Home bedrijven

Bedrijfsschool

De bedrijfsschool ontzorgt bedrijven in scholing en stage

Om de innovatie binnen het onderwijs en in het bedrijfsleven te bevorderen, heeft ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen, in nauwe samenwerking met bedrijven en brancheverenigingen, een aantal bedrijfsscholen opgericht. Er is altijd behoefte aan goede vakmensen. Binnen de bedrijfsscholen leiden we jonge talenten, middels gespecialiseerde opleidingen en werken en leren trajecten, op tot specialist.

Bedrijfsschool ontzorgt in instructie, begeleiding, examinering en andere verplichtingen voor de beroepspraktijkvorming van de medewerker
ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen verzorgt vanuit de bedrijfsschool diverse gespecialiseerde (mbo-)opleidingen en werken en leren trajecten. Studenten kunnen op basis van een leer-arbeidsovereenkomst aan de slag bij een technisch hooggewaardeerd leerbedrijf uit de regio. In overleg met het leerbedrijf wordt een passend traject samengesteld. Naast de verplichte leerstof is voldoende vrije ruimte voor bedrijfs-/ branchespecifieke wensen.

Wat is een bedrijfsschool?
In tegenstelling tot een regulier beroepsbegeleidende leerweg (BBL)-traject neemt de bedrijfsschool het leerbedrijf de praktijkscholing uit handen. De bedrijfsschool is verantwoordelijk voor instructie, begeleiding, examinering en andere verplichtingen met betrekking tot beroepspraktijkvorming van de medewerker, zodat het leerbedrijf hier geen omkijken naar heeft. Ervaren leermeesters uit de praktijk leiden de studenten in de bedrijfsschool op tot vakspecialist. De medewerker voert de praktijkopdrachten uit in de bedrijfsschool waardoor de medewerker bij het leerbedrijf volledig kan worden ingezet voor werkzaamheden waar het bedrijf behoefte aan heeft.

Gediplomeerd medewerker met werkervaring
De student/werknemer wordt volgens de wensen van het leerbedrijf opgeleid. Dit resulteert  voor het leerbedrijf in een gediplomeerd medewerker die gelijkertijd bedrijfsspecifieke werkervaring heeft opgedaan

We kennen twee type bedrijfsscholen:

  1. Collectieve bedrijfsschool
    In een collectieve bedrijfsschool sluiten meerdere bedrijven aan. De collectieve bedrijfsschool zoals Centrum Fijnmechanica kan voor elk bedrijf interessant zijn, ongeacht de grootte of het aantal op te leiden werknemers. De Bedrijfsschool Metaal is een goed voorbeeld van een collectieve bedrijfsschool.
     
  2. Bedrijfsschool op maat
    In een bedrijfsschool op maat verzorgen we reguliere mbo-opleidingen werken-leren (BBL) met specifieke wensen op maat voor meerdere medewerkers van het leerbedrijf. Zo kunnen wij bijvoorbeeld theorie en/of praktijk incompany of op een van onze opleidingslocaties verzorgen. De bedrijfsschool van Douwe Egberts, Philips, Neways, JC-Electronics en Metaal om Tafel zijn goede voorbeelden van een bedrijfsschool op maat.

Wilt je advies over de mogelijkheden om jouw bedrijf te ontzorgen met een bedrijfsschool?
Onze opleidingsadviseurs, Jacob de Vries of Christa van der Veer, komen graag langs voor advies.