Denk nooit dat je iets niet kan

Noa Vrieswijk is hard op weg naar de toga

Hard op weg naar de toga

Het hoogtepunt van haar opleiding Juridisch Administratieve Dienstverlening in Leeuwarden? Daar hoeft Noa Vrieswijk niet lang over na te denken: “Ik ben eerste geworden bij Skills Heroes! Ik weet nu zeker dat dit vak bij mij past en ga doorleren voor advocaat.”

“Skills Heroes is een wedstrijd waarbij je de titel ‘beste vakman/vrouw’ van Nederland kunt winnen. Na voorrondes bij ROC Friese Poort en daarna in Rotterdam, stonden we met acht studenten in de finale in Leeuwarden. Drie dagen lang kregen we opdrachten, zoals een betoog schrijven, een gesprek voeren met een boze cliënt en het beantwoorden van brieven met juridische vragen.”

Na die drie dagen zat ik helemaal uitgeput in de zaal tijdens de prijsuitreiking. Ik schatte mijn kansen op zich wel goed in. Tijdens de wedstrijden merkte ik namelijk dat wij op school veel dingen hadden geoefend, waarvan de anderen nog nooit hadden gehoord. De beste drie werden op het podium geroepen en toen ik hoorde dat ik eerste was geworden, barste ik in tranen uit. Dat was een fantastisch moment.”

Winnen

“Het winnen van Skills Heroes heeft me veel gebracht. Ik heb in de krant gestaan, ben geïnterviewd voor Omrop Fryslân. Ook heb ik een felicitatiebrief ontvangen van minister Engelshoven. Die heb ik op LinkedIn gezet en daar heb ik veel reacties op gekregen, ook van advocaten die zeiden dat dit me later goed zal helpen.”

Dokkum

“Bij deze opleiding oefen je veel met schrijven, presenteren en het naspelen van rechtszaken. Je leert alle rechtsgebieden kennen. Zo heb ik ontdekt dat ik personen- en familierecht heel interessant vind. Je kunt mensen verder helpen bij een scheiding of als een kind uit huis wordt geplaatst. In mijn tweede jaar heb ik stage gelopen bij advocatenkantoor Kooi in Dokkum, dat hierin is gespecialiseerd. Ik heb hier nog een bijbaan en hoop hier later als advocaat te werken.”

Gegroeid

“Ik ben echt gegroeid door deze opleiding. Ik ben veel zelfverzekerder en socialer. In het begin was ik een stil meisje. Dat ik eerste zou kunnen worden bij Skills Heroes, had ik toen nooit gedacht. Denk dus nooit dat je iets niet kan!”