blijf werken. Dit schooljaar deed ik mee met de crea-party en ben ik eerste geworden in barbershop. Ik zit ook in het Skills-team. Dit betekent dat ik volgend jaar mag meedoen aan wedstrijden in het land.”

Spanning

Alireza spreekt inmiddels goed Nederlands, dus ook de sociale kant van het kappersvak gaat hem goed af. “Het gaat goed met mijn Nederlands, maar na vier jaar had het wel beter kunnen zijn”, zegt Alireza. “Door de spanning kan ik me niet altijd goed concentreren. We wachten al vier jaar op de beslissing of we in Nederland mogen blijven. Dat brengt erg veel onzekerheid en stress met zich mee. Ook mijn broertje en zusje werken aan hun ontwikkeling in Nederland. Mijn broertje doet ICT niveau 2 en mijn zusje gaat Tandartsassistente niveau 4 doen.”

“We vinden het heel fijn dat we een opleiding kunnen volgen. Het geeft ons afleiding. Op het asielzoekerscentrum kun je je alleen maar vervelen en je ziet dat mensen dan soms slechte dingen gaan doen. Ik vind het belangrijk om goede dingen te doen en aan mijn toekomst te werken. Ik hoop heel erg dat we in Nederland mogen blijven en ik hier kapper kan worden.”

Alireza Naebi