Terug

Ambachtelijke Friese Motor in samenwerking met Friese vakmensen en studenten

donderdag 07 februari 2019

Glanzend hout, blinkend koper, geslepen parelmoer. Het zijn materialen van over de hele wereld die samenkomen in de ambachtelijke motorblokken van Éric Van Hove (Algerije, 1975). Van de kleinste schroefjes tot de cilinderkop: elk onderdeel wordt met de hand nagemaakt door internationale ambachtslieden, onder leiding van Van Hove. Vanaf 2 februari is zijn werk te bewonderen in het Fries Museum onder de naam: Fenduq zien wat mensenhanden kunnen maken.

Tijdens de tentoonstelling, die tot januari 2020 te zien is, wordt door Friese vakmensen en studenten gebouwd aan de 'Friese Motor'. Apparaten en machinerie worden tot het kleinste onderdeel uit elkaar gehaald. Ieder onderdeel wordt vervolgens door een ander ambacht nagemaakt. Inmiddels ligt de motor geheel gedemonteerd in de Blokhuispoort en zijn een groot aantal Friese ambachtslieden bezig om de onderdelen te selecteren. Deze ambachtslieden worden gekoppeld aan 24 studenten van verschillende VMBO en MBO instellingen. Waarvan Ian, Sven, Tjeerd, Renze, Raoul en Mees vanuit ROC Friese Poort meewerken aan dit meesterwerk.

Van april tot mei zullen de studenten in verschillende ateliers en werkplaatsen van de Friese ambachtslieden aan de slag gaan. 8 studenten reizen af naar Marrakesh waar ze een deel van het kunstwerk gaan bouwen met ambachtslieden uit Marokko. Naar verwachting zal de motor in september schitteren in het Fries Museum.

In samenwerking met ambachtslieden van over de hele wereld maakt Eric van Hove kunst. Waarbij glokaliteit het sleutelwoord is. Het globale en lokale bij elkaar brengen. In zijn Marokkaanse atelier transformeert hij motoren van auto’s en landbouwmachines tot ambachtelijke kunstwerken. Een uniek beeld. Absoluut in de trant van ‘nog nooit zoiets gezien’. Hij combineert de schoonheid van design met actuele thema’s als de verdeling van welvaart en de verschillen tussen het westen en de rest van de wereld.